Nieuw programma Lieve Blancquaert: Het laatste portret

Bekende gezichten in het nieuw programma Het laatste portret van Lieve Blanckquaert. Hierin brengt de fotografe een hartverwarmend eerbetoon aan leven en liefde. Ze portretteert daarbij vier mensen die beseffen dat het leven binnenkort kan eindigen, daarbij Arlette Jacobs (de moeder van Evi Hanssen) en Paula (de overgrootmoeder van Pommelien Thijs). Lees hier alles over het nieuwe programma van Lieve Blancquaert en de geportretteerden uit deze documentaire reeks. Het laatste portret kijk je vanaf vandaag (dinsdag 14 november) vier weken lang om 20.40 uur op VRT1 en VRT MAX.

Nieuw programma Lieve Blancquaert

Wat als je weet dat het einde van je leven nadert en je wil graag nog een laatste portret? Het is een vraag die fotografe en documentairemaakster Lieve Blancquaert* regelmatig krijgt. Naar aanleiding van de novembermaand, waarin we onze overleden dierbaren vieren, gaat Lieve op deze vraag in. In de VRT 1-docureeks Het laatste portret brengt ze vier mensen in beeld die beseffen dat het leven binnenkort kan eindigen, daaronder ook Arlette Jacobs. Haar dochter Evi Hanssen schreef recent het boek Traag naar de hemel*.

Lieve Blancquaert

Lieve Blancquaert vertelt over haar nieuwe programma Het laatste portret. “Vijf jaar geleden maakte ik een foto van Ellie, een prachtige vrouw die wist dat ze zou sterven. Het werd haar laatste foto. Sindsdien krijg ik regelmatig de vraag om zo’n laatste portret te maken en besef ik hoe waardevol het kan zijn om voor de laatste keer op de foto te gaan.” Nu heeft Lieve Blancquaert hierover dus een nieuw programma gemaakt. Eerder konden we van haar al kijken naar Mirakel n’ 71, En toen was het stil en Let’s talk about sex.

Het laatste portret

Het laatste portret is het verslag van een lange, intense en emotionele dag die voorzichtig opbouwt naar die ene laatste foto. Als kijker stap je mee in het levensverhaal van zij die er binnenkort waarschijnlijk niet meer zullen zijn. Voor de laatste keer, en soms na lang twijfelen, gaan ze op de foto samen met hun geliefden, vrienden en familie. In de vele gesprekken die Lieve met hen voert, voor en tijdens de fotoshoot, ontdekken we hoe deze mensen in het leven staan en naar de dood kijken.  

Het laatste portret terugkijken

Het laatste portret – een programma van De Mensen voor VRT1 – is vanaf 14 november elke dinsdag rond 20.40 uur te kijken op VRT 1 en VRT MAX. Daarnaast kun je Het laatste portret terugkijken op VRT MAX. Vanuit Nederland doe je dat met behulp van een VPN Verbinding, die je op België zet.

Terug naar de inhoud van Het laatste portret van Lieve Blancquaert:

Leven en liefde

De docureeks is de zoektocht van Lieve Blancquaert en bij uitbreiding van ons allemaal naar een mooie invulling voor de eindigheid van het leven. Het is de pakkende afscheidstournee van zij die het aandurven te spreken over de dood. Want wie de dood in de ogen durft te kijken, komt uit bij het leven zelf. En dat is wat Het laatste portret wil zijn: een hartverwarmend eerbetoon aan het leven én de liefde. 

Deelnemers Het Laatste Portret

Zo is er Caroline, een moeder uit Brugge die terminale kanker heeft en haar kinderen zoveel mogelijk kracht wil geven vooraleer het afscheid aanbreekt. We maken kennis met de 101-jarige Paula, die een lang en gelukkig leven heeft gehad, maar nu vindt dat het wel mooi is geweest. Ook volgen we Wannes, een jonge papa met ALS die sterk achteruitgaat, maar een foto wil nu het nog kan. En we leren Arlette kennen, die er vrede mee heeft om te sterven, maar dat wel in alle openheid en schoonheid wil doen. De documentaire serie Het laatste portret telt vier afleveringen. 

Meer over de deelnemers aan Het Laatste Portret:

Caroline

Caroline, een moeder van drie, heeft door kanker niet lang meer te leven. Ze doet er alles aan om haar gezin zo goed mogelijk voor te bereiden op haar dood. Want afscheid nemen, dat kan en doe je niet alleen. Samen met haar man Bart probeert ze de dood bespreekbaar te maken binnen het gezin. De tijd die hen nog samen rest, wil ze bewust en mooi invullen. En voor Caroline hoort daar een laatste portret bij. Deze aflevering zie je op 14 november 2023.

Paula & Pommelien Thijs

Paula is 101 jaar en gelukkig oud. Met 5 kinderen, 17 kleinkinderen en 35 achterkleinkinderen heeft ze een nageslacht om u tegen te zeggen. Pommelien Thijs is een van haar achterkleinkinderen, de zangeres schonk haar Zomerhit-trofee in augustus aan haar overgrootmoeder. Ook al is Paula blij met haar lange en goede leven, voor haar is het nu wel mooi geweest. Dankzij een laatste portret met de hele familie is Paula klaar om afscheid te nemen. Deze aflevering van Het laatste portret – met Paula, Pommelien Thijs en Lieve Blancquaert – zie je op 21 november 2023. Pommelien Thijs zag je recent nog in de hoofdrol in Knokke Off. Op dit moment in ze coach in The Voice Kids. En we schreven over haar cd Per Ongeluk.

Wannes

Wannes is een jonge papa die lijdt aan de ziekte ALS. Hij kreeg vier jaar geleden de diagnose en wist meteen dat bewegen, eten, praten en ademhalen steeds moeilijker zou worden. Wannes wil niet langer wachten met een laatste portret. Hij wil op de foto nu het nog kan en het liefst zoals zijn vrouw en twee kinderen hem later zullen herinneren: als een liefhebbende papa die eigenlijk niets liever wil dan leven. Wannes is op 28 november te zien in Het laatste portret.

Arlette & Evi Hanssen

Arlette is 75 en ongeneeslijk ziek. Ze overwon tien jaar geleden borstkanker, maar de kanker is terug en deze keer niet meer te behandelen. Arlette wil in schoonheid afscheid nemen van haar geliefden met een laatste portret van de hele familie. Samen met haar dochter Evi Hanssen praat Arlette openlijk in de media over de dood die haar binnenkort komt halen. Arlette wil af van het taboe over de dood: “We sterven allemaal, sterven is deel van het leven, dus waarom dat onderwerp mijden als de pest?” Samen maakten moeder en dochter ook het boek: Traag naar de hemel*. De moeder van Evi Hanssen – Arlette Jacobs – is op dinsdag 5 december te zien in Het Laatste Portret van Lieve Blancquaert. Dit is tevens de laatste aflevering.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

14 november 2023 /