Serie De Rechtbank seizoen 13 met deze rechters op tv

De Rechtbank seizoen 13 is vanaf woensdag 10 januari 2024 wekelijks om 21.15 uur te kijken op Play4 en GoPlay. In de documentaire serie De Rechtbank kijken opnieuw binnen bij Vredegerechten, politierechtbanken en correctionele rechtbanken in heel België. Zo kijken we voor het eerst mee in de drugsbehandelingskamer in Gent. Ontdek hier alles over De Rechtbank seizoen 13 en de rechters die deelnemen aan deze serie.

Voor de liefhebbers van o.a. True Crime Belgium en Vrederechters.

De Rechtbank seizoen 13

De Rechtbank is inmiddels toe aan zijn dertiende (!) seizoen. De camera’s kijken opnieuw binnen bij Vredegerechten, politierechtbanken en correctionele rechtbanken over het hele land. Voor het eerst krijgen we ook een unieke inkijk in de opmerkelijke drugsbehandelingskamer van Gent, waar een beklaagde de kans krijgt om onder toezicht van de rechtbank aan zijn of haar verslavingsproblematiek te werken. Maar ook volgen we de Antwerpse rechter Arn Calewaert op de voet, zien we de vastberaden politierechter Sarie De Vrieze aan het werk en krijgen we een inkijk in de correctionele rechtbank van Tongeren. In het nieuwe seizoen worden opnieuw heel straffe zaken en getuigenissen gevolgd van op de eerste rij waarin beklaagden en rechtzoekenden hun verhaal doen.

Leestip voor de liefhebbers: De Volksjury 2

Rechters De Rechtbank seizoen 13

  • Annemie Serlippens – Drugsbehandelingskamer Gent
  • Arn Callewaert – Vrederechter Antwerpen
  • ​Sarie De Vrieze – Politierechter Gent
  • Dominique Reyniers – Vredegerecht Lier
  • Stijn Wissels – Correctionele rechtbank Tongeren
  • Theo Wilsens – Politierechter Beringen
  • Correctionele rechtbank Charleroi  
  • Vlaams sporttribunaal Gent

Onderaan dit artikel lees je meer over de deelnemers aan de documentaire serie De Rechtbank seizoen 13, maar eerst meer over waar en wanneer je dit programma op tv kunt kijken.

De Rechtbank 2024 kijken

In 2024 kijk je De Rechtbank seizoen 13 iedere woensdagavond om 21.15 uur bij Play4 en GoPlay. Ook seizoen 12 van De Rechtbank is nog steeds op GoPlay te zien. Wil je vanuit Nederland (of een ander land dan België) naar GoPlay kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet, voordat je de aflevering start. Eerder schreven we ook al over dit programma, lees hier bijvoorbeeld meer over seizoen elf en seizoen 10.

Drugsbehandelingskamer Gent – Annemie Serlippens

Annemie Serlippens, bekend van Recht Naar De Gevangenis, is rechter in de drugsbehandelingskamer van Gent. Daar krijgt een beklaagde de kans om onder toezicht van de rechtbank aan zijn of haar verslavingsproblematiek te werken. De beklaagde wordt begeleid door een justitieassistent met wie hij/zij een behandelplan opstelt. Serlippens krijgt vooral jonge mensen over de vloer die strafbare feiten hebben gepleegd doordat ze kampen met een drugsproblematiek. In deze wel zeer opmerkelijke kamer is eerlijkheid en motivatie zeer belangrijk. Serlippens is heel empathisch maar zal allerminst met haar laten sollen.  

Vrederechter Antwerpen – Arn Calewaert

In het vredegerecht van Antwerpen wordt rechter Arn Calewaert op de voet gevolgd. Met zijn Antwerpse tongval, een hele hoop geduld en een tikkeltje humor doet hij zijn uiterste best om twee partijen te verzoenen met elkaar. Zaken zoals huurgeschillen, marktkramers die in de clinch liggen of gewoonweg een wasmachine die het niet doet, krijgt Arn Calewaert geregeld onder zijn neus geschoven.  

Politierechter Gent – Sarie De Vrieze

Sarie De Vrieze is de jongste politierechter van Gent. Zij behandelt vooral zaken die te maken hebben met alcohol, drugs en vluchtmisdrijf. Een tweede kans moet je niet al te snel verwachten van haar. Het geven van een alcoholslot, rijverbod of het laten uitvoeren van een haaranalyse schuwt ze zeker en vast niet. Met haar strenge aanpak tracht ze wegpiraten uit het verkeer te houden. 

Ook interessant: Deze Wetsdokters vertellen bij VTM Moordzaken over hun werk

Vredegerecht Lier – Dominique Reyniers

In het vredegerecht van Lier trekt Dominique Reyniers dagelijks haar toga als vrederechter aan. Met haar empathisch vermogen is ze de geknipte vrouw om verzoeningszittingen te leiden. Met een duidelijke uitleg en heel wat doorzettingsvermogen probeert ze huurgeschillen, burenruzies en discussies over bomen tot een goed eind te brengen.  

Correctionele rechtbank Charleroi  

​In de correctionele rechtbank van Charleroi zien we rechter Sandrine Hermant aan het werk. De strenge, maar rechtvaardige rechter neemt dit seizoen een resem van drugszaken en diefstallen voor haar rekening, maar ook zwaardere zaken zoals partnergeweld en aanzetten tot prostitutie passeren onder de rigide blik van Sandrine Hermant. De correctionele rechter neemt absoluut geen blad voor de mond en stelt zich kordaat op tegenover de beklaagden.   

Vlaams sporttribunaal Gent

Het Vlaams Sporttribunaal onderzoekt grensoverschrijdend gedrag in de sport. Zij kan enkel tuchtsancties opleggen, geen straffen zoals een correctionele rechtbank. Als er een klacht wordt neergelegd, worden de betrokkenen opgeroepen voor een verhoor. Nadien wordt de zaak behandeld door de tuchtkamer, voorgezeten door drie rechters.  

Correctionele rechtbank Tongeren – Stijn Wissels

In de correctionele rechtbank van Tongeren behandelt Stijn Wissels zaken die te maken hebben met drugsbendes en oplichting, maar ook bezit en verspreiding van beelden van kindermisbruik, urban exploring en diefstal komen hier aan bod. Met zijn Limburgs accent neemt hij duchtig zijn tijd om de verdachten stevig op de rooster te leggen en de zaak uit te spitten tot op het bot.  

Politierechter Beringen – Theo Wilsens

Theo Wilsens is rechter in de Limburgse Politierechtbank in Beringen. In zijn laatste jaar voor zijn pensioen behandelt hij tal van zaken die te maken hebben met vluchtmisdrijf en drank of drugs in het verkeer. Theo Wilsens heeft zijn zittingszaal goed in de hand en laat niet met zich sollen. 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 januari 2024 /