Op de vlucht: bijzondere verhaal van Joodse gezin Hein

Op de vlucht vertelt het bijzondere verhaal van de grootouders en vader van zanger/muzikant Ruben Hein. Het Joodse gezin Hein overleefden De Tweede Wereldoorlog door hun overlevingsdrift, alertheid, de hulp van een groep Utrechters en een flinke dosis geluk. De driedelige documentaire Op de vlucht zie je (tijdens Noord-Zuid-Oost-West) om 18.20 uur bij Omroep MAX op NPO 2. Uitzending vanaf – 4 mei – tot en met donderdag 6 mei.

Uniek verhaal van Joodse gezin Hein

Het verhaal van Paul en Netta Hein en de verhalen van Peter Hein en zijn kinderen maken duidelijk hoe een oorlog mensen kan beschadigen, maar ook hoe levenskrachtig mensen kunnen zijn. Wat dat betreft is de documentaire Op de vlucht een absolute kijktip. Het mag dan al vele jaren achter ons liggen; de geschiedenis leeft door in tal van (Joodse) families.

Paul en Netta Hein

Paul en Netta Hein wonen aan het begin van de oorlog met hun zoon Peter in de Utrechtse Wijde Begijnestraat. Omdat Netta tuberculose heeft, hoeft het gezin de eerste drie jaar van de oorlog niet op transport. In 1943 wordt het uiteindelijk toch te gevaarlijk en voelt het gezin Hein zich gedwongen om onder te duiken. Om hun overlevingskansen te vergroten brengen Paul en Netta Hein hun vierjarige zoon Peter bij vrienden onder. Zelf vertrekken zij naar hun eerste onderduikadres in Schalkwijk.

Angstaanjagende tocht langs Utrechtse onderduikadressen

Vanaf dat moment begint een angstaanjagende tocht langs verschillende Utrechtse onderduikadressen. Tijdens die tocht weet het echtpaar Hein meerdere malen op miraculeuze wijze te ontkomen aan de Duitse bezetters. Wat het echtpaar niet weet is dat hun zoon Peter al snel is doorgegeven aan de, voor hun onbekende ‘tante’ Cor, die hem meeneemt naar het Noord-Hollandse Beverwijk.

Peter Hein

Op de vlucht vertelt ook het verhaal van de kleine Peter Hein. Tijdens de oorlog gaat hij van adres naar adres en die onzekere en verwarrende periode heeft zijn sporen bij hem nagelaten. Op zijn vijftigste krijgt Peter dan ook een ernstige depressie. Wist je Peter Hein hij ook een aantal boeken heeft geschreven over de tijd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog?

Zo heeft hij Het zesde jaar geschreven; over hoe hij als Joods kind het jaar na de oorlog heeft ervaren. De na-oorlogse jaren zijn namelijk net zo moeilijk; familie is omgekomen, er is geen geld, het leven moet opnieuw opgepakt worden en zijn ouders zijn vreemden voor hem.

Vader zanger Ruben Hein

Peter Hein is getrouwd en heeft drie kinderen: David, Eva en Ruben. In een gezinsgesprek met hun vader Peter vertellen de drie kinderen over hun jeugd en in hoeverre de gebeurtenissen uit de oorlog ook hun leven heeft beïnvloed. Ruben Hein is bekend als zanger, muzikant en won in 2018 Wie is de Mol. Hij maakte de bijzondere muziek voor deze documentaire.

Foto: Omroep Max.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

4 mei 2021 /