Moordzaken: Levenslang met Faroek Özgünes en 6 moordenaars

Faroek Özgünes interviewt zes moordenaars, die tot levenslang veroordeeld zijn in het nieuwe programma Moordzaken: Levenslang. Vanaf woensdag 13 maart kun je iedere week om 21.50 uur kijken naar een nieuw verhaal van een Vlaamse moordenaar. Ontdek hier alles over moordenaars Tony Gijsen, Maurits Van Gele, Ashley Van De Velde, Kurt Van Rompaey, Ronald Van Crombruggen en Marc Gevaert.

Op 25 april 2024 komt ook het nieuwe boek van Faroek Özgünes uit. Je kunt Levenslang nu reserveren bij onze partners Bol.com en Amazon (BE) / Amazon (NL).

Moordzaken: Levenslang met Faroek

In ons land zitten 11.500 gedetineerden in de gevangenis. Twee procent daarvan is veroordeeld tot levenslang en het merendeel van hen komt wellicht nooit meer vrij. Misdaadjournalist Faroek Özgünes interviewt zes van hen binnen de gevangenismuren, met enkel de camera als getuige. In Moordzaken: Levenslang vertellen de tot levenslang veroordeelden hun verhaal, hoe ze zijn opgegroeid, hoe het zo fout is kunnen lopen en hoe het leven is voor iemand die wellicht de rest van zijn leven achter de tralies zal doorbrengen. 

Moordzaken

Moordzaken is de misdaadreeks van VTM, waarin ze al verschillende programma’s hebben gemaakt. Zo kon je eerder kijken naar Moordzaken: Wetsdokters en Moordzaken: Eeuwige Twijfel. Moordzaken: Levenslang kijk je iedere woensdagavond om 21.50 uur bij VTM en VTM GO. In het buitenland VTM GO kijken, lees dan Vlaamse tv: VRT MAX, GoPlay, VTM Go, Streamz kijken Nederland. Je kunt ook een andere documentaire reeks van Faroek weer terugkijken bij VTM GO, namelijk De Kasteelmoord.

Terug naar de inhoud van dit nieuwe programma:

Moordenaars met Levenslang

Faroek Özgünes stuurde een brief naar elke levenslang veroordeelde in een Vlaamse cel, 88 in totaal. Vervolgens konden zij hem telefonisch bereiken om een eventuele getuigenis te bespreken. Bij 6 van hen stelde Özgünes uiteindelijk zijn set op, in de gevangenis. De deelnemers zijn moordenaars Tony Gijsen, Maurits Van Gele, Ashley Van De Velde, Kurt Van Rompaey, Ronald Van Crombruggen en Marc Gevaert.

Reden dat moordenaars levenslang kregen

Benieuwd waarom deze Vlamingen levenslang kregen? We zetten het hieronder op een rijtje.

  • Tony Gijsen (Gevangenis Hasselt) vermoordde zijn grootmoeder.
  • Maurits Van Gele (Leuven-Centraal) vermoordde zijn moeder en buurvrouw.
  • Ashley Van De Velde (Brugge) gijzelde en vermoordde een gevangenismedewerkster.
  • Kurt Van Rompaey (Hasselt) vermoordde de vriend van zijn ex-vriendin.
  • Ronald Van Crombruggen (Leuven-Centraal) bracht zijn vriendin en een gevangenisvrijwilligster om het leven.
  • Marc Gevaert (Leuven-Centraal) zit levenslang voor dubbele roofmoord. 

Interview zonder bewaking

Faroek Özgünes interviewt hen voor Moordzaken Levenslang zonder bewakingspersoneel in de ruimte, cruciaal om ervoor te zorgen dat de gedetineerden vrijuit kunnen spreken. Hij zit letterlijk knie aan knie met 6 moordenaars, zonder enige bescherming. Hij stelt zich kritisch op en stelt rake vragen. Vragen die de gedetineerden soms niet hadden verwacht en waarmee ze niet altijd blijf weten. 

Faroek Özgünes

Gerechtsjournalist Faroek Özgünes *: “Als gerechtsjournalist heb ik de voorbije 30 jaar vaak bericht over gruwelijke misdaden, maar als de verdachte gevat en opgesloten wordt, krijg ik hem of haar enkel te horen bij monde van zijn of haar advocaat. Als het op het einde van het proces tot een veroordeling komt, is dat het laatste wat je van de veroordeelde ziet: hoe hij of zij weggeleid wordt door de politie en naar de gevangenis vertrekt om zijn straf uit te zitten. Einde verhaal. Wat mij inspireerde voor Moordzaken: Levenslang is hoe het een levenslang veroordeelde daarna vergaat. Verdwijnt hij effectief in de spreekwoordelijke kerkers van justitie? Hoe lang is levenslang in werkelijkheid? Ik heb ervoor gekozen om mij te focussen op het heden van de tot levenslang veroordeelden en hun mogelijke toekomst buiten de gevangenis, wetende dat een levenslange gevangenisstraf, niet altijd levenslange opsluiting wil zeggen.”

Levenslange gevangenisstraf in België

Wat betekent het om waarschijnlijk de rest van je leven door te brengen in een cel? Maakt een levenslang veroordeelde nog plannen? Met welke gedachten staat hij of zij ‘s ochtends op en gaat hij of zij slapen? Verandert het gevangenisleven de kijk op jezelf en op de maatschappij? Krijgt zo iemand nog bezoek of heeft iedereen hem of haar laten vallen? Vinden de gedetineerden hun straf billijk en accepteren ze die? En zien de moordenaars voor zichzelf nog een plaats in de maatschappij als hij of zij ooit vrijkomt? Faroek Özgünes ontdekt het in Moordzaken: Levenslang.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 maart 2024 /