De Kasteelmoord: moord Stijn Saelens – kijken op VTM en Streamz

De Kasteelmoord is de vierdelige true crime reeks over de moord op kasteelheer Stijn Saelens die te kijken is bij VTM, VTM Go en Streamz. De true crimereeks ging oorspronkelijk wat later van start, omdat er eerst een uitzendverbod lag. Ontdek hier alles over dit verbod, de afleveringen en waar je De Kasteelmoord kunt kijken.

Update: VlaamsKijken auteur Patricia de Ryck heeft dit bericht van 24 januari 2022 bijgewerkt op 2 april 2024, omdat De Kasteelmoord in de herhaling bij VTM te kijken is.

Uitzendverbod De Kasteelmoord

Op 24 januari 2022 werd last minute een voorlopig uitzendverbod uitgesproken op basis van een eenzijdig verzoekschrift van de advocaat van Elisabeth Gyselbrecht. De reeks mag nu, door de beslissing van de rechtbank, worden uitgezonden. De rechter benadrukte dat een preventief uitzendverbod niet te verantwoorden is.

Interesse in deze true crime? Lees dan ook het boek De kasteelmoord van Faroek Özgünes. Of kijk het nieuwe programma van Faroek: Moordzaken: Levenslang.

De Kasteelmoord kijken bij VTM

De Kasteelmoord was daarom vanaf maandag 7 februari 2022 om 21.45 uur te kijken bij VTM en terug te kijken op VTM Go. Maarten Janssen, channel manager bij VTM, zegt er het volgende over. “We hadden alle vertrouwen in het oordeel van de rechtbank. Dit programma werd gemaakt met het nodige respect voor de betrokken personen, volgt alle journalistieke deontologische normen en biedt een feitelijke hervertelling van de gebeurtenissen. Bovendien is de moord op Stijn Saelens een historische zaak die nog steeds deel uitmaakt van het maatschappelijke debat. We zijn tevreden dat de rechter in het vonnis rekening heeft gehouden met deze elementen en erkent dat de persvrijheid essentieel is.”

Streamz

De Kasteelmoord is daarnaast vanaf begin juni 2022 ook op Streamz te kijken zijn. Het was de bedoeling dat de reeks daar meteen integraal te zien zou zijn na de aflevering van maandag 24 januari, maar na het uitzendverbod werd deze planning omgegooid. De Kasteelmoord op Streamz behoort tot de reeks aan True Crime afleveringen die er te zien zijn. Heb je geen Streamz, maar wil je De Kasteelmoord wel kijken, dan kan dit nog steeds op VTM Go (ook in Nederland). En vanaf 2 april 2024 dus ook bij VTM om 22.20 uur (na Liefde voor Muziek).

De Kasteelmoord

10 jaar na de moord op kasteelheer Stijn Saelens vertelt de vierdelige true crime-reeks De Kasteelmoord het hallucinante verhaal van één van de meest spraakmakende moordzaken van België. De kijker ontdekt meer over de intense familievete die zich achter de kasteelmuren afspeelt. Het gaat hier tussen Stijn Saelens, telg uit een steenrijke familie, en zijn schoonvader, de populaire dorpsdokter André Gyselbrecht. De vete eindigt in de moord op Stijn. De Kasteelmoord is een reconstructie van deze moord, die de kijker niet onberoerd laat. Ook het onderzoek en het proces, waarna nog vele vragen onbeantwoord blijven, worden herbelicht.

Professionals

De reconstructie van De Kasteelmoord gebeurt aan de hand van gesprekken met personen die de zaak vanop de eerste rij volgden. Onder meer advocaten Walter Damen en Kris Vincke en journalisten Faroek Özgünes (VTM NIEUWS), Klaas Danneel (VTM NIEUWS), José Masschelin (ex-HLN) en Cedric Lagast (Het Nieuwsblad) loodsen de kijker doorheen de moordzaak.

Stijn Saelens en André Gyselbrecht

Al snel maakt ‘De Kasteelmoord’ duidelijk waarom er een ongezien mediacircus rond de zaak ontstond en de kasteelmoord in vele Vlaamse huishoudens over de tongen ging: “Het gaat over belangrijke, invloedrijke mensen met veel geld. Al snel werd duidelijk dat Stijn Saelens en zijn schoonvader André Gyselbrecht op gespannen voet leefden. Ook werd gefluisterd dat Stijn incest gepleegd zou hebben en met zijn kinderen naar Australië wou trekken. De zaak werd met de minuut interessanter en met de minuut meer ongewoon.” Zo vertelt José Masschelin, voormalig gerechtsjournalist bij HLN, die de zaak op de voet volgde. Je kent José Masschelin ook van Moordzaken: Eeuwige Twijfel.

Plas bloed, kogelhus en kapotte bril

De eerste aflevering van De Kasteelmoord katapulteert de kijker tien jaar terug in de tijd, naar 31 januari 2012, wanneer dokter Elisabeth Gyselbrecht in het kasteel waar ze met haar man en vier kinderen woont een plas bloed, een kogelhuls, en de kapotte bril van haar man Stijn Saelens aantreft. Hij is een excentriekeling en zoon van een puissant rijke familie. En nu is Stijn Saelens dus op mysterieuze wijze verdwenen. In de uitzending ontdekken we meer over de intensieve zoektocht naar de rijke kasteelheer.

