Deze Wetsdokters vertellen bij VTM Moordzaken over hun werk

Zes gedreven wetsdokters tonen verbijsterende en waargebeurde whodunits in Moordzaken: Wetsdokters op VTM. De specialisten Wim Van de Voorde, Joris Vranken, Dina D’Hondt, Wim Develter, Ivy De Boosere en Werner Jacobs. Het nieuwe seizoen Wetsdokters start vanaf woensdag 1 november om 21.45 uur en is te kijken op VTM en VTM Go.

Wist je dat professor dr. Werner Jacobs samen met Jose Masschelin het boek De doden praten – de donkere wereld van de wetsdokter heeft geschreven?

Wetsdokters

Een lijk. En één iemand die de laatste ogenblikken van het slachtoffer kan reconstrueren. Moordzaken: Wetsdokters (VTM) volgt zes specialisten in de forensische geneeskunde, elk gedreven door het verlangen naar gerechtigheid. Vanop de grimmige crime scene tot in de sombere autopsiezaal. Hoe gaan ze te werk op de plaats delict? Wat ontdekken ze op de autopsietafel? Welke beelden staan gebrand op hun netvlies? En hoe combineren ze deze ongewone job met hun privéleven? Zes wetsdokters vertellen over de verbijsterende en waargebeurde whodunits, die zich afspelen in Vlaamse dorpen en steden. 

Wetsdokters terugkijken

Wetsdokters is iedere woensdagavond om 21.45 uur op VTM en VTM Go te kijken. Op VTM GO kun je Wetsdokters terugkijken. Let op: de aflevering staan maar eventjes online dus wees wel snel. Hou je van dit soort programma’s, dan is True Crime Belgium en Moordzaken: Eeuwige Twijfel vast ook wel iets voor jou. En wat denk je van het nieuwe seizoen van Vrederechters of Niveau 4: Brussel Zuid?

Wetsdokters op VTM

De Wetsdokters die door VTM gevolgd worden zijn:

  • Professor dr. Wim Van de Voorde, UZ Leuven
  • Dr. Joris Vranken, UZ Leuven 
  • Dr. Diona D’Hondt, UZ Antwerpen 
  • Dr. Wim Develter, UZ Leuven/ Heilig-Hart ziekenhuis Lier 
  • Dr. Evy De Boosere, UZ Gent 
  • Professor dr. Werner Jacobs, UZ Antwerpen 

Hieronder maak je uitgebreid kennis met de specialisten uit VTM Wetsdokters.

Wim Van de Voorde

Professor Dr. Wim Van de Voorde is hoogleraar aan de KU Leuven en het diensthoofd van de afdeling forensische geneeskunde aan het UZ Leuven. Met een loopbaan van meer dan 25 jaar heeft hij een onuitwisbare stempel gedrukt op de forensische geneeskunde, met betrokkenheid in tal van grote dossiers zoals de zaak Ronald Janssen, de zaak Pandy en de terreuraanslagen in Zaventem. “Aan het einde van mijn carrière is mijn rugzak wel goed gevuld. Er zijn gelukkig genoeg andere zaken in het leven die je helpen relativeren, maar sommige dingen vergeet je nooit.”

Joris Vranken

Met dokter Joris Vranken verwelkomt het nieuwe seizoen van ‘Moordzaken: Wetsdokters’ een nieuw gezicht. Als jong talent maakt hij deel uit van het team van professor Van de Voorde aan het UZ Leuven. Hij werkte onder andere mee aan het onderzoek naar de terreuraanslagen in Zaventem en de kindermoord op 6-jarige Ryan. “Het is niet het lichaam onderzoeken dat het meest confronterend is, wél het verdriet bij de nabestaanden van de slachtoffers.”

Diona D’Hondt

Al meer dan tien jaar is dokter Diona D’Hondt wetsdokter aan het UZ Antwerpen. Als forensisch specialist maakte ze dan ook al het verschil in tal van dossiers zoals de zaak Julie Van Espen. “Wij zijn niet altijd somber als wij een autopsie doen. Meestal zetten wij ook wat achtergrondmuziek op en proberen we het wat luchtig te houden. Misschien is dat voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen, maar we kunnen ook niet alles meenemen naar huis.” 

Wim Develter

Dokter Wim Develter startte zijn carrière bij de dienst forensische geneeskunde in het UZ Leuven en maakte recent de overstap naar het Heilig-Hart ziekenhuis in Lier, waar hij aan de slag is als patholoog. Hij geeft nog geregeld advies in cold cases en lopende zaken, en werkte onder andere mee aan de dossiers rond de terreuraanslagen in Zaventem, de tsunami in Thailand en de crash van de MH17 in Oekraïne. “Al van kleins af aan was ik gefascineerd door de dood. Als ik in de tuin of langs de weg iets vond dat was aangereden, wou ik altijd weten wat er precies gebeurd was.”

Evy De Boosere

Dokter Evy De Boosere was jarenlang werkzaam bij de dienst forensische geneeskunde aan het UZA. Enkele jaren geleden maakte ze de overstap naar UZ Gent, waar ze op dit moment als hoofd van de gerechtelijke geneeskunde een nieuwe afdeling uit de grond stampt. Intussen is ze al meer dan 23 jaar werkzaam als wetsdokter en deed ze onder andere onderzoek naar de aanslagen in Maalbeek, de zaak Leopold Storme en nog vele andere. “Aan een patiënt kan je vragen: Wat scheelt er? Wat zijn je symptomen? Maar bij een overleden slachtoffer kunnen we alleen maar zaken vaststellen en een aantal mogelijke hypotheses naar voren schuiven. Vandaar dat wij altijd zeggen dat we de doden laten spreken.”

