Niveau 4 Brussel Zuid op Play4 en GoPlay kijken

Eric Goens baant zich een weg door de duistere kant van Brussel Zuid in het nieuwe seizoen van Niveau 4; te kijken sinds dinsdag 5 september 2023. Vanaf dinsdag 17 oktober zijn de afleveringen te zien om 22.35 uur op Play4 en GoPlay (na De Slimste Mens Ter Wereld). Ontdek hier alvast meer over Niveau 4 Brussel Zuid.

Criminaliteit Brussel Zuid

De voorbije weken kreeg de Belgische hoofdstad het zwaar te verduren in de media: van gestrande reizigers die een horrornacht beleven in het Zuidstation tot ontluisterende criminaliteitscijfers die gepubliceerd worden. Wijken als Peterbos en Kuregem in Anderlecht komen al maandenlang in het nieuws door hun groeiende criminaliteit. Drugsvangsten op klaarlichte dag, politiewagens die bekogeld worden, talloze vecht- en steekpartijen… Aan de groeiende criminaliteit in Brussel Zuid lijkt maar geen einde te komen. Geen enkele interventie is zonder gevaar en voor de Brusselse agenten is dat inmiddels dagelijkse kost geworden. 

De politie is ook weer te volgen in Alloo bij de Verkeerspolitie seizoen 3 in Gent en Sint-Niklaas.

Niveau 4 Brussel Zuid

Brussel Zuid staat, soms letterlijk, in brand. En net in dát deel van onze hoofdstad neemt Eric Goens, samen met zijn cameraploeg, plaats op de achterbank van de combi. Spannende achtervolgingen, grote drugsvangsten en agenten die tijdens oudejaarsnacht bekogeld worden met vuurwerk en kasseien… Ook deze keer brengt Eric Goens de onverbloemde realiteit en spectaculaire true crime van eigen bodem in beeld. (Voor de Eric Goens liefhebbers: het nieuwe seizoen van het Het Huis is ook weer gestart).

Niveau 4 Brussel Zuid kijken

Niveau 4 Brussel Zuid is vanaf dinsdag 5 september 2023 op Play4 en op GoPlay te kijken. Wil je vanuit het buitenland deze reeks kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet en ga dan naar GoPlay. Eerder schreven we al over Niveau 4 Gent.

Meer over de afleveringen van Niveau 4 Brussel Zuid

Aflevering 8

Inspecteurs Marc en Brandon worden opgeroepen voor een winkeldiefstal. Een vrouw is op heterdaad betrapt en dat blijkt niet de eerste keer te zijn. De winkeluitbater is het beu en eist de €1.000 aan gestolen goederen terug. Als de agenten ter plaatse komen en ze de dame confronteren met de feiten, barst ze in tranen uit. 

War on drugs

Hoofdinspecteur Yoda trekt naar Peterbos waar de drugshandel al enkele weken aan het exploderen is. Hij observeert de wijk vanuit een gebouw terwijl een politiewagen door de straten rijdt. Wie gaat lopen, heeft prijs. Het is een tactiek die werkt, zo blijkt al snel. Een jongen zet het op een lopen waarop hoofdinspecteur Yoda meteen reageert. De jongen wordt gevat met 15 gram cannabis en een hele smak geld op zak en is amper dertien jaar oud.

Bendes in Peterbos

Inspecteurs Jelle en Michelle plannen vandaag een zoveelste actie in samenwerking met het Nabijheidsteam in de wijk Peterbos. Ze willen de bendes zo goed mogelijk in kaart brengen en hen duidelijk maken dan hun handel en wandel niet onbestraft blijft. Maar als de politiewagens opgemerkt worden, ontstaat er zoals verwacht een heus kat-en-muisspel tussen de jongeren en agenten.

Aflevering 7

Aflevering zeven van Niveau 4 geeft een unieke inkijk in het kloppend hart van de politiezone Brussel Zuid: dispatching. Hier lopen alle oproepen binnen en wordt de hele politiezone met een wijdvertakt netwerk aan camera’s in de gaten gehouden. De dispatching is van levensbelang om elke interventie in goede banen te leiden. De meldkamer krijgt zo’n 110.000 oproepen per jaar, dat zijn er meer dan 300 per dag. 

