Het verhaal van Nederland met Daan Schuurmans kijken

Daan Schuurmans brengt Het verhaal van Nederland deze zomer in de herhaling op tv. Je kunt vanaf maandag 7 augustus van maandag tot en met vrijdag rond 22.05 uur op NPO1 kijken naar deze reeks. Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin we wonen. In tien afleveringen ontdekken we de hoogte- en dieptepunten van de geschiedenis van Nederland. Het is de Nederlandse versie van Het verhaal van Vlaanderen met Tom Waes. In Denemarken werd dit format in 2017 op tv gebracht als Historien om Danmark. Naast het tv-programma zijn er allerlei extra’s, zoals wandelingen, een podcast en een boek.

Dit bericht verscheen voor het eerst op VlaamsKijken op woensdag 2 februari 2022, maar ik heb het bijgewerkt op maandag 7 augustus. Het programma is nu dagelijks in de herhaling te kijken.

Het verhaal van Nederland

Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin we wonen. Over mensen die hier ooit hebben geleefd. Mensen zoals jij en ik. Die voor dilemma’s stonden, keuzes moesten maken, moesten overleven. Die moesten vluchten of in dit land een nieuw leven moesten opbouwen. Acteur en verteller Daan Schuurmans* neemt de kijker in de 10-delige televisieserie mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. Historische gebeurtenissen komen tot leven door middel van spectaculaire dramascènes en locatiebezoeken. De rol van Daan Schuurmans als verteller maakt dat hij elke plek van betekenis bezoekt en soms midden in het drama opduikt. Deskundigen delen de meest recente inzichten en laten geen zwarte bladzijde onbesproken.

Bij dit tv-programma hoort het boek: Het verhaal van Nederland*.

Het verhaal van Nederland seizoen 2

We hebben goed nieuws voor de liefhebbers van Het verhaal van Nederland en Het verhaal van Vlaanderen in Nederland heeft de NTR namelijk bevestigd dat seizoen 2 volgt. Sterker nog: de opnames zijn in de zomer van 2023 in volle gang. Om welke periode het Verhaal van Nederland seizoen 2 draait, weten we nog niet. Wel weten we dat er eerder werd gewerkt aan verhaalideeën rond de geschiedenis van Amsterdam en die van de Oranjes. Als we meer weten, delen we dit via onze socials. Volg ons via Instagram, Facebook-groep én onze nieuwsbrief.

Verhaal van Nederland terugkijken

Wil je het verhaal van Nederland terugkijken, dan kan dit dus in de zomer van 2023 twee weken lang dagelijks van maandag tot en met vrijdag rond 22.05 uur op NPO1. De afleveringen zijn gestart op maandag 7 augustus. De afleveringen staan daarnaast op NPO Start en NPO Plus. Wil je vanuit het buitenland terugkijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet en ga dan naar NPO Start.

Dit schreven we in 2022 toen het programma voor het eerst op tv kwam (met geactualiseerde informatie over Het verhaal van Vlaanderen onderaan dit artikel)

Geschiedenis van Nederland in beeld gebracht

Het verhaal van Nederland brengt geen losse feitjes of stoffige geschiedenislessen, maar aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen. We voelen de hopeloze heimwee van Antwerpse vluchtelingen die in de noordelijke Nederlanden zorgen voor een Gouden Eeuw. En de gewetenswroeging van Geert Groote uit Deventer die zijn hebben en houwen weggeeft aan de armen en zo de basis legt voor een nieuwe manier van geloof belijden. De kijker is getuige van de aankomst van het Jamna-volk met hun paarden en wagens uit de Zuid-Russische steppen waaraan wij onze taal en ons DNA te danken hebben. We staan op het slagveld als de Bataven onder leiding van Julius Civilis in opstand komen tegen de Romeinen, en we zien hoe Floris de Vijfde de waterschappen organiseert, die ons 750 jaar later nog steeds beschermen.

Ik moet hierbij ook denken aan het programma Welkom in de…-reeks.

