LEGO Masters: maak kennis met de deelnemers

Maak kennis met de deelnemers van LEGO Masters, die vanavond op VTM en RTL4 te zien zijn in de tweede aflevering. In totaal keken bijna 2,5 miljoen Nederlanders én Vlamingen naar de show. De deelnemers wisten in vijftien uur van scratch af aan een subliem bouwwerk te maken. Ook ik heb er van genoten!

Klik hier voor de deelnemers van het tweede seizoen van LEGO MASTERS. Dit seizoen wordt op dit moment uitgezonden. Hier lees je alles over de afleveringen, die inmiddels op VTM op tv zijn geweest.

Martijn Brinkman en Jos van Uum bouwwerk Lego

Deelnemers LEGO Masters

In de eerste aflevering maakten we kennis met acht duo’s die de strijd aangaan. Het gaat om vier Nederlandse teams, drie Vlaamse teams en één gemengd duo. In mijn eerste artikel over deze show komen de deelnemers van Lego Masters zelfs aan het woord.

Jaco van der Molen en Eric Lemoine

Jaco van der Molen en Eric Lemoine Lego Masters

Makelaar Eric Lemoine (61) speelt dagelijks voor het slapen gaan met LEGO om even te ontspannen. Jaco van der Molen (45) begrijpt dat helemaal. De roostermaker op een school heeft LEGO al zijn hele leven als zijn grootste hobby. Zo heeft hij LEGO geïntroduceerd op de school waar hij werkt en bouwt hij ook veel digitaal. Zowel Eric Lemoine als Jaco van der Molen had zich alleen opgegeven voor het programma. Tijdens de screenings zijn ze dus samengebracht. Dat ze nog op elkaar ingespeeld moeten raken, was tijdens de eerste aflevering niet te merken. Ze gingen als een speer. Wel in de verkeerde kleur wat Brickmaster Bas betreft; die houdt niet van beige.

Jaco van der Molen en Eric Lemoine moesten LEGO Masters in de tweede aflevering verlaten.

Ed en Kasper Jongejan

Ed en Kasper Jongejan Lego Masters

Vader en zoon Ed (63) en Kasper Jongejan (37) zijn een bijzonder duo zo blijkt tijdens de eerste aflevering. Modeontwerper Kasper Jongejan bouwt al van kleins af aan met LEGO en heeft zelfs een speciale trui ontworpen, waarin hij het modulaire systeem heeft verwerkt. Deze man laat zijn fantasie graag de vrije loop. Dat zag je al tijdens hun eerste bouwwerk. Wat daarbij ook opvalt, is dat zijn gepensioneerde vader Ed Jongejan nog niet zo lang bouwt. Door zijn geringe ervaring is hij heel traag. Gaat ze dat opbreken? Of scoren ze met de creativiteit van Kasper?

Ed en Kasper Jongejan moesten LEGO Masters in de derde aflevering verlaten.

Evelien Hoekman-Lautenbag en Natasja de Vos

Deelnemers Lego masters Evelien Hoekman-Lautenbag en Natasja de Vos

Evelien Hoekman-Lautenbag (40) en Natasja de Vos (40) zijn op het eerste gezicht echt outsiders. Maar onderschat de dames die elkaar via Instagram kennen niet. Dat Evelien Hoekman-Lautenbag – die in het dagelijkse leven economielessen ontwikkelt – eigenlijk graag met DUPLO werkt, zie je niet terug. Ook met de kleinere steentjes kan ze goed uit te voeten. Natasja de Vos werkt bij een supermarkt en fotografeert graag LEGO. Die heeft er echt oog voor. Dat zag je in de eerste aflevering wel aan de aankleding. Beide zijn enthousiast over de oneindige mogelijkheden met LEGO, de constant nieuwe variaties met steeds dezelfde blokken blijft ze motiveren. Als je de eerste aflevering niet hebt gezien, kijk dan niet gek op als ze het steeds over een ‘banaan’ hebben.