Dispatching

Steven, hoofdinspecteur dispatching, krijgt een verontrustend telefoontje binnen. Er heeft iemand de 112 gebeld met de boodschap ‘Kom snel’ en erna meteen ingehaakt. Er worden twee ploegen opgetrommeld die op zoek gaan naar de beller. Eens ter plaatse blijken het twee jonge meisjes te zijn die belaagd werden door een groepje jongeren. Door de goede wisselwerking tussen dispatching en de ploegen in het veld worden de daders vrijwel meteen ingerekend. 

Daklozen en gestolen telefoon

Inspecteurs Daan en Virginie zijn opgeroepen voor een diefstal aan het Zuidstation. De daders zijn welbekend bij de politie. Het is een groepje daklozen dat dagelijks voor overlast zorgt in de buurt van het station. Deze keer zouden ze een telefoon hebben gestolen. Al snel wordt de gestolen telefoon teruggevonden en overhandigd aan de rechtmatige eigenaar, maar dan blijkt het toch niet zo’n eenvoudige interventie te worden. Verschillende daklozen bemoeien zich met de zaak en beginnen hevig te discussiëren met de agenten. Verwijten en middelvingers vliegen hen rond te oren. Wat bij aanvang een banale interventie leek te zijn, mondt uit in een twee uur durend toneelstuk waarbij vier arrestaties worden uitgevoerd.

Aflevering 6

Inspecteurs Marnix en Didier krijgen een zeldzame oproep binnen: een graffitispuiter is op heterdaad betrapt door een buurtbewoonster. De vermoedelijke dader heeft de plaats al verlaten en is iets verder op de tram gesprongen. Na een zoektocht wordt de jongen meegepakt naar bureau en treffen de agenten zijn indrukwekkende collectie aan creaties aan. 

Gijzeling

Hoofdinspecteur Yoda en zijn team vallen binnen in een café waar een gijzeling aan de gang zou zijn. Een vrouw vertelt dat haar man wordt vastgehouden en de daders geld eisen in ruil voor zijn vrijlating. Aangezien de vrouw geen Frans spreekt, blijft de situatie heel onduidelijk. En die onduidelijkheid wordt alleen maar groter als de agenten binnenvallen. Ze treffen vooral een enorme chaos aan, maar een spoor van een dader of vuurwapen ontbreekt. 

Opmars aan crack

Het Nabijheidsteam van Brussel-Zuid werkt de klok rond op overlast in de buurt. Ze patrouilleren geregeld door wijken als Peterbos en Kuregem of langs het Zuidstation. De buurtbewoners zijn de honderden verslaafden die dagelijks op zoek gaan naar hun dosis meer dan beu. Vooral de zorgwekkende opmars aan crack zorgt voor heel wat onrust in de buurt.

Over de zware drugs crack kom je nog meer te weten in de documentaire Koen Aandachtsjunk op Prime Video.

Aflevering 5

Hoofdinspecteur Yoda kamt de buurt uit op zoek naar een chauffeur die een ongeval met vluchtmisdrijf heeft gepleegd. De man heeft met een rode deelauto een fietser aangereden en is niet gestopt. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg. 

Burenruzie

Inspecteurs Marnix en Didier krijgen een dringende oproep binnen voor een burenruzie die volledig dreigt te escaleren. Er is zelfs sprake van een vuurwapen. De ruzie sleept al enkele jaren aan en heeft nu haar kookpunt bereikt, omdat de buur een paar dorre herfstbladeren over de haag zou hebben gegooid. Inspecteurs Marnix en Didier proberen de gemoederen te bedaren, maar de buren blijven elkaar bestoken met verwijten. 

Kind belt hulpdiensten; moeder onder bloed

Een kind heeft de hulpdiensten gebeld, omdat het zich thuis in gevaar voelt. Eens ter plaatse treffen de agenten de moeder aan die helemaal onder het bloed zit. Er worden extra ploegen opgeroepen en ook Inspecteurs Daan en Soledad snellen ter plaatse. De dader is nergens meer te bespeuren en door de harde klap op haar hoofd ze zich niet meer herinneren wie haar zo heeft toegetakeld.

