Alles over deelnemers Kamp Van Koningsbrugge

Kamp Van Koningsbrugge gaat vanavond – zaterdag 31 oktober- van start om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1. Wie zijn toch de deelnemers die zich een week lang onderdompelen in de loodzware proeven van de special forces. Wie haalt het einde? Maak kennis met de deelnemers van Kamp Van Koningsbrugge, de Nederlandse versie van Kamp Waes die gepresenteerd wordt door Jeroen van Koningsbrugge.

Kamp Van Koningsbrugge

IJzeren discipline en wilskracht zijn nodig om een ​​van de zwaarste opleidingen van Nederland te kunnen volbrengen. Die van de Special Forces, de beste getrainde militaire eenheid van ons land. In het nieuwe AVROTROS-programma Kamp Van Koningsbrugge – dat je kunt vergelijken met Kamp Waes –  volgen vijftien gewone burgers acht dagen lang deze loodzware training. Wie haalt het eind van dit unieke experiment waarbij het fysieke als mentaal het uiterste wordt gevraagd? Jeroen van Koningsbrugge is daar om zijn rekruten een hart onder de riem te steken.  

1000 aanmeldingen voor Kamp Van Koningsbrugge

Uit ruim 1000 aanmeldingen zijn na een zware medische en psychologische test vier vrouwen en elf mannen geselecteerd. Gemotiveerd tot op het bot zijn zij bereid om zowel fysiek als mentaal het uiterste van zichzelf te geven. Voor de een is het ultieme manier om te ontdekken waartoe hij in staat is. Een ander om zijn moeder trots te maken of om te bewijzen dat geen issue hoeft te zijn en weer een ander wil laten zien dat ook kunnen vrouwen deze loodzware training. Sander Aarts schreef over die training vorig jaar het boek Niet te breken – een absolute aanrader.

Fysiek én mentaal sterk zijn

“Mensen denken dat je groot en gespierd moet zijn om deze opleiding te kunnen volbrengen maar vooral mentaal is het ook enorm zwaar. De cursisten worden fysiek helemaal afgemat. Lange marsen lopen, meterdiepe kuilen graven, rennen door mul zand met zware rugzakken. En dat met maar twee uur slapen per nacht. Dat heeft niets geschreven te maken met spierkracht, maar met een knop omzetten in je hoofd. De meeste dingen worden bedoeld mentaal. Zoals uren roeien in het pikkedonker, zonder te weten hoe lang nog. Hoe goed kan je tegen uitzichtloosheid?”,  aldus Jeroen van Koningsbrugge.

Jeroen van Koningsbrugge met Dai en Ray - de instructeurs van Kamp Van Koningsbrugge

Instructeurs Ray en Dai

Onder leiding van instructeurs Ray en Dai, worden de rekruten gepokt en gemazeld. De twee commando-experts halen het uiterste uit de kandidaten en weten precies wat ze willen zien in een commando. Met een schat aan operationele ervaring waaronder acht buitenland missies achter de vijandelijke linies, kennen zij het klappen van de zweep en weten als geen ander wie commando-waardig is… en wie niet.

Meer ontdekken over de missies van de special forces? Lees dan het boek Blind vertrouwen over de missie van de special forces in Afghanistan.

Deelnemers Kamp Van Koningsbrugge

In totaal gaan vijftien deelnemers het avontuur aan in Kamp Van Koningsbrugge. Elf mannen en vier vrouwen. Maak hier kennis met Ab van der Woude, Dennis de Kruif, Jonathan Walraven, Jesse Brinkman, Justin Holleman, Kendra Pennings, Krijn Ottens, Lotfi, Luciano Balestra, Marvin Michel, Marjolein van Loenen, Ruth Vennekens, Tom Oosterdijk, Tom Cornelissen en Zulema Gilliot van Gimst. Waar Eén ons destijds trakteerde op een uitgebreide kennismaking met de deelnemers, daar heeft AVROTROS alleen de foto’s van de kandidaten met de pers gedeeld. Maar wie ons volgt, weet dat we ontzettend nieuwsgierig zijn. Online zijn we dus op zoek gegaan naar meer informatie. Die vonden we.

Ab van der Woude - deelnemer Kamp Van Koningsbrugge
Ab

Ab van der Woude

De 43-jarige Ab van der Woute is afkomstig uit Wassenaar en regiodirecteur bij een bank. Hij is een alleenstaande vader van drie zoons, die altijd al een enorme bewijsdrang en wilskracht heeft gehad. Qua sport doet hij aan CrossFit en hardlopen.

Dennis de Kruif - deelnemer Kamp Van Koningsbrugge
Dennis

Dennis de Kruif

De 37-jarige Dennis de Kruif uit Hellevoetsluis is in het dagelijkse leven directeur van basisschool de Zeewinde in Rockanje. Ook hij doet aan hardlopen en CrossFit – sporten is een uitlaatklep voor hem. In zijn jeugd heeft hij er over getwijfeld om in het leger te gaan, maar – opgegroeid in een vrouwengezin – koos hij voor de veilige weg: de PABO.