Werner Jacobs

Professor Dokter Werner Jacobs staat aan het hoofd van de dienst gerechtelijke geneeskunde aan het UZA en is ook hoofddocent gerechtelijke geneeskunde aan de UAntwerpen. Met 20 jaar ervaring als wetsdokter, trad hij al meer dan 300 keer op als expert voor het Hof van Assisen en werkte hij onder andere mee aan de zaak Kim De Gelder en Hans Van Themsche. “De wetsdokter is de laatste die een dode zijn verhaal nog kan laten doen en zo misschien de dader voor de rechtbank kan brengen.”

We konden van hem eerder Dagboek van een Wetsdokter – CSI in Vlaanderen lezen.

Zaken Wetsdokters VTM

Wetsdokter Diona D’Hondt vertelt over de zaak met de meeste Hollywoodallures uit haar carrière. Er staan bijbelse spreuken op de muren (dat doet een beetje denken aan 13 Geboden, red.), er staan drie namen op een deur waarvan er eentje doorstreept is, en in de kelder van het huis ligt er letterlijk een dood lichaam in een bloedbad. Dokter Wim Van de Voorde heeft het over een man die in het huis van zijn neef gevonden wordt onderaan de trap. Maar voor een simpele val van de trap lijkt het lichaam net iets te ver van de trap te liggen.

Overleden baby

In aflevering 2 zijn we in Antwerpen, waar wetsdokter Jacobs het lichaam van een overleden baby moet onderzoeken. Klopt het verhaal van de babysit dat het kind plots stuipen kreeg, of is er iets anders gebeurd? Wetsdokter Evy De Boosere wordt opgeroepen naar een woning in Brussel waar een oude dame dood naast haar bed ligt. Is ze gevallen tijdens het omkleden, of is er meer aan de hand?

Bloederige zaken 

Een man ligt naakt opgebaard en de hele woning hangt vol met bloed. Wetsdokter Develter vertelt in aflevering 3 over een van de bloederigste zaken uit zijn carrière. Wetsdokter Vranken moet op zoek naar antwoorden wanneer het lichaam van een jongeman die al een tijdje vermist is, wordt teruggevonden in een vijver. En Wetsdokter D’Hondt doet de autopsie van een lichaam in ontbinding en gaat op zoek naar aanwijzingen voor een natuurlijk of een gewelddadig overlijden.

Verdacht bloedspoor

Tijdens een winterse wandeling in het bos stuit een wandelaar op het lichaam van een vrouw. Wetsdokter De Boosere wordt meteen ter plaatse geroepen om de zaak te onderzoeken. Ondertussen heeft dr. Jacobs het lichaam van een oudere man op zijn autopsietafel. In diens huis werd een verdacht bloedspoor ontdekt van in de woonkamer tot in de garage. Dit zien we onder andere in aflevering 4.

Menselijke resten

Op een verlaten industrieterrein ontdekt een voorbijganger een uitgebrand voertuig met menselijke resten. Wetsdokter Develter wordt meteen ter plaatse geroepen, zo zien we in aflevering 5. Dokter Jacobs stoot dan weer op een ander gruwelijk tafereel: een man ligt met tientallen steekverwondingen in het midden van zijn appartement, het mes nog in zijn borstkas. Wetsdokter D’Hondt onderzoekt een slachtoffer van zinloos geweld.

Operatie Kerkhof

Aflevering 6: Als jonge wetsarts in opleiding wordt dokter Joris Vranken opgeroepen voor een vrouw die dood in haar logeerkamer ligt. Een van haar zonen trof haar zo aan en vermoedt dat het om een ongelukkige val gaat. Wetsdokter Diona D’Hondt krijgt in het midden van de nacht telefoon voor een moordzaak. In een Kempens dorp is een man overleden nadat hij neergeschoten werd in raadselachtige omstandigheden. En wetsdokter Van de Voorde moet in het kader van operatie Kerkhof het onbekende lichaam van een overleden persoon terug opgraven om te kijken of er nog DNA bekomen kan worden.

Naakte dode man

In de rand van Antwerpen wordt een man dood aangetroffen in het appartement van zijn vriendin. Hij ligt er naakt opgebaard met een dekentje over zijn geslachtsdelen. Wetsdokter Diona D’Hondt moet achterhalen wat er gebeurd is. Wetsdokter Wim Van de Voorde onderzoekt het lichaam van een vrouw die vermoedelijk van de trap is gevallen. En wetsdokter De Boosere onderzoekt de hersenen van een overleden man op zoek naar antwoorden over de exacte doodsoorzaak. We zien het in aflevering 7.

Laatste aflevering Moordzaken: Wetsdokters

Dit zijn de zaken uit de laatste aflevering van Moordzaken: Wetsdokters van dit seizoen. Een vrouw belt de brandweer nadat ze rook uit het raam van haar alleenstaande overbuurman ziet komen. Tijdens het blussen treft de brandweer twee dode lichamen aan. Wetsdokter D’Hondt moet achterhalen wat er is gebeurd en van wie het tweede lichaam is. Wetsdokter Jacobs krijgt het lichaam van een vrouw uit de psychiatrie op zijn autopsietafel. Gaat het om een overdosis of is er iets anders aan de hand?

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 december 2023 /