De Rechtbank: seizoen 10 op VIER

De Rechtbank viert in 2020 een jubileum. Seizoen 10 start vanavond – 24 augustus – om 20.35 uur op VIER. Op unieke wijze legt dit programma de werking van justitie uit aan de burger.

De Rechtbank

Al 9 seizoenen lang toont De Rechtbank op unieke wijze de werking van justitie op het niveau van de burger. De rechtszaken ontvouwen zich voor de ogen van de kijkers, die vanop de eerste rij zien hoe rechters moeilijke knopen doorhakken en eerlijke vonnissen vellen. Ook in tijden van corona bleef de gerechtelijke molen draaien en moest justitie noodgedwongen inspelen op de uitzonderlijke crisis. Kortom: weer een mooi programma voor het najaar 2020 van VIER.

Zaken seizoen 10 De Rechtbank

In het tiende seizoen van De Rechtbank worden de rechters met een resem nieuwe en zeer uiteenlopende zaken geconfronteerd. Denk aan: wat als je vader je moeder slaat en bedreigt? Wat als er in volle coronatijd iemand spuwt naar een politieagent? Hoe zit het als je iets koopt op een tweedehands-website, maar je jouw aankoop nooit in handen krijgt? Wat als je op je 86ste een vluchtmisdrijf pleegt? Stuk voor stuk zaken met een bijzonder verhaal.

Rechters uit VIER-programma De Rechtbank

De tiende verjaardag van De Rechtbank viert VIER met zeven nieuwe rechters: vrederechter Danny De Schepper (Hamme), vrederechter Stéphanie Joncheere (Mol), politierechter Marco Ossena Cantara (Verviers), correctionele rechter Willemijn Verhoeve (Turnhout), onderzoeksrechter Sophie Grégoire (Brussel), strafrechter Christel Cloostermans (Antwerpen) en correctionele rechter Suzy Vanhoonacker (Mechelen). Ook enkele bekende gezichten van de voorbije seizoenen keren terug: correctionele rechter Ann Debrule (Luik), onderzoeksrechter Theo Byl (Mechelen), correctionele rechter Ilse Caes (Antwerpen), correctionele rechter Ariane Braccio (Tongeren) en politierechter Geert Vandaele (Veurne). (Die laatste twee zag je bijvoorbeeld vorig najaar.) 

Danny De Schepper

Danny De Schepper is vrederechter in Hamme waar hij zowel reguliere zittingen als verzoeningszittingen doet. De Schepper is een goedlachse man, die telkens alles uit de kast haalt om tot een akkoord te komen. Hij is een man van het volk, voor het volk.

Stéphanie Joncheere

Ook Stéphanie Joncheere is vrederechter. Deze energieke en gedreven West-Vlaamse zetelt in Mol en net als De Schepper houdt ze zich bezig met heel wat verzoeningswerk.

Marco Ossena Cantara

Marco Ossena Cantara is terug te vinden in de politierechtbank van Verviers. Hij behandelt elke zaak met evenveel passie voor de job. Met zijn humor en vele wijsheden zorgt hij voor een relativerende noot, zonder het recht uit het oog te verliezen.

Willemijn Verhoeve

Willemijn Verhoeve is rechter in de prachtige rechtbank van eerste aanleg in Turnhout. Als correctionele rechter behandelt ze zeer uiteenlopende zaken: van het vervalsen van een rijbewijs tot de smokkel van drugs. Verhoeve is altijd rechttoe rechtaan. Iedereen weet meteen waar het op staat.

Sophie Grégoire

Sophie Grégoire is onderzoeksrechter in Brussel. Als onderzoeksrechter in de Belgische hoofdstad is ze uit het juiste hout gesneden. Ze is een harde tante en behandelt elke zaak uiterst professioneel. Wie voor haar moet verschijnen, kan maar beter geen leugens vertellen. Een tweede kans krijg je bij haar nooit.

Christel Cloostermans

Christel Cloostermans is strafrechter in Antwerpen. In haar rechtbank ziet ze toe op de uitvoering van straffen en de voorwaarden die eraan gekoppeld zijn. Verder beslist ze ook o.a. over voorwaardelijke invrijheidsstelling, beperkte detentie en elektronisch toezicht.

Suzy Vanhoonacker

Suzy Vanhoonacker is rechter in de correctionele rechtbank van Mechelen. Vanhoonacker startte in Mechelen mee de DOK-kamer op, beter bekend als de Drugopvolginskamer. Het project volgt drugsverslaafden strikter op, zodat hun afkickproces vlotter verloopt. Ze zorgde in Mechelen tevens voor een primeur: online correctionele zittingen.

Theo Byl

Het programma volgde Theo Byl al eens in het vierde seizoen. Hij is onderzoeksrechter en voorzitter van de Mechelse afdeling van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg. Hij ziet heel wat straffe zaken de revue passeren.

Ilse Caes

Ilse Caes was eerder ook te zien in seizoen 7 van de populaire reeks. Als correctionele rechter in Antwerpen kreeg ze onder andere heel wat overtreders van de coronamaatregelen voor zich.

Ariane Braccio

De Rechtbank volgde de voorbije twee seizoenen correctionele rechter Ariane Braccio. Meer nog dan met haar woorden, fileert deze Tongerse rechter de beklaagde met haar nietsontziende blik.

Geert Vandaele

Rechter Geert Vandaele liet zich al eens volgen in het 5e en 9e seizoen van De Rechtbank. Vandaele is politierechter in Veurne. Hij is rechtvaardig, maar bovenal menselijk en schuwt de humor niet.

Ann Debrule

Rechter Ann Debrule was een nieuw gezicht vorig jaar. Debrule is correctionele rechter in Luik, en krijgt te maken met drugszaken, slagen en verwondingen, geweld en bedreigingen.

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

24 augustus 2020 /