Evelien Hoekman-Lautenbag en Natasja de Vos moesten LEGO Masters in de vierde aflevering verlaten.

Jan Pennings en Lola Nouwens

Jan Pennings en Lola Nouwens Lego Masters

Een duo dat met hun levensverhaal indruk op me heeft gemaakt tijdens de eerste aflevering van LEGO Masters is Jan Pennings (29) en Lola Nouwens (31). Ze zijn sinds een jaar ex-en van elkaar, maar waren hiervoor getrouwd. Ze zijn nog steeds beste vrienden, maar hebben te veel meegemaakt. Zo blijkt Jan Pennings een hersentumor te hebben en Lola Nouwens kreeg tijdens haar relatie ook nog eens borstkanker. Heftig om dat al op die leeftijd meegemaakt te hebben. LEGO is daarbij een uitlaatklep. Zo vertelde Jan dat hij bij slecht nieuws zich het liefste te buiten gaat aan nieuwe sets. Toen ze nog samenwoonden hadden ze op zolder een LEGO hol, waarin ze uren doorbrachten. In het dagelijkse leven is Jan Pennings graffiti artiest en Lola Nouwens werkt als adviseur bij de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst). Jan bouwt al zijn hele leven fanatiek met LEGO en heeft een voorliefde voor draken en middeleeuwse bouwwerken en Lola houdt meer van kleur en vrolijkheid.

Wat verdrietig Jan Pennings – winnaar van de eerste LEGO Masters – is vrijdag 9 juli 2021 op 31-jarige leeftijd overleden. Hij stierf na een lang gevecht tegen een hersentumor.

Martijn Brinkman en Jos van Uum

Martijn Brinkman en Jos van Uum in Lego Masters

Martijn Brinkman (21) en Jos van Uum (21) zijn de jongste van alle duo’s. De eerste aflevering hebben zij gewonnen. Het gouden blokje dat ze nu hebben, kunnen ze inzetten bij een eliminatie als ze niet zeker zijn van hun zaak. Martijn Brinkman studeert landschapsarchitectuur en Jos van Uum volgt een opleiding mechatronica. Ze kennen elkaar al hun hele leven en spreken op zondag regelmatig af om samen te bouwen met LEGO. Daarbij gaan ze helemaal los met alle mogelijkheden. Dat zag je in de eerste aflevering meteen, waarbij ze met de hoekige steentjes een rond gebouw realiseerden. Dat ze snel kunnen schakelen en dan in een handomdraai weer een nieuwe setting creëren, leverde dit duo de winst op in de eerste aflevering van LEGO Masters.

David en Giovanni Lego Masters

David Vanhee en Giovanni Seynhaeve

De Vlaamse vaders David Vanhee (42) en Giovanni Seynhaeve (43) kennen elkaar van LEGO-beurzen. Voor beide heren is dit een creatieve uitlaatklep. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat er ook een speelbare waarde moet zitten aan hun creaties. In het dagelijkse leven is David Vanhee archeoloog. Hij heeft zelfs een LEGO pakket ontwikkeld, waarmee hij voorlichting geeft op scholen. Giovanni Seynhaeve doet aan straattheater. Het creatieve zag je in de eerste aflevering bij deze heren helemaal terug. Ze gingen aan de leiding met hun bouwwerk waarin ze de vierelementen hadden verwerkt. Zag je die tornado-vormige woontoren? Maar het omschakelen naar een aanvalssituatie kostte hun het gouden steentje. Van deze heren verwacht ik nog veel!

Het verliezende duo in de halve finale was David Vanhee en Giovanni Seynhaeve.

