Niemand die het ziet: geopolitieke thriller met Huib Modderkolk

De nieuwe thriller Niemand die het ziet is vanaf vanavond – maandag 8 januari 2024 – vier weken lang te zien om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO2 en te kijken op NPO Start. Hoe vanzelfsprekend zijn onze vrede en veiligheid in het tijdperk van hybride oorlogsvoering? De geopolitieke thriller Niemand die het ziet toont de nieuwe realiteit waarin hackers en spionnen de moderne soldaten zijn in een strijd die wordt gevoerd met desinformatie, digitale aanvallen en sabotage.

Niemand die het ziet

De serie volgt vijf hoofdpersonen in Nederland, Oekraïne, Taiwan en Brussel die vastbesloten zijn de waarheid aan het licht te brengen en de onzichtbare dreiging zichtbaar te maken. Door de verschillende verhaallijnen in de serie Niemand die het ziet – waarvoor ze draaiden in acht landen – komt de strijd om de nieuwe wereldorde dichtbij  en wordt duidelijk wat er op het spel staat.

Huib Modderkolk

Huib Modderkolk is onderzoeksjournalist * bij De Volkskrant en vormt met zijn onthullende onderzoek naar een geheime inlichtingenoperatie in Iran de rode draad van de serie. Hij werkte de afgelopen twee jaar aan een nieuw onderzoek naar de Nederlandse bijdrage aan ‘operatie Stuxnet’ waarbij een Iraanse kerncentrale door een computervirus werd gesaboteerd. Vijftien jaar later blijkt de ware toedracht nog altijd moeilijk te achterhalen. Terwijl Huib Modderkolk op zoek gaat naar clues, rijst de vraag: is het in tijden van moderne oorlogsvoering überhaupt nog mogelijk om de waarheid boven tafel te krijgen en zo verantwoording af te dwingen? 

Van Huib Modderlkok verschijnt binnenkort het boek: Dit wil je écht niet weten – Over de wereld achter je scherm *.

Onzichtbare aanvallen bedreigen Nederland

In Oekraïne, Taiwan en Brussel blijkt hoe de dreiging van onzichtbare aanvallen toeneemt en ook ons bedreigt. Zo komt journalist Sevgil in Kyiv in een storm van desinformatie terecht en vecht daar voor de waarheid. Haar strijd is niet zonder risico: ze krijgt te maken met digitale aanvallen op de website van haar krant en belandt zelfs op een dodenlijst. Hacker Artem speurt online naar informatie over Russische militairen en speelt die door naar de Oekraïense inlichtingendienst. In Taiwan, waar een Chinese militaire inval dreigt, vreest activist Puma dat een ander soort aanval allang begonnen is. En voormalig cybermilitair en huidig Europarlementariër Bart Groothuis waarschuwt voor de ondermijning van onze eigen democratie door China, Rusland en Iran.  

Voor liefhebbers van reeksen als Ze Weten Alles Van Je en De zaak Schaap

Makers Niemand die het ziet

Regisseur Mea Dols de Jong (die je kent van Tegenlicht: De nieuwe orde) stond twee jaar lang – samen met Chris Westendorp (die je ook van Santos en Hemelrijken kent), Ester Gould en Reijer Zwaan – aan de frontlinie van een strijd die normaal verborgen blijft. Niemand die het ziet brengt een ode aan de zoektocht naar de waarheid en onderstreept het belang van het graven naar feiten in een verwarrende wereld. Deze reeks is een coproductie van The Other Room en BNNVARA.

Niemand die het ziet kijken

 Niemand die het ziet is iedere maandagavond om 20.25 uur te kijken op NPO2 vanaf 8 januari 2024. De reeks telt vier afleveringen, waarvan er drie direct op NPO Start te kijken zijn (Sabotage, Intelligence en Stiekem). Wil je vanuit het buitenland naar NPO Start kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Meer over de inhoud van de eerste drie afleveringen van Niemand die het ziet:

Sabotage

Journalist Huib Modderkolk onderzoekt de Nederlandse betrokkenheid bij een geheime inlichtingenoperatie in Iran. Is het waar dat een AIVD-agent wordt vermist na een cyberaanval op een kernfabriek? Op zoek naar clues daalt Huib steeds dieper af in de schimmige wereld van spionage en sabotage. Europarlementariër Bart slaat in Brussel alarm na de mysterieuze aanval op de gaspijpleiding Nord Stream. Hij waarschuwt voor de onzichtbare dreiging vanuit Rusland, China en Iran. In Oekraïne moet journalist Sevgil zich ondertussen niet alleen weren tegen raketaanvallen, maar ook tegen digitale aanvallen op de website van haar krant Ukrainska Pravda.

Intelligence

Huib vervolgt zijn onderzoek naar de Nederlandse spion die verdween na een geheime operatie in Iran. Hij speurt naar nieuwe aanwijzingen bij een CIA-agent die opvallend veel ervaring heeft met spionnen in het Midden-Oosten. Ook komt hij in contact met een belangrijke Iraanse bron. Kent die agent X? In Oekraïne wordt hacker Artem ingehuurd door de inlichtingendienst om de locatie van Russische troepen te achterhalen. Ondertussen probeert Puma in Taiwan te voorkomen dat buurland China verwarring zaait met valse informatie. Europarlementariër Bart vindt dat Europa meer moet doen om wereldwijd het Russische en Chinese narratief te weerleggen.

Stiekem

Huib probeert erachter te komen wie in Nederland heeft besloten om mee te doen aan operatie Stuxnet in Iran. Hij klopt aan bij oud-spionnen en politici, maar een tijdlang is het woord ‘geheim’ het enige dat hij hoort. Totdat er uit onverwachte hoek een doorbraak in zijn onderzoek komt. In Oekraïne en Brussel zien we hoe de democratie wordt getest door hybride oorlogsvoering. Journalist Sevgil is in Boetsja, waar Rusland probeert de waarheid te verhullen over honderden mensen die werden vermoord. Europarlementariër Bart dringt aan op aparte regels voor Rusland, China en Iran. Krijgt hij steun voor wat sommige anderen te ver vinden gaan?

Je weet niet wat je niet weet

De vierde aflevering is Je weet niet wat je weet – als we meer over de inhoud weten, werken we dit artikel bij.

Foto: BNNVARA – Jean Counet

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 januari 2024 /