Aflevering 4

Inspecteur Marc krijgt een jongetje in het vizier dat het op een lopen heeft gezet en achtervolgd wordt door een woeste winkeluitbater. Hij beweert dat het jongetje gestolen heeft, maar die ontkent in alle talen. Als de agenten aankomen aan de winkel staan de moeder van het jongetje en de winkeluitbater, die ondertussen al met een hockeystick in de aanslag staat, neus aan neus. Ook zij blijft ontkennen dat haar zoon iets gestolen heeft. Al zeggen de camerabeelden toch iets anders… 

Kind vergeten in bus

Inspecteur Daan krijgt een onrustwekkende oproep binnen. Een kindje is moederziel alleen achtergelaten op een bus in hartje Brussel Zuid. De moeder is afgestapt en is nergens meer te bespeuren. Omstaanders proberen het meisje wakker te maken, maar op het eerste zicht geeft ze geen teken van leven. 

Man onder bloedvlekken

Inspecteur Daan rijdt naar een hotel waar een dronken man een hotel probeert binnen te dringen. Het hotelpersoneel twijfelt of hij er überhaupt een kamer heeft geboekt. De man zit onder de bloedvlekken en krijgt geen verstaanbaar woord meer uitgesproken. Wat blijkt: de man heeft een overnachting in het hotel geboekt als verjaardagscadeau voor zijn 10-jarige kinderen, die helemaal alleen op de kamer liggen te slapen.

Aflevering 3 

De alarmcentrale krijgt een oproep binnen van een ongeruste maaltijdbezorger. Al twee dagen op rij staat hij bij een klant voor een gesloten deur en krijgt hij geen teken van leven. Inspecteurs Marnix en Valentin verplaatsen zich naar de woning om er een kijkje te gaan nemen. Via de tuin proberen ze een glimp op te vangen van de man, en al snel wordt duidelijk dat er wel degelijk iemand in de zetel ligt. 

Auto-inbraken zuidstation Brussel

Auto-inbraken rond het zuidstation zijn inmiddels dagelijkse kost geworden. Het voorbije jaar werden er in de zone maar liefst 2315 auto-inbraken vastgesteld. Dat zijn er 44 per week. Inspecteur Marc krijgt de ene oproep na de andere. Een groepje Franse toeristen wordt bestolen van een verjaardagscadeau dat in de auto lag, een jonge ruiter zijn ruiterspullen worden van de achterbank gegrabbeld en een man heeft een inbreker betrapt en opgesloten in z’n eigen auto. Het lijkt maar niet te stoppen.

Drie keer betrapt op autodiefstal… in één week

De verschillende toegangswegen, metro’s en het station zelf vormen het perfecte decor om er als inbreker in de massa te verdwijnen. Al geldt dat niet voor iedereen, zo blijkt. Een inbreker is erin geslaagd om zich driemaal op één week tijd op heterdaad te laten betrappen. “Bij zo’n mannen is dat hun dagbesteding”, vertelt inspecteur Marc. “Wat ze stelen, proberen ze te verkopen om met dat geld hun drugs te kopen. Dat is niet leven, maar eerder overleven. We hebben hem nu drie keer kunnen oppakken, maar hoeveel keer is het hem gelukt zonder gepakt te worden?”

Voortvluchtige criminelen

Hoofdinspecteur Yoda en zijn team van de Special Response Unit maken zich klaar voor enkele zogenaamde vattingsbevelen: het opsporen en arresteren van voortvluchtige criminelen die naar de gevangenis moeten. De man waarbij het team langsgaat heeft een waslijst aan diefstallen met geweld op zijn strafblad en is veroordeeld tot 30 maanden cel. Als de agenten ter plaatse komen, krijgen ze van de vader te horen dat zijn zoon al enige tijd naar het werk vertrokken is. Al lijkt dat verhaal toch niet helemaal te kloppen als een buurtbewoner beweert hem net gezien te hebben. ​ ​

Aflevering 2

Nog voor dag en dauw wordt er een grootschalige politieactie opgezet in een groot drugsdossier. Er worden maar liefst zeven huiszoekingen uitgevoerd. Rechercheur Jelle trekt samen met de speciale eenheden richting een magazijn waar zich mogelijks een grote cannabisplantage bevindt. Het gebouw wordt helemaal uitgekamd en dat werpt zijn vruchten af. Er worden maar liefst 1400 planten gevonden met een straatwaarde van ongeveer 400.000 euro.