Andreas Hens en Arno Verhaeghe

Andreas Hens en Arno Lego Masters

Het Vlaamse koppel Andreas Hens (22) en Arno Verhaeghe (22) is niet alleen gek van elkaar, maar ook van LEGO. Hun favoriet? Als er maar LEGO én Disney op de doos staat. Wat mij in de eerste aflevering opviel, was bij hun het oog voor detail en het creëren van een speels en duidelijk verhaal.Arno Verhaeghe werkt in het dagelijkse leven als communicatiemedewerker. En Andreas Hens volgt een studie tot handelsingenieur. Deelnemen aan LEGO Masters is voor hun de ultieme relatietest. Een lekker fris stel dat met hun uitspraken ook zorgt voor een lach op je gezicht tijdens de afleveringen.

Helaas hebben ze de halve finale van LEGO Masters niet gehaald. Andreas Hens en Arno Verhaeghe struikelden in de zesde aflevering.

Corneel Clarys en Björn Ramant

Corneel en Björn Lego Masters

Student maatschappelijke veiligheid Corneel Clarys (21) en software architect Björn Ramant zijn de laatste deelnemers van LEGO Masters. De Vlamingen kennen elkaar via AFOLS United, een club voor LEGO bouwers. Ze maken samen graag grote bouwwerken, waarbij ze bestaande objecten graag zo exact mogelijk weergeven. Dat zag je tijdens de eerste aflevering ook wel terug. Deze heren hadden gewoon een werkende lift in hun bouwwerk geïntegreerd. Hoe gaaf is dat?

Bouwwerk Lego David Vanhee en Giovanni Seynhaeve

Aflevering 2

De deelnemers van LEGO Masters staan in de tweede aflevering voor een explosieve uitdaging. De teams moeten iets ‘buitenaards’ bouwen om de bouwwerken vervolgens zonder genade en op spectaculaire wijze te laten vernietigen, alsof er nooit 7 uur aan gebouwd werd… Presentatoren Kürt Rogiers en Ruben Nicolai maken in hoogsteigen persoon korte metten met de werken. En dat doen ze niet bepaald zachtzinnig. Van explosieven tot een honkbalknuppel, tot een val van 4 meter en afgeschoten worden met 100 kilometer per uur tegen een muur. Bij één van de teams is aan de bouwtafel helaas al een kleine uitbarsting. Als dat maar goed gaat… 

Slow motion

De creatie die het mooist uit elkaar springt op de slow motion-beelden, wint de aflevering. Nog belangrijker echter: vorige week zaten alle duo’s nog safe, maar aan het eind van deze aflevering zal voor het eerst een team huiswaarts gestuurd worden door Brickmaster Bas, die de werken vakkundig jureert.

Kürt Rogiers sloopt Lego

Strijd tussen de deelnemers

Jos van Uum en Martijn Brinkman hebben natuurlijk een streepje voor op de andere deelnemers. Eric Lemoine en Jaco van der Molen hebben goed in hun oren geknoopt dat ze vorige keer te weinig kleur hebben gebruikt. Het verliefde stel Andreas en Arno besluit een vliegende kaasschotel te maken, die aangevallen wordt door een enorme muis. Aan creativiteit alvast geen gebrek.

Kaas

Niet dat Andreas kaas lust, want hij is er vies van. “Laat ons bouwwerk maar snel te pletter storten, ik wil kaas liefst zo ver mogelijk uit mijn buurt”. Maar wie weet levert het werk het duo wel een overwinning op en staan de twee jongemannen één stapje dichter bij de titel van LEGO MASTER 2020 en de geldprijs van 25.000 euro?

#wijzijnLEGOmasters

Wat te doen in deze corona-tijden buiten LEGO MASTERS kijken? Mee bouwen natuurlijk! Vorige week kondigde Kürt Rogiers de eerste home challenge aan: ‘bouw een monster’. Ondertussen liepen maar liefst meer dan 4600 foto’s en video’s binnen van vlijtige Lego Masters thuis. Vandaag wordt de tweede thuisopdracht aangekondigd, waarna iedereen die meedoet opgeroepen wordt om een leuke foto of video van zijn creatie te delen op Instagram met  #wijzijnLEGOmasters.

Ruben Nicolai over LEGO Masters

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 april 2020 /