Archeologen en historici

Gerenommeerde archeologen en historici vertellen over de meest recente wetenschappelijke inzichten. Over de gouden bergen, maar ook de schaduwkanten van onze geschiedenis. Over Willem van Oranje die als grootste Nederlander te boek staat, maar wel een heel team van propagandisten nodig had om dat voor elkaar te krijgen. Of de pijnlijke waarheden over de Nederlandse slavenhandel en onze misdragingen in Indonesië. Het verhaal van Nederland is een verhaal over strijd en verzoening, over vroeger en nu en laat zien wie we zijn en hoe we zo zijn geworden.

Transmediaal project

Het Verhaal van Nederland is een transmediaal project met naast een NPO 1-serie ook een kinderserie voor Zapp.nl, een podcast met Diederik van Vleuten en een serie podwalks; een app met 10 interactieve wandelverhalen op verschillende historische locaties in Nederland. En niet te vergeten een boek.

Boek Het verhaal van Nederland

Net als in de tv-serie neemt het boek Het verhaal van Nederland (Uitgeverij Nieuw Amsterdam) je mee op een ontdekkingsreis door onze geschiedenis, van de prehistorie tot nu. Waar komen we vandaan? Hoe zijn we geworden wie we zijn? Het verhaal van Nederland vertelt over bekende én onbekende episodes uit onze geschiedenis. Dat verhaal doorkruist alle provincies en alle gelederen van de samenleving. Van De Bello Gallico van Julius Caesar tot de Tachtigjarige Oorlog. Van de Friese koning Radbod tot de Patriottentijd. En van de slavenhandel in de zeventiende eeuw tot aan de strafkolonie in Veenhuizen. Het boek bevat overzichtelijke tijdbalken, heldere kaders en rubrieken en aandacht voor onderbelicht gebleven onderwerpen. En niet te vergeten: veel tips voor historische plekken die je kunt bezoeken. Het boek Het verhaal van Nederland is nu verkrijgbaar in de boekhandel en online te bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com of Amazon.

Het verhaal van Nederland podwalks

De Het verhaal van Nederland podwalks zijn 10 wandelverhalen  verspreid over heel Nederland, te beluisteren via de Podwalk app Het verhaal van Nederland. De 10 podwalk locaties zijn: De Hondsrug, Nijmegen, Dokkum, Muiden, Deventer, Brielle, Hoorn, Hattem, Veenhuizen en Vucht. Verteller Daan Schuurmans neemt je daar op locatie via een audiotour mee in een reis door de tijd. De historische wandelingen zijn ontwikkeld als gps-gestuurde audio tours. Het verhaal en de wandeling worden daarbij door middel van gps-punten aan elkaar geknoopt. De app is gratis te downloaden via de App Store of Google Play Store.

Podcast Het verhaal van Nederland

De Podcast Het verhaal van Nederland is een 10 delige podcast met geschiedenisliefhebber en cabaretier Diederik van Vleuten, te beluisteren vanaf 2 februari. Wie zijn wij en aan wie hebben we dat te danken? Diederik zoekt naar bijzondere figuren uit onze geschiedenis en zet ze aan tafel om alles van ze te weten te komen. Waren dit mensen zoals jij en ik? Met een grote glimlach bespreekt, fileert en koestert hij ze allemaal.

Speciaal voor kinderen

Voor kinderen van 7 tot 12 jaar legt Het verhaal van Nederland HISTORIES de geschiedenis uit in duidelijke taal. In 10 afleveringen presenteert Nizar El Manouzi de leukste en gekste weetjes uit de verhalen van vroeger door de ogen van nu. Met fragmenten en animaties uit Het verhaal van Nederland is HISTORIES de online serie die aansluiting vindt bij het kijkgedrag van deze jonge doelgroep. HISTORIES wordt vanaf 2 februari uitgezonden op Zapp.nl en het NPOZapp YouTube kanaal. Maar er komt ook een In de Klas-versie op schooltv.nl. Dit is een ingekorte versie van de tv-serie speciaal voor het Voortgezet Onderwijs. Op NPOKennis.nl worden verder themacollecties geplaatst.

Het verhaal van Vlaanderen

Het verhaal van Nederland wordt geproduceerd door Tuvalu Media & Pupkin Film in coproductie met de NTR. Zij hebben bijna drie jaar aan de serie gewerkt. In België kon je kijken naar Het verhaal van Vlaanderen met Tom Waes. Je kon daar ook genieten van:

Foto: NTR

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 augustus 2023 /