Francisco Desir: documentaire over Francisco Schuster (#LikeMe)
Francisco Desir is de indrukwekkende documentaire over Francisco Schuster, die we kennen van onder andere #LikeMe. De zanger-acteur-presentator werd als baby te vondeling gelegd in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Toen hij 8 maanden oud was, werd hij geadopteerd. Voor de documentaire Francisco Desir duikt Francisco Schuster in zijn indrukwekkende verleden. Kijk de documentaire nu terug op VRT MAX (in herhaling zie je hem op tv vanaf donderdag 14 maart om 22.55 uur).
Eveneens verscheen het boek: Francisco Desir – De zoektocht naar mijn identiteit.
Documentaire Francisco Schuster (#LikeMe)
Francisco Schuster leerden we in 2019 kennen toen hij de rol van Yemi kreeg in de populaire serie #LikeMe. Een vrolijke, multi-getalenteerde artiest, die we niet alleen in #LikeMe zagen, maar ook als presentator van Thrift you up, met Charlotte Sieben in Drop Off seizoen 2 en als deelnemer aan Special Forces VIPS België. Op dit moment speelt hij één van de hoofdrollen in de nieuwe Vlaamse serie Groeien & Bloeien
En laten we ook niet vergeten, dat hij in 2023 zijn eerste solo single Alleen heeft uitgebracht. En nu is er dus de documentaire Francisco Desir; over het minder bekende verleden van de zanger-acteur-presentator. In deze vierdelige docu reeks gaat hij op zoek naar zijn roots.
Francisco Desir: VRT MAX
De vierdelige documentaire Francisco Desir kwam op tv in de week van 12 tot en met 15 februari op VRT 1. Je kunt de reeks terugkijken op VRT MAX. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet, voordat je naar de VRT MAX site gaat. Onderaan dit artikel lees je meer over het boek Fracisco Desir – De zoektocht naar mijn identiteit.
Ook interessant: documentaire De Afhaalchinees en We are family.
Francisco Desir documentaire
22 jaar geleden, in 2002, werd Francisco Desir Schuster te vondeling gelegd in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Hij kwam in een kinderopvangcentrum waar ze hem de naam Francisco Desir gaven. Desir betekent verlangen, (diepe) wens. Zijn ouders adopteerden hem toen hij 8 maanden oud was. Hij groeide bij hen op tot wie hij vandaag is. Daar komt dan ook zijn familienaam Schuster vandaan. Veel informatie over zijn eerste levensmaanden heeft hij niet, maar hij heeft heel veel vragen over die periode. “Waar ben ik geboren? Hoe oud was mijn mama toen ik geboren werd? Heb ik broers of zussen? Leven mijn biologische ouders nog?”
Zoektocht naar identiteit
In januari 2023 vierde Francisco zijn 21ste verjaardag, een bijzondere dag voor hem. Het was de start van zijn zoektocht naar een ontbrekend stukje identiteit. Francisco Schuster droomt ervan om terug te keren naar Haïti en daar zijn familie te ontmoeten. Hij wil hen vertellen dat het goed gaat en dat hij hen niets kwalijk neemt. Een baby te vondeling leggen is voor hem een daad van liefde… Een jaar lang ging Francisco op zoek naar de ontbrekende puzzelstukjes in zijn verhaal, gesteund door zijn familie en vrienden Aaron Blommaert, Sali Haidara, Pommelien Thijs, Camille Dhont en Gloria Monserez. Het resultaat daarvan zie je in de vierdelige reeks Francisco Desir.
Francisco Desir Schuster over documentaire
Francisco Desir Schuster vertelt over de documentaire: “2023 was voor mij een heel bijzonder en emotioneel jaar, de zoektocht naar mijn roots heeft me diep geraakt. Het is me het voorbije jaar duidelijk geworden dat ik warm omringd ben door mijn familie en beste vrienden, ze zijn me altijd blijven steunen tijdens dit hele avontuur. Ik heb mezelf beter leren kennen en ik voel dat ik nu nog dichter sta bij de mensen van wie ik hou. Ik ben echt blij dat ik met dit programma mijn ervaring kan delen en hoop dat het thema op deze manier in vele huiskamers bespreekbaar kan worden. Deze reeks draag ik op aan iedereen met een diepe wens, aan iedereen die zoekende is en liefde of hoop kan gebruiken. Elk adoptieverhaal is anders, maar met heel veel liefde deel ik dat van mij.”
Ontdek hier meer over de documentaire Francisco Desir:
De doos
Op het feestje voor zijn 21ste verjaardag, in januari 2023, kondigt Francisco aan zijn vrienden en familie aan dat hij wil starten aan de zoektocht naar zijn roots in Haïti. Toen hij 8 maanden oud was, adopteerden zijn ouders hem. Zo werd hij vanuit Port–au–Prince naar Antwerpen gebracht. 21 jaar later opent hij voor het eerst de doos waarin zijn ouders alle documenten en souvenirs uit 2002 hebben bewaard. Voor Francisco betekent de inhoud van de doos een eerste confrontatie met de realiteit over zijn afkomst. Het feit dat hij te vondeling is gelegd en dat er weinig tot geen informatie is over zijn geboortemoeder komt hard binnen …
Op zoek naar meer informatie en antwoorden op zijn vragen, gaat hij langs bij Ray of Hope, het adoptiebureau. Maar hij spreekt ook af met Kiani en Wandglin, twee jongvolwassenen die in Haïti geboren werden en ook via adoptie in België terechtkwamen. Uit deze gesprekken blijkt dat elk van hen een andere kijk heeft op hun adoptieverhaal.
