Gijzeling in Apple Store: documentaire en film (met Louis Talpe)

De Gijzeling in de Apple Store heeft tv-makers geïnspireerd tot het maken van een documentaire en film. In de Nederlandse film, die in 2025 bij Netflix te kijken is, zien we onder andere de Vlaamse acteur Louis Talpe. Vanaf vandaag – donderdag 22 februari – kun je om 20.00 uur op AT5 en Videoland naar de documentaire De Gijzeling in de Apple Store kijken.

Gijzeling Apple Store

Amsterdam, 22 februari 2022, de stad is in de ban van een gijzeling in het hart van de stad: bij de Apple Store. Een gebeurtenis die uiteindelijk heel Nederland uren in de greep hield. Gijzelnemer Abdel A. liep ’s middags met een bomvest aan de winkel in en hield daar een klant urenlang onder schot. Ook schoot hij op de politie, waarna een groot gebied rond het Leidseplein werd afgezet. Hij eiste 200 miljoen aan cryptovaluta en wilde vrij het pand verlaten. Verschillende gegijzelden wisten te ontsnappen; zelfs de persoon die onder schot werd gehouden. Toen deze vluchtte en de gijzelnemer er achteraan ging, werd hij aangereden door een politieagent. Daarbij overleed gijzelnemer Abdel A. de volgende dag aan zijn verwondingen.

Documentaire De Gijzeling in De Apple Store

Roos Gerritsen maakte er een indrukwekkende documentaire over, met nooit eerder vertoonde beelden en geluidsopnames. De analyse daarvan en de reconstructie van het materiaal duurde een jaar en resulteerde in een beklemmende documentaire. Van minuut tot minuut zit je op de huid van de betrokkenen. Zelden kwam een documentaire zo dichtbij. Zo spreekt Roos met de politie, EOD (Explosieve Opruimingsdienst Defensie) en slachtoffers. Ze volgt tot in detail de avond die bij vele mensen in het geheugen gegrift staat en die, uiteindelijk door een flesje water, een heldhaftige gijzelaar en de ingreep van politie, tot een einde kwam. 

Kijk op AT5 en Videoland

De documentaire over de Gijzeling in de Apple Store in Amsterdam is te kijken bij AT5 en Videoland. Op donderdag 22 februari kun je om 20.00 uur kijken bij AT5 en komt de documentaire ook op Videoland. Deze telt twee afleveringen.

Film Gijzeling Apple Store op Netflix

Daarnaast is er in 2025 ook een Nederlandse film over de gijzeling in de Apple Store op Netflix te kijken. Simon de Waal * heeft het verhaal geschreven; Bobby Boermans is de regisseur. Hoofdrollen zijn er voor Soufiane Moussouli, Marcel Hensema, Loes Haverkort, Emmanuel Ohene Boafo én de Vlaamse acteur Louis Talpe. Verder in de cast van de Netflix film over de Gijzeling in de Apple Store ook Roosmarijn van der Hoek, Matteo van der Grijn, Thijs Boermans, de Vlaamse Ahlaam Teghadouini, Admir Sehovic, Eic Corton en Jolanda Van den Berg.

Bobby Boermans

Bobby Boermans *, regisseur: “De gijzeling in de Apple Store markeert een unieke gebeurtenis in Nederland en inspireerde mij en scenarist Simon de Waal om wederom de handen ineen te slaan. Met deze film streven we naar een verhaal dat zowel oprecht als meeslepend is, en dat het publiek een realistisch beeld geeft van de ervaringen van de betrokkenen tijdens de vijf uur durende gijzeling.” Bobby Boermans ken je bijvoorbeeld van Het Gouden Uur, Mocro Maffia, Hoogvliegers en Nieuwe buren. Hij werkt daarnaast aan Invasie, die we dit jaar mogen verwachten. Simon de Waal ken je als schrijver van de Baantjer en De Waal reeks (hij zette de verhalen van Baantjer verder). Maar hij schreef ook Lek, Cop vs. Killer, en hij werkte mee aan Smeris, Het Gouden Uur en Sleepers.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 februari 2024 /