Finalisten LEGO Masters 2020 Nederland & België

De finalisten van LEGO Masters 2020 Nederland & België zijn bekend; in de finale nemen twee Nederlandse teams het op tegen twee topbouwers uit Vlaanderen. Wie gaat er met de eerste prijs naar huis? Worden het Jan Pennings & Lola Nouwens, Martijn Brinkman & Jos van Uum of Corneel Clarys en Björn Ramant.

Finalisten LEGO Masters 2020

In een spannende halve finale moest er afscheid genomen worden van het Belgische duo Giovanni Seynhaeve en David Vanhee. Een keuze waar op Twitter best wel wat over te doen is. Hadden deze LEGO-bouwers tenslotte niet alle afleveringen ontzettend stabiel gebouwd? Over de plaats van Jan Pennings en Lola Nouwens is dan weer veel te doen op Twitter. Ze zouden technisch minder onderlegd zijn. Anderzijds worden ze op datzelfde sociale medium de hemel ingeprezen voor hun creativiteit. Wat dat betreft, kun je het natuurlijk nooit goed doen.

Deze acht deelnemers deden mee aan LEGO Masters 2020 in Nederland & België. Hieronder maak je uitvoerig kennis met de finalisten.

Jan Pennings en Lola Nouwens Lego Masters

Jan Pennings & Lola Nouwens

Jan Pennings (29) en Lola Nouwens (31) zijn beide afkomstig uit Boxtel. Ze hebben meer dan tien jaar een relatie gehad. Sterker nog: ze waren zelfs getrouwd. De liefde voor elkaar mogen ze dan niet meer delen; hun liefde voor LEGO staat als een huis. In het dagelijkse leven is Jan Pennings graffiti artiest en de drijvende kracht achter Stichting Tunnel Vision in Boxtel. Lola Nouwens werkt als adviseur bij de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst) en is in Boxtel raadslid voor de partij Combinatie ’95.

LEGO vormt een uitlaatklep voor dit duo. Ze hebben namelijk ontzettend veel meegemaakt. Jan Pennings heeft een hersentumor en tijdens hun relatie kreeg Lola Nouwens borstkanker. Dit is bij uitstek dan ook het duo dat met hun levensverhaal het meeste indruk heeft gemaakt. Bij slecht nieuws ging Jan zich te buiten aan nieuwe sets. Hij heeft Lola ook echt aangestoken met het LEGO-virus vertellen ze in ieder interview. Ze hadden in hun huis zelfs een waar LEGO-hol op zolder.

Jan Pennings heeft een voorliefde voor draken en middeleeuwse bouwwerken. Lola Nouwens houdt meer van kleur en vrolijkheid. Hij is de technische man, zij heeft oog voor detail en komt vaak met de verhaalideeën. Over het feit dat ze in de finale staan zegt Jan Pennings: “Wij zijn ex-geliefden. Lola heeft het huis gehouden, ik de LEGO. En nu staan we hier samen in de finale. Of we nu winnen of niet, LEGO Masters is voor mij nu al de bekroning op m’n relatie met Lola”, klinkt het lief. 

Wat verdrietig Jan Pennings – winnaar van de eerste LEGO Masters – is vrijdag 9 juli 2021 op 31-jarige leeftijd overleden. Hij stierf na een lang gevecht tegen een hersentumor.

Martijn Brinkman en Jos van Uum in Lego Masters

Martijn Brinkman & Jos van Uum

Jos van Uum (21) en Martijn Brinkman (21) komen beide uit Deventer. Martijn Brinkman studeert landschapsarchitectuur en Jos van Uum volgt een opleiding mechatronica. Zij zijn de jongste van alle duo’s. Dat leeftijd geen invloed heeft op bouwprestaties, bewijzen ze meteen in de eerste aflevering. Deze winnen ze glansrijk.

Jos van Uum en Martijn Brinkman kennen elkaar al hun hele leven. Op zondag spreken ze regelmatig af om samen te bouwen met LEGO. Daarbij gaan ze helemaal los met alle mogelijkheden. Dat zag je in de eerste aflevering meteen. Zo kregen zij het voor elkaar om met de hoekige steentjes een rond gebouw realiseerden. Dat ze snel kunnen schakelen en dan in een handomdraai weer een nieuwe setting creëren, leverde dit duo de winst op in de eerste aflevering van LEGO Masters.