Onderzoeksjournalistiek

De uitzending toont ook een bijzonder staaltje onderzoeksjournalistiek. Amper een uur nadat Elisabeth Gyselbrecht de politie verwittigt, heeft Hans Verbeke, regiojournalist van Het Laatste Nieuws, al een zwaar vermoeden dat er “iets heel belangrijk” gebeurd is in de West-Vlaamse regio Tielt. Hij heeft geen flauw idee wat en de hulpdiensten lossen niets. De redactie volgt het gevoel van de regiojournalis. Ze zet grote middelen in om uit te zoeken wat er aan de hand is. Is de bekende industrieel Joris Ide ontvoer? Of is er iets aan de hand met Kardinaal Danneels, die in de regio woont? Uiteindelijk botsen ze op wat één van de meest spraakmakende moordzaken van België wordt. Er volgt een heus mediacircus. En iedere Vlaming heeft het er over.

Blekkerbos

Uiteindelijk ontdekt men het lichaam van Stijn Saelens in een ondiepe put in het Blekkerbos, op een beugscheut van het kasteel. De schoonvader van Stijn, de geliefde dorpsdokter André Gyselbrecht, leeft al enige tijd op gespannen voet met zijn schoonzoon. Hij is van begin af aan hoofdverdachte nummer één. André Gyselbrecht houdt de lippen stijf op elkaar en de speurders staan voor een lang en moeilijk onderzoek. Het ene verbazingwekkende element na het andere komt bovendrijven in deze spraakmakende zaak.

Tweede aflevering De Kasteelmoord

De tweede aflevering van de vierdelige reeks De Kasteelmoord zoomt in op het hobbelige levensparcours van Stijn Saelens. Stijn, opgevoed in de betere kringen van West-Vlaanderen, is volgens dokter Gyselbrecht de ideale match voor zijn dochter Elisabeth. Maar al snel blijkt Stijn zijn rafelkantjes te hebben. De aflevering toont dat Stijns professionele projecten steevast op een flop uitdraaien, hij de schulden opstapelt, dweept met het paranormale en ‘esoterie’ en zijn gezin wil aansluiten bij aan Australische commune.

Seksueel misbruik?

Ligt Stijns jeugd, met een vrije opvoeding en geld in overvloed, mee aan de basis van zijn excentrieke gedrag? Stijns uitspattingen vallen in ieder geval niet in goede aarde bij dokter André Gyselbrecht. Wanneer hij verneemt dat Stijn vermoedelijk één van zijn dochtertjes seksueel misbruikt, slaan de stoppen bij de dokter helemaal door.

Derde aflevering De Kasteelmoord

In de derde uitzending van De Kasteelmoord is te zien dat dokter Gyselbrecht voor de tweede maal een huurmoord op zijn schoonzoon Stijn Saelens bestelt, nadat die laatste met een incestklacht lijkt weg te komen. zijn zijn plannen om met Elisabeth en hun kinderen naar een commune in Australië te verhuizen worden steeds concreter. Een eerste moordexpeditie die uitgevoerd moest worden door twee Tsjetsjeense kooivechters draaide uit op een mislukking.

Stijn Saelens betrapt zijn huurmoordenaars

Deze keer moet de terminaal zieke huurmoordenaar Ronny Van Bommel met hulp van zijn neef Roy Larmit de klus klaren. De  opdracht is duidelijk: ze moeten Stijn ontvoeren, om hem later te vermoorden en van de aardbodem te doen verdwijnen. Het plan is strak, maar de aflevering toont dat de uitvoering dat veel minder is. Wanneer Ronny en Roy naar het kasteel afzakken om de buurt te verkennen, worden ze betrapt door Stijn zelf. Het is de eerste misstap in een reeks van vele fouten en slordigheden… 

Laatste aflevering De Kasteelmoord

Het laatste deel van De Kasteelmoord reconstrueert hoe vijf jaar na de moord op Stijn Saelens het proces van de eeuw van start gaat in de Brugse rechtbank. In de uitzending is te zien dat op de eerste procesdag dokter Gyselbrecht het vijf jaar lange stilzwijgen verbreekt met een bekentenis. Hij geeft toe dat hij de opdracht gaf om zijn schoonzoon uit de weg te laten ruimen. Deze nooit geziene coup de théatre is de start van een bijzonder tumultueus proces waarbij de dokter de touwtjes in handen houdt. 

Via zijn advocaat Johan Platteau start hij daarna een lastercampagne tegen Stijn Saelens en zijn familie. Stijn Saelens wordt geportretteerd als een gevaarlijke pedofiel. Er zijn geen harde bewijzen, maar de schade is toegebracht. Stijn wordt niet enkel in de hal van zijn kasteel vermoord, ook in de rechtszaal is hem hetzelfde lot beschoren. Experts bevestigen het profiel van de dokter: een bijzonder narcistische, manipulatieve man zonder empathie. Wanneer de foto’s van de autopsie van het lichaam van Stijn Saelens in de rechtbank worden vertoond, merken journalisten en publiek op dat dokter Gyselbrecht geen krimp geeft bij de aanblik van het verminkte lichaam van zijn schoonzoon.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 april 2024 /