Jesse Brinkman - deelnemer Kamp Van Koningsbrugge
Jesse

Jesse Brinkman

Deloitte IT consultant Jesse Brinkman uit Amsterdam werkt normaal op de Zuidas. Hij mag dan wat verlegen ogen toch is de 26-jarige IT’er een man die van grote uitdagingen houdt. Zo heeft hij al ongetraind een marathon gelopen en beklimt hij iedere vakantie wel een berg. Daarnaast doet hij aan crossfit en hardlopen.

Jonathan Walraven - deelnemer Kamp Van Koningsbrugge
Jonathan

Jonathan Walraven

De uit Amsterdam afkomstige Jonathan Walraven (27) is student filosofie en werkt als floormanager in een restaurant. Volgens zijn profiel bij Kamp van Koningsbrugge is deze deelnemer continu bezig met zelfreflectie en diepgang. Hij wil steeds weer een betere versie van zichzelf worden; zowel fysiek als intellectueel. Qua sport doet hij aan boksen, fitness en cardio. Jonathan Walraven droomt van een carrière bij de commando’s. Volgens zijn Facebook is hij vrijgezel en geboren in Colombia.

Justin Holleman - deelnemer Kamp Van Koningsbrugge
Justin

Justin Holleman

Als Krav Maga en CrossFit instructeur is de 31-jarige Justin Holleman uit Almere absoluut sportief. In het deelnemers profiel van Kamp Van Koningsbrugge lezen we dat Justin Holleman altijd al bij het leger aan de slag wilde. Hij is vier jaar geleden afgewezen door een negatieve ogentest en inmiddels te oud om zich nogmaals aan te melden. Met zijn deelname aan dit programma wil hij laten zien dat ze een goede kandidaat zijn misgelopen.

Kendra Pennings - deelnemer Kamp Van Koningsbrugge
Kendra

Kendra Pennings

De 24-jarige Kendra Pennings uit Waalwijk weet als CrossFitter als geen ander hoe het is om af te zien. Ze behoort in Nederland tot de top wat deze sport betreft. Daarnaast is ze sportcoach bij de gemeente. Deze dame roep dat ze nergens bang voor is en geen uitdaging uit de weg gaat; met haar deelname aan Kamp Van Koningsbrugge wil ze dat bewijzen. In het Brabants Dagblad zegt ze: “Het was het tofste, maar tegelijk ook het meest zware dat ik ooit heb gedaan.”

Krijn Ottens - deelnemer Kamp Van Koningsbrugge
Krijn

Krijn Ottens

De jongste deelnemer van Kamp Van Koningsbrugge is Krijn Ottens uit Oisterwijk. Hij is 22 en in het dagelijkse leven werkzaam als personal trainer en sportinstructeur bij een sportschool. Hij doet aan fitness en bodybuilding. Deze jonge gast wil testen waar hij fysiek en mentaal toe in staat is en gaat vol voor de winst. In hetzelfde interview als Kendra Pennings met Brabants Dagblad zegt hij: “Ik heb nog altijd de ambitie om het leger in te gaan, dus ik dacht meteen: dit is mijn kans.”

Lotfi - deelnemer Kamp Van Koningsbrugge
Lotfi

Lotfi

Kickboksen, fitness en crossfit – dat doet de 23-jarige Lotfi qua sport in het dagelijkse leven. Hij is werkzaam in de transport als chauffeur en woont in Julianadorp. Lotfi heeft een taaie jeugd gehad – zo lezen we op de website van Kamp Van Koningsbrugge – maar zijn moeder was er altijd voor hem. Nu wil hij laten zien dat zijn moeder trots op hem kan zijn.

Luciano - deelnemer Kamp Van Koningsbrugge
Luciano

Luciano Balestra

De 25-jarige Luciano Balestra uit Amsterdam is professioneel freerunner en behoort tot TeamNL, waarmee hij de Olympische Spelen wil halen. Hij is niet alleen goed in die sport – en doet ook veel aan cardio- en krachttraining – hij is ook ondernemer op het gebied van freerunning. Zo heeft hij inmiddels zij vierde Freerun University geopend. Samen met Gaetano Carretto heeft hij freerunhallen in Uithoorn, Houten, Heerenveen en – recent geopend – in Amsterdam. Op het profiel van de deelnemers aan Kamp Van Koningsbrugge lees ik dat Luciano Balestra vindt dat zijn leven al één op één overeenkomt met dat van een commando: weinig slaap, extreem vroeg op en jezelf pushen tot de max.

Marjolein van Loenen - deelnemer Kamp Van Koningsbrugge
Marjolein

Marjolein van Loenen

Marjolein van Loenen (26) uit Schijf is in het dagelijkse leven producttrainer bij Decathlon. Bij de omschrijving bij haar deelnemers profiel op de site van Kamp van Koningsbrugge lees ik: “Iedereen ziet haar altijd als het christelijke, lieve, preutse meisje, maar tijdens het sporten is ze een beest. Die twee totaal verschillende werelden wil ze bij Kamp Van Koningsbrugge samenbrengen.” Het Brabants Dagblad heeft haar net als Krijn Ottens en Kendra Pennings geïnterviewd. “Het was echt een levenservaring. Vanaf het eerste moment dat we arriveerden, was het meteen volle gas.”