Vicsia
Erika, de coördinator van Ray of Hope, heeft goed nieuws voor Francisco: Vicsia, de zorgmama in Haïti waarbij hij zijn eerste levensmaanden heeft doorgebracht, leeft nog en woont ondertussen in de VS. Francisco maakt in een videocall kennis met haar zoon Schadrac. Vicsia blijkt ernstig ziek te zijn en als Francisco haar nog wil ontmoeten zal hij op korte termijn naar New York moeten reizen.
In deze aflevering gaan Francisco en zijn mama ook langs bij Gerrit Desloovere, de ere-vice-consul die ons land vertegenwoordigt in Haïti. Hij legt de woelige geschiedenis van het land uit en praat met hen over de huidige gevaarlijke situatie. Zal Francisco zijn grote droom om naar Haïti te reizen wel kunnen waarmaken?
Aardbeving Haïtie
Francisco is ondertussen al enkele maanden bezig met zijn zoektocht en hij beseft dat het vinden van concrete informatie over zijn familie in Haïti zeer moeilijk is. Hij besluit alle mogelijke opties te benutten die hem kunnen helpen en gaat langs bij Christine, voorzitster van Plan Kiskeya, een organisatie die via DNA-testen mensen helpt om hun familie terug te vinden. Zal een DNA-test hem misschien meer duidelijkheid kunnen geven?
In januari 2010 zat de kleine Francisco in het tweede leerjaar op school in Merksem toen zijn geboorteland getroffen werd door een immense catastrofe. Een zeer zware aardbeving zorgde ervoor dat anderhalf miljoen Haïtianen dakloos werden en er vielen naar schatting 300.000 slachtoffers. Voor Francisco zorgden de nieuwsberichten ervoor dat hij zich als achtjarige voor het eerst heel erg bewust werd van zijn Haïtiaanse roots. Hij gaat langs bij Jelle, zijn toenmalige meester, met wie hij herinneringen ophaalt aan die periode. Ook Gerrit Matton, die in Haïti woonde en werkte op het moment van de aardbeving, kan hem een duidelijk beeld schetsen van de situatie in 2010.
Little Haïti
Op het einde van de vorige aflevering kreeg Francisco van Gerrit Desloovere, de Belgische consul, de boodschap dat een reis naar Haïti echt té gevaarlijk is op dit moment. Er is een negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken en het risico op ontvoering is erg groot. Maar Gerrit raadt hem aan om naar Miami te reizen waar een heel grote gemeenschap Haïtianen woont. In de jaren zeventig kwamen hier de eerste bootvluchtelingen vanuit het straatarme land aan en sindsdien is de wijk ‘Little Haïti’ gedoopt.
Samen met zijn mama Dominique en zijn beste vriend Aaron Blommaert reist Francisco naar de Verenigde Staten. In Little Haïti krijgt hij een heel warm welkom van de lokale bevolking, ze heten hem ‘welkom thuis’. Francisco proeft van de lokale cultuur, hij volgt een les Haïtiaanse traditionele dans, gaat naar de lokale zondagsmis in het Creools (de taal van de Haïtianen) en staat er zelfs op een lokaal podium. Het effect van deze reis gaat heel diep. Francisco voelt zich voor het eerst sterk verbonden met de mensen en het land waarin hij 22 jaar geleden geboren werd.
Jonge tv-makers maken docu Francisco Desir
Een jonge ploeg tv-makers draaide deze reeks van Borgerhoff & Lamberigts voor VRT1 . Toen Francisco (21) het idee had om zijn zoektocht in beeld te brengen nam hij contact op met regisseur Tim Tielemans (25). Samen maakten ze een trailer waarmee ze productiehuis Borgerhoff & Lamberigts en VRT meteen mee aan boord kregen. De prachtige beelden van de reeks werden gedraaid door Dirk Van Iseghem (25). Ook klankman Calixte De Coster (29) en redactrice Amber Naeye (24) waren een frisse meerwaarde achter de schermen.
Francisco Desir boek
Op 12 februari 2024 is bij Borgerhoff & Lamberigts het boek De zoektocht naar mijn identiteit van Francisco Desir Schuster verschenen. De uitgeverij beschrijft het boek op de volgende wijze: “Francisco Schuster is een Vlaamse acteur, danser en zanger. Zijn rol in de Ketnetserie #LikeMe betekende zijn doorbraak. Sindsdien was hij ook te zien in Special Forces, Zomerhit en tal van andere shows.”
“Fans kennen hem als een vrolijke en getalenteerde jongen, maar achter zijn brede lach schuilt veel meer dan de meeste mensen weten. Hij is geboren in Haïti en door zijn biologische ouders als baby ter vondeling gelegd. Toen hij een paar maanden oud was, werd hij naar Vlaanderen gehaald. In dit boek gaat Francisco op zoek naar zichzelf, naar wie hij is, waar hij vandaan komt en waar de oorsprong van zijn talent ligt. Gaat hij zijn biologische ouders ooit vinden? Keert hij terug naar de plek waar zijn leven jaren geleden begon? En heeft hij er vrede mee als dat niet zo is?”
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
14 maart 2024 /
Acteur