Helse nieuwjaarsnacht

Zo’n 180 agenten maken zich klaar voor de drukste nacht van het jaar: de overgang van oud naar nieuw. De menukaart is gekend: vuurwerk in alle mogelijke richtingen, auto’s en vuilnisbakken in lichterlaaie en verbaal én fysiek geweld. Het kat-en-muisspel tussen jongeren en ordediensten op oudejaarsnacht is intussen een jaarlijkse, trieste traditie geworden. Ambulanciers, brandweerlui én agenten krijgen het vaak zwaar te verduren en worden bekogeld langs alle kanten. Elk jaar vallen er verschillende gewonden. En ook dit jaar steekt Nieuwjaar het vuur aan de lont in Brussel-Zuid.

Springer

Een man is op een stelling aan een appartementsgebouw geklommen en dreigt ermee te springen. Brandweer, ziekenwagen en politie komen ter plaatse en er wordt een perimeter ingesteld om de tientallen nieuwsgierigen op afstand te houden. Inspecteur Marnix klautert tien verdiepingen omhoog om tot bij de man te geraken, maar die moet er niet van weten. Er wordt een onderhandelaar opgetrommeld, maar de man in kwestie lijkt amper interesse te hebben in een gesprek. 

Intrafamiliaal geweld

Inspecteur Marc krijgt een onrustwekkende oproep van intrafamiliaal geweld binnen. Een man is voor z’n voordeur zijn vrouw en pasgeboren baby te lijf gegaan. Eens binnen treffen de agenten een huilende moeder en het kind aan, maar de dronken man is zich van geen kwaad bewust. Na een uitgebreid gesprek slaagt inspecteur Marc erin om de gemoederen te bedaren. Maar als hij niet veel later dezelfde oproep op hetzelfde adres binnenkrijgt, is de maat vol voor hem en wordt de dronkaard meegepakt naar het politiebureau.

Aflevering 1

Dat het goed mis is in Brussel Zuid merken we meteen in de eerste aflevering. Eric Goens en rechercheur Jelle stappen net uit de auto en stoten al meteen op een dealer die op klaarlichte dag openbaar drugs zit te verkopen op straat. Maar ook alcohol is regelmatig de oorzaak van verschillende interventies in onze hoofdstad. Dagelijks moeten agenten uitrukken voor mensen die onder invloed zijn. Het is vrijdagnacht en inspecteurs Marnix en Daan worden opgeroepen voor een stevige vechtpartij op café. Beiden mogen hun roes gaan uitslapen in de cel, maar daar is één van hen het er niet eens mee. Zowel de politiewagen als zijn celdeur moeten enkele rake stampen incasseren.

Drugsdealers en verklikkers

Yoda, hoofdinspecteur van de special response unit, patrouilleert dan weer langs de beruchte hotspots van Brussel, de plekken waar vaak drugs wordt gedeald of veel overlast wordt veroorzaakt. In wijken als Kuregem en Peterbos kan je als drugsklant 24 op 24 terecht om je consumptie op te halen. En ook het netwerk van verklikkers draait er op volle toeren. Minderjarigen kunnen €100 per dag verdienen door zich op strategische plaatsen op te stellen en hun kompanen te verwittigen als er een patrouille passeert. Zo zijn de dealers op de hoogte van hun aanwezigheid en wordt een eventuele interventie al snel in de kiem gesmoord. Inspecteurs Marnix en Didier zetten de achtervolging in op een chauffeur die een politiecontrole heeft genegeerd, maar dat verloopt niet zonder slag of stoot.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 oktober 2023 /