Porseleinen Huwelijk: aanloop bruiloft Willem-Alexander en Máxima

BNNVARA zendt vanaf vanavond – maandag 29 januari 2024 – vier dagen lang na 23.15 uur op NPO2 de documentaire reeks Een Porseleinen Huwelijk uit. Deze docuserie gaat over de aanloop naar de bruiloft die kroonprins Willem-Alexander bijna de kroon kostte. Een onthullende reconstructie van het proces dat voorafging aan het koninklijke huwelijk; gemaakt door Hans Hermans en Martin Maat.

Auteur Patricia de Ryck plaatste dit bericht voor het eerst op VlaamsKijken op 31 januari 2022; vanaf maandag 29 januari 2024 kun je de herhaling kijken. Iedere dag rond 23.15 uur op NPO2.

Máxima en Willem-Alexander twintig jaar getrouwd

Op 2 februari 2022 is het 20 jaar geleden kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta elkaar het ja-woord gaven. De tranen van Máxima tijdens het kerkelijk huwelijk in Amsterdam zijn in het collectieve geheugen blijven hangen. Minder bekend is dat het koninklijke huwelijk bijna leidde tot een constitutionele crisis. Daarbij werd de troonsopvolging van koningin Beatrix door haar oudste zoon Willem-Alexander in gevaar gebracht.

Documentaire Een Porseleinen Huwelijk

In de vierdelige documentaireserie Een Porseleinen Huwelijk van makers Hans Hermans en Martin Maat wordt de aanloop naar de koninklijke bruiloft gereconstrueerd aan de hand van tientallen vertrouwelijke gesprekken, archiefmateriaal en interviews met direct betrokkenen. Daarnaast worden niet eerder gepubliceerde vertrouwelijke en geheime documenten getoond die een inkijk geven in wat er zich achter de schermen afspeelde tijdens de geheime missies in New York en São Paolo, de besprekingen in het Catshuis, Paleis Noordeinde en het Torentje.

Jorge Zorreguieta

Het was lange tijd helemaal niet zeker dat de politiek akkoord zou gaan met het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. De grondwet schrijft voor dat de Eerste én Tweede Kamer toestemming moeten geven voor een huwelijk van de leden van het Koninklijkhuis. Toen bekend werd dat Jorge Zorreguieta * , de vader van Máxima, van 1976-1981 deel uitmaakte van de burgerregering tijdens de Argentijnse dictatuur was het lange tijd onzeker of de noodzakelijke politieke meerderheid er wel zou komen. Met name progressieve politieke partijen hadden er veel moeite mee dat het koningshuis zich zou verbinden met Jorge Zorreguieta. Hij was tenslotte een man die gediend had onder dictator Videla tijdens de Vuile Oorlog in Argentinië. Het leidde bijna tot een constitutionele crisis. De kroonprins kwam volgens vertrouwelingen voor de keuze te staan tussen de liefde of de kroon.

Hans Hermans en Martin Maat

Hans Hermans en Martin Maat hebben al verschillende indrukwekkend documentaire reeksen gemaakt. Denk dan aan De Boerenrepublie, Weerzien in Pristina en recent De Wereld in ter Apel. Foto: BNNVARA

Porseleinen Huwelijk terugkijken

Terugkijken kan ook via NPO Start en NPO Plus. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een Zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland kan zetten en ga dan naar de website. 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

29 januari 2024 /