LEGO Masters: alles over deelnemers, Brickmaster Bas en presentatoren

LEGO MASTERS met Kürt Rogiers en Ruben Nicolai is te zien op RTL 4 en VTM. Vanavond – zaterdag 11 april 2020 – kunnen Nederlandse kijkers de show vanaf 20.00 uur zien. Op VTM start het programma om 20.25 uur. Vanaf 21.30 uur staat de show iedere week op Videoland. Een programma dat heel wat mensen en kinderen op ideeën kan brengen om thuis tijd door te brengen en creatief te zijn met LEGO.

8 duo’s. 5 eliminaties. 3 finalisten, 1 winnend duo. 25.000 euro. Acht duo’s uit Nederland en België gaan met elkaar de kleurrijke competitie aan in de strijd om de titel van LEGO MASTER 2020. In elke aflevering worden de duo’s uitgedaagd met bijzondere opdrachten die ze binnen een bepaald aantal uur moeten volbrengen en waarna een spannende eliminatie volgt.

Kurt Rogiers presenteert Lego Masters voor VTM en RTL4

Kürt Rogiers

Kürt Rogiers kennen we in Nederland waarschijnlijk alleen als acteur. Bijvoorbeeld uit Costa en Vet Hard! – beide jeugdsentiment voor mij! Maar in Vlaanderen heeft hij al meer programma’s gepresenteerd. Hij kijkt uit naar de nieuwe show waarin de Belgen het tegen de Nederlanders opnemen.

“Het fijne aan LEGO vind ik altijd de creativiteit, de fantasie die oneindig is. Je kunt je eigen wereld maken met je eigen bouwwerken, je eigen dorpen, je eigen mensen. En er daarna mee spelen: de mogelijkheden waren eindeloos. Ik brak m’n bouwwerkjes ook zelden af omdat ik er zo trots op was. Tot grote ergernis van mijn moeder. In dit programma kun je net dezelfde boost aan fantasie verwachten. Maar dan nog 100 x beter (lacht). Kijkers zullen sowieso smullen van kleurrijke magische sets en van hun even kleurrijke bouwers.”

Ruben Nicolai presenteert Lego Masters voor VTM en RTL4

Ruben Nicolai

De Nederlandse presentator is Ruben Nicolai, die bij het grote publiek waarschijnlijk het meest bekend is van De Lama’s. Hij zegt: “Nu ik letterlijk en figuurlijk ondergedompeld ben in LEGO bouwstenen snap ik iets meer van de fascinerende focus die de deelnemers van dit programma hebben. Het levert creaties op waarbij je je ogen niet gelooft. Om het dan ook nog samen met de sympathiekste Vlaming van de Lage Landen te mogen presenteren is meer dan een gezellige bonus!”

“Ook leuk: mijn jongste begint het nu ook te ontdekken. Zo ontdekte ik vanmorgen nog zo’n stevig vierkant steentje in mijn linkervoetzool… Spektakel, emotie en de meest schitterende bouwwerken die je je maar kunt voorstellen; dat is LEGO MASTERS!”

Deelnemers LEGO MASTERS Nederland en België

Het is een unieke combinatie van fanatieke Lego bouwers uit Nederland en Vlaanderen. Met Vlaamse, Nederlandse en zelfs een gemixt team, die elkaar door dit programma hebben leren kennen. Ze hebben elkaar namelijk tijdens de screenings voor het eerst ontmoet.

Alle deelnemers Lego Masters Nederland en België

Jaco van der Molen en Eric Lemoine

Jaco van der Molen (45) en Eric Lemoine (61) zijn ons gemixte duo! Eric komt uit Vlaanderen en Jaco uit Nederland en speciaal voor LEGO MASTERS gaan zij de samenwerking aan. Ze hebben allebei een grote liefde voor LEGO. Eric is werkzaam als makelaar in de verzekeringen en een echte Vlaamse levensgenieter. Hij speelt dagelijks voor het slapen gaan met LEGO om even te ontspannen. Jaco werkt als roostermaker op een school en voor hem is LEGO zijn hele leven al zijn grootste hobby. Zo heeft hij LEGO geïntroduceerd op de school waar hij werkt en bouwt hij ook veel digitaal.

“Er kan maar 1 duo de winnaar zijn! Een Vlaams? Een Nederlands? Laat ons die strijdbijl gewoon begraven: wij gaan voor een Vlaams-Nederlandse zege. Pax lage landen! Grootste uitdaging voor ons? Op mekaar ingespeeld geraken, want wij leerden mekaar pas kennen tijdens de screenings en besloten de krachten te bundelen.”