Studenten Jos en Martijn hadden nooit gedacht het zo ver te schoppen. “Maar nu we er zijn, willen we deze finale gewoon winnen”. 

Corneel Clarys en Björn Ramant Lego Masters

Corneel Clarys en Björn Ramant

Student maatschappelijke veiligheid Corneel Clarys (21, Ieper) en software architect Björn Ramant (40, Bilzen) vormen het Belgische duo dat in de finale van LEGO Masters 2020 staan. Zij kennen elkaar via AFOLS United, een club voor LEGO bouwers.

Corneel Clarys en Björn Ramant maken samen graag grote bouwwerken, waarbij ze bestaande objecten graag zo exact mogelijk weergeven. Dat zag je tijdens de eerste aflevering ook wel terug. Deze heren hadden gewoon een werkende lift in hun bouwwerk geïntegreerd. Hoe gaaf is dat? En hun LEGO-brug kon maar liefst 160 kilo dragen!

Zelf hadden ze niet verwacht dat ze in de finale zouden komen. “We zijn hier eigenlijk zonder verwachtingen aan begonnen. Elke aflevering meepikken was al mooi.” Deze heren zijn echt geduchte tegenstanders voor de Nederlandse finalisten.

Finale LEGO Masters 2020

De finale opdracht? Geen! Alle duo’s krijgen maar liefst 28 uur de tijd – en 2,5 miljoen steentjes – om hun masterbuild te maken. Ze mogen bouwen wàt ze maar willen.

Bouwwerk uit finale LEGO Masters 2020 Nederland België

Justin Ramsden

En wat is er beter dan 1 Senior Designer van LEGO om de finale bouwwerken te beoordelen? 2 Senior Designers van LEGO! Brickmaster Bas wordt bijgestaan door zijn collega Justin Ramsden: een grootheid in de LEGO-wereld. Hij ontwikkelde onder andere de set Upside Down van de populaire serie Stranger Things. “Justin is een rockster voor de LEGO-fanaten”, aldus Björn Ramant.

En ook Jan Pennings is in de wolken: “Of we nu winnen of niet, ik ga Justin toch vragen hoe hij aan zijn baan is gekomen en of ze niet nog een stagiaire nodig hebben. Zijn job is mijn absolute droomjob”. Ook de vijf duo’s die de finale niet haalden en 140 LEGO-fans, inclusief kinderen, mogen een stem uitbrengen.

Brickmaster Justin Ramsden als extra jurylid in finale LEGO Masters

Vermoeidheid slaat toe tijdens 28 uur bouwen

Voortvarend gaan de LEGO Masters in spe aan de slag, maar de vermoeidheid slaat al snel bij iedereen toe. Lola is aan het einde van haar Latijn en barst in tranen uit, en op een bepaald moment moet Martijn even alleen bouwen wanneer Jos het moeilijk krijgt. Niet ideaal want elke seconde van de 28 uur blijkt broodnodig te zijn.

Kunnen de 6 bouwers nog helder nadenken en functioneren? Kan een massage en een blitzbezoek van enkele geliefden in de studio soelaas brengen? De spanning is te snijden. Wie winnen de 25.000 euro, de reis naar LEGO House en vooral: de titel van LEGO Masters 2020?

Foto’s Finale LEGO Masters 2020

Tweede seizoen: LEGO Masters 2021 (Nederland & België)

Ben jij weer volop met LEGO aan het bouwen? Denk jij keer op keer ‘dat kan ik ook’ of misschien zelfs beter. Zoek dan een maatje en meld je aan voor het tweede seizoen van LEGO Masters. Zowel in Nederland als België wordt weer gezocht naar legobouwers die de uitdaging aan willen gaan. Lees hier alles over inschrijven LEGO Masters 2021.

Heb je genoten van alle berichten over LEGO Masters op VlaamsKijken? Wist je dat je ons vrijblijvend kunt supporteren? Wij ontvangen een klein percentage als je via onze site op Bol.com shopt.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 mei 2020 /