Leven lang dromen met Raymond van het Groenewoud

Leven lang dromen met Raymond van het Groenewoud. In het kader van zijn zeventigste verjaardag op 14 februari verschijnt een uniek overzichtswerk. In dit boek zijn 150 foto’s en teksten van de Vlaamse zanger verzameld.

Raymond van het Groenewoud

Raymond van het Groenewoud is zo’n ‘muzikaal monument’ dat ik dit boek graag op mijn blog tip. Speciaal voor dit soort berichten heb ik de categorie ’tips’ in het leven geroepen. Deze zanger is tenslotte ook bekend bij het jonge publiek. Zijn hit Meisjes staat dan ook op de playlist van het populaire #LikeMe.

Fotoboek

Het boek ‘Een leven lang dromen‘ verschijnt bij Uitgeverij Lannoo. Stuk voor stuk zijn het sprekende beelden gemaakt door grote fotografen: van Herman Selleslags tot Charlie De Keersmaecker en Jan Nackaerts. Geïnspireerd door deze beelden, blikt Raymond van het Groenewoud terug op zijn leven en schrijft hij herinneringen en bespiegelingen op. 

Dromen en overpeinzingen

Raymon van het Groenewoud zegt zelf over het boek. “Ik heb de laatste vijftig jaar van mijn leven doorgebracht met het tastbaar – of liever hoorbaar – maken van mijn dromen en overpeinzingen of het uitwerken van binnenwaaiende melodielijnen. Als ik dat nu zo noteer, besef ik dat het leven erger had gekund. Ik kon er immers van leven. Je moet natuurlijk kunnen omgaan met het gegeven dat de droom onbeschadigd en perfect is, maar dat de soms ietwat moeizaam verworven invulling ervan, op weg naar hoorbaarheid, onvermijdelijk schade oplevert. Om te beginnen in het lied zelf, vervolgens ook nog vaak in de manier waarop het lied vastgelegd wordt, om dan ten slotte verkoopartikel te worden van dezelfde orde als een tube tandpasta, zoals mijn vader ooit bitter opmerkte. In dit boek, dat vooral uit zorgvuldig geselecteerde foto’s bestaat, vindt u de nog niet volledige weg van de wieg naar het graf van de schrijver dezes, met hier en daar commentaar of bespiegelingen van mijn kant. Het moge u bevallen!”

Nieuw Album: Speel

Naast dit prachtig boek brengt Raymond ook een nieuw album uit getiteld Speel. Ook zal NTR ter ere van deze bijzondere verjaardag op 29 februari een documentaire over Raymond uitzenden in Het Uur van de Wolf.  

Over de zanger

Raymond van het Groenewoud is het unieke Vlaamse product van twee Nederlandse immigranten. Een taalgevoelige moeder en een orkestleider annex sfeermaker. Als gitarist van dienst in de groep van Johan Verminnen (die ook in #LikeMe te horen is) leert hij in het begin van de jaren 1970 de Vlaamse jeugdclubcultuur kennen. Verminnen ziet echter zijn hunkering naar zelfstandigheid en duwt hem het nest uit. Dat doet hij niet zonder een laatste goede raad: laat de Engelse songteksten varen. Het is de start van een fantastische carrière in België en Nederland. Je kent Raymond van het Groenewoud van onvergetelijke klassiekers als Meisjes, Je veux l’amour en Twee meisjes op het strand.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

27 januari 2020 /