Marvin Michel - deelnemer Kamp Van Koningsbrugge

Marvin Michel

De 37-jarige Marvin Michel is eigenaar van een sportschool en komt uit Amsterdam. Hij doet aan kickboksen, zwemmen, hardlopen, wielrennen en crossfitt. Een sportieve vent, die een paar jaar nog geleden bankier op de Zuidas was. Door zijn leeftijd heeft hij geen kans meer om bij defensie aan de slag te gaan, maar bij Kamp Van Koningsbrugge hoopt deze kandidaat de extreme uitdaging wel te ervaren.

Ruth Vennekens - deelnemer Kamp Van Koningsbrugge

Ruth Vennekens

Geen vrouwen bij het Korps Commandotroepen? De 35-jarige Ruth Vennekens uit Middelburg vindt dat belachelijk en wil als deelnemer aan Kamp Van Koningsbrugge laten zien dat vrouwen het ook kunnen. Ze heeft een pittige tijd achter de rug door het verlies van haar man. Maar alle negatieve en verdrietige gebeurtenissen uit haar leven hebben de docent technische bedrijfskunde ook sterk gemaakt. Fysiek en mentaal is ze tot alles in staat. Ze is trouwens niet alleen docent aan de Hogeschool Zeeland, maar ook personal trainer en instructeur op het gebied van crossfit, spinning en bootcamp.

Tom Oosterdijk - deelnemer Kamp Van Koningsbrugge
Tom Oosterdijk

Tom Oosterdijk

Professioneel triatleet Tom Oosterdijk lijkt de gedoodverfde favroiet voor Kamp Van Koningsbrugge. Hij is topfit en als jurist ook mentaal sterk. Toch was hij vroeger naar eigen zeggen een dikke bierdrinkende student. In een interview over het programma zegt hij: “Fysiek en mentaal is het heel zwaar en word je tot het uiterste getest.”

Tom Cornelissen - deelnemer Kamp Van Koningsbrugge
Tom Cornelissen

Tom Cornelissen

Tom Cornelissen (27) komt van origine uit Enschede, maar woont momenteel in Amsterdam. Hij is in het dagelijkse leven model en heeft een vriendin (zo lezen we in Tubantia). In datzelfde artikel legt hij uit wat hem geïnspireerd heeft om mee te doen. “Ik ben een jaar geleden met een vriend uit New York op vakantie geweest naar Noorwegen. Hij zit in Amerika bij de Navy SEALs. (…) Ik voelde me soms letterlijk afhankelijk van hem. We hebben het veel over zijn werk gehad en daardoor raakte ik enorm geïnteresseerd.”

Zulema Gilliot van Gimst - deelnemer Kamp Van Koningsbrugge
Zulema

Zulema Gilliot van Gimst

Wat heeft Zulema Gilliot van Gimst een bijzonder verhaal. De 42-jarige moeder uit Almere is in het dagelijkse leven werkzaam als reisagente. Ik lees in haar profiel dat ze in 2018 maar liefst 111 kilo woog en met een gastric sleeve en veel sporten 42 kilo is afgevallen in anderhalf jaar. Ze doet inmiddels aan triathlon en krachttraining en heeft ziet Kamp Van Koningsbrugge als de ultieme test om haar doorzettingsvermogen te testen. Deze dame heeft daarnaast nog een uitdaging voor de boeg; ze doet op 27 juni 2021 mee aan de Kika Extreme. En niet voor niets; in januari 2020 heeft ze te horen gekregen dat haar zoontje Myron (2013) Hodgkin (lymfeklierkanker) heeft. Gelukkig is hij inmiddels schoonverklaard, maar ze wil wat terugdoen voor de wetenschap waar zij als gezin begin dit jaar aan waren overgeleverd.

Korps Commandotroepen

Het Korps Commandotroepen is de meest specialistische eenheid van het Nederlandse leger. De Special Forces worden ingezet bij geheime, risicovolle operaties, overal ter wereld. De opleiding is loodzwaar en slechts 3% haalt zijn groene baret. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis opent Het Korps Commandotroepen zijn deuren voor gewone burgers en wordt een inkijkje gegeven in de bijzondere wereld van de Special Forces.

Jeroen van Koningsbrugge

“Kamp Van Koningsbrugge gaat voor mij alleen over het afzien en kijken wie mentaal en fysiek het sterkst is. Het gaat ook over kameraadschap en vrienden voor het leven maken en wat de kernwaardes van de commando’s zijn; openheid, eerlijkheid en vertrouwen”, besluit Jeroen van Koningsbrugge, die we dit najaar zien in verschillende programma’s. Denk als jurylid in De Slimste Mens Ter Wereld in België en in I Can See Your Voice van RTL 4.

Foto’s AVROTROS – portretten kandidaten Kamp Van Koningsbrugge: Evlin Boer.

Jeroen van Koningsbrugge presenteert Nederlandse versie Kamp Waes

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

31 oktober 2020 /