Jaco van der Molen en Eric Lemoine Lego Masters

Nederlandse deelnemers

Ed en Kasper Jongejan

Ed (63) en Kasper Jongejan (37) zijn vader en zoon. Kasper bouwt zijn hele leven al fanatiek met LEGO en heeft zijn gepensioneerde vader gevraagd om met hem een team te vormen voor LEGO MASTERS. Ook in zijn werk als modeontwerper gebruikt Kasper zijn liefde voor de bouwstenen, zo heeft hij een LEGO trui ontworpen die je in en uit elkaar kunt zetten. Kasper houdt van LEGO omdat hij zijn fantasie volledig de vrije loop kan geven en dat zal hij ook zeker doen tijdens LEGO MASTERS!

Ed en Kasper Jongejan Lego Masters

Evelien Hoekman-Lautenbag en Natasja de Vos

Evelien Hoekman-Lautenbag (40) en Natasja de Vos (40) hebben elkaar ontmoet via Instagram, maar wel vanwege hun voorliefde voor LEGO. Natasja fotografeert LEGO en Evelien werkt graag met DUPLO. Natasja werkt bij een supermarkt en Evelien ontwikkelt economie lessen als zelfstandig ondernemer. Ze zijn beiden gek op cijfers en vooral heel enthousiast over de oneindige mogelijkheden met LEGO, de constant nieuwe variaties met steeds dezelfde blokken blijft ze motiveren.

Evelien Hoekman-Lautenbag en Natasja de Vos Lego Masters

Jan Pennings en Lola Nouwens

Ze zijn sinds een jaar ex-en, maar Jan Pennings (29) en Lola Nouwens (31) zijn nog steeds beste vrienden. Samen gaan ze het LEGO avontuur aan. Jan is graffiti artiest en Lola werkt als adviseur bij de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst). Toen ze nog samenwoonden hadden ze op zolder een LEGO hol, waarin ze uren doorbrachten. Ze kunnen beiden hun creativiteit goed kwijt in de LEGO bouwstenen. Jan bouwt al zijn hele leven fanatiek met LEGO en heeft een voorliefde voor draken en middeleeuwse bouwwerken en Lola houdt meer van kleur en vrolijkheid.

Wat verdrietig Jan Pennings – winnaar van de eerste LEGO Masters – is vrijdag 9 juli 2021 op 31-jarige leeftijd overleden. Hij stierf na een lang gevecht tegen een hersentumor.

Jan Pennings en Lola Nouwens Lego Masters

Martijn Brinkman en Jos van Uum

Martijn Brinkman (21) en Jos van Uum (21) zijn de jongste van alle duo’s. Ze studeren beiden nog, Martijn studeert landschapsarchitectuur en Jos volgt een opleiding mechatronica. Ze kennen elkaar al hun hele leven en spreken op zondag regelmatig af om samen te bouwen met LEGO. Met hun technische en innovatieve achtergrond kunnen ze helemaal losgaan met alle LEGO mogelijkheden. Ze voegen aan hun bouwwerken vaak ook een element van beweging toe.

Martijn Brinkman en Jos van Uum in Lego Masters

Belgische deelnemers LEGO MASTERS

David Vanhee en Giovanni Seynhaeve

David Vanhee (42) en Giovanni Seynhaeve (43) komen uit Vlaanderen. Ze werken beide parttime en zorgen daarnaast voor hun kinderen. David is archeoloog en geeft voorlichting over archeologie op scholen met een zelf ontwikkeld LEGO pakket. Giovanni is muzikaal en poëtisch, hij speelt gitaar en doet aan straattheater. De heren zien LEGO beide als een creatieve uitlaatklep. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat er ook een speelbare waarde moet zitten aan hun creaties.

“Enkele jaren geleden kwamen wij mekaar regelmatig eens tegen tijdens LEGO-beurzen, maar verder hadden we niet veel contact. Tot de oproep van LEGO MASTERS. Al snel bleek het ook verder te klikken en voor we het wisten mochten we onze krachten bundelen! Of onze kinderen ook met LEGO spelen? Zeker, maar evenveel met ander speelgoed. We mogen niet overdrijven, anders dromen we continu van de bouwstenen (lacht)”

David Vanhee en Giovanni Seynhaeve Lego Masters

Andreas Hens en Arno Verhaeghe

Andreas Hens (22) en Arno Verhaeghe (22) komen uit Vlaanderen. Dit leuke duo deelt niet alleen de liefde voor LEGO, maar ook voor elkaar. Arno werkt als communicatiemedewerker en LEGO is zijn grote passie, hij heeft Andreas daarmee aangestoken. Andreas volgt een studie tot handelsingenieur. Samen bouwen ze graag praalwagens en televisie sets en Arno maakt daarnaast stop motion-filmpjes van LEGO. Dit duo vindt vooral de eindeloze mogelijkheden die de LEGO stenen bieden geweldig.

“Sinds ik Arno ken, heb ik de LEGO-microbe zwaar te pakken. Wat begon als mee helpen sorteren, mondde uit in het samen creëren van meesterwerkjes. Als er LEGO én Disney op de doos staat, moeten we het hebben. Wat LEGO MASTERS voor ons is? De ultieme relatietest (lacht).”

Andreas Hens en Arno Verhaeghe Lego Masters

Corneel Clarys en Björn Ramant

Corneel Clarys (21) en Björn Ramant komen uit Vlaanderen. Björn is software architect en Corneel studeert maatschappelijke veiligheid. De heren kennen elkaar via AFOLS United, een club voor LEGO bouwers. Ze wonen allebei aan de andere kant van Vlaanderen maar zien elkaar regelmatig om samen te bouwen. Naast hun passie voor LEGO, en dan met name grote bouwwerken, delen ze ook hun voorkeur in muziek: rock! Het weergeven van bestaande objecten, zo exact mogelijk na te bouwen met LEGO stenen, is wat hen fascineert.

“Wij kennen elkaar al een tijdje door de LEGO club waarmee we maandelijks samenkomen en beurzen organiseren, maar privé zien we mekaar zelden want we wonen op 2,5u rijden van mekaar. Da’s lang (lacht). Hoe het zal zijn om nu continu samen te leven en bouwen?  We zullen zien, maar ik verwacht geen problemen aangezien we ons telkens te pletter amuseren samen. Ondanks het leeftijdsverschil.”

Corneel Clarys en Björn Ramant Lego Masters

Aflevering 1

De deelnemers worden meteen serieus getest. In vijftien uur (!) moeten ze een manshoog bouwwerk naar eigen ontwerp opleveren waarvoor ze al hun bouwskills én fantasie en creativiteit moeten inzetten. Gelukkig hebben ze de brickshop, waar maar liefst 2,5 miljoen steentjes op hen liggen te wachten. En als de topbouwers eindelijk klaar denken te zijn, komen hosts Kürt Rogiers en Ruben Nicolai met een interessante verrassing…

Muur met eindeloos veel lego blokjes uit Lego Masters Nederland Belgie

Wat de Belgische deelnemers gaan bouwen, weet ik dankzij het persbericht van VTM. Andreas en Arno kiezen voor een bioscoop. Giovanni en David maken een toerenhoog gebouw waarin de natuurelementen: water, vuur, wind en aarde terugkomen. Corneel en Bjorn proberen een lift te integreren in hun bouwwerk en Eric en Jaco gaan voor een appartementencomplex met winkelcentrum.

Meer lezen over de tweede aflevering van LEGO Masters? Klik hier.

Brickmaster Bas Brederode

De jurering wordt verzorgd door Brickmaster Bas Brederode, een expert op het gebied van LEGO. Hij kijkt naar de verhalen achter de indrukwekkende bouwwerken, de schaal van het bouwwerk, de fantasie van de makers en de bouwtechniek van de deelnemers. De Brickmaster heeft van kinds af aan met LEGO gebouwd en was altijd grote Star Wars-fan.

Na zijn studie industrieel ontwerp solliciteerde Bas Brederode met succes bij LEGO voor zijn droomvacature: designer voor de LEGO Star Wars collectie. Ondertussen ontwierp hij ettelijke wereldberoemde sets en werkt hij al jaren als senior designer. Dat betekent dat Bas Brederode onder andere jonge, nieuwe designers opleidt bij LEGO.

Brickmaster Bas Brederode Lego Masters Nederland België

LEGO MASTERS is een VTM/RTL coproductie, wordt geproduceerd door EndemolShine Nederland – onderdeel van de EndemolShine Group – en is gebaseerd op het originele Britse format van Tuesday’s Child en de LEGO Group.

Bron foto’s: RTL/William Rutten

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 april 2020 /