Lieve Blancquaert praat wereldwijd over seksualiteit in Let’s talk about sex

Let’s talk about sex: Lieve Blancquaert praat met mensen wereldwijd over seksualiteit. Dit programma zag je in september 2021 op Eén; vanaf vrijdag 8 juli 2022 kun je om 22.15 uur ook naar deze serie kijken in Nederland op NPO2 en NPO Start.

Lieve Blancquaert

Na het drieluik Birth day, Wedding day en Last days reist fotografe Lieve Blancquaert opnieuw de wereld rond om zich te verdiepen in een ander, uit het leven gegrepen, universeel en brandend actueel thema: seksualiteit. Lieve wil in het nieuwe Let’s talk about sex uitzoeken hoe mannen en vrouwen, -op verschillende plekken in de wereld en in verschillende culturen-, omgaan met liefde, relaties, gender en seks.

Wist je trouwens dat Lieve Blancquaert eind vorig jaar het boek: Leer het van de beste Portretfotografie heeft uitgebracht?

Let’s talk about sex

Let’s talk about sex ligt Lieve nauw aan het hart. Praten over seksualiteit is niet alleen nodig, het is misschien wel nog nooit zo relevant en actueel geweest als nu: “Elke dag blijf ik mij erover verbazen waarom wij – mannen, vrouwen en X – soms zover uit elkaar staan? De noodzaak om elkaar seksueel beter te begrijpen is groot. Ik ben al op heel veel plaatsen in de wereld getuige geweest van de problematiek die genderongelijkheid met zich meebrengt. Het is niet voor niets dat een actie als #MeToo wereldwijd zoveel heeft losgemaakt”, aldus Lieve Blancquaert.

Seksuele leven niet op pauze door corona

De fotografe vertelt verder. “Dit onderwerp bespreekbaar maken, onderzoeken en in een programma gieten, is een uitdaging waar ik enorm veel goesting in heb. Voor mij voelt het als een logische stap na Birth day, Wedding day en Last days. We hebben deze reeks opgenomen voor en tijdens de coronacrisis. Ons leven stond meer dan een jaar op pauze, maar ons seksuele leven niet. Integendeel. Seksueel geweld bijvoorbeeld, om nog maar één onderwerp uit de reeks te noemen, is een even grote, of misschien wel nog grotere, pandemie die dringend aangepakt moet worden. Dus: laat ons het even over seks(ualiteit) hebben, aub.  Let’s talk about sex!”

Zeven bestemmingen, zeven thema’s

Overal ter wereld zijn mensen seksuele wezens. We hebben lief, gaan relaties aan en hebben seks.  Maar de manier waarop dit gebeurt, verschilt van land tot land, binnen de grenzen of volgens de (geschreven of ongeschreven) regels van een bepaalde cultuur.    

Seksualiteit wereldwijd

In zeven afleveringen, op zeven verschillende bestemmingen, probeert Lieve Blancquaert zicht te krijgen op hoe de wereld seksualiteit beleeft. Telkens met een andere focus, eigen aan de plek waar ze is. De fotografe heeft het over trouw en ontrouw, transactionele seks, dating, single cultuur, toxische mannelijkheid, body positivity, gender(on)gelijkheid, vrije liefde, sexting, seksueel geweld, en nog zoveel meer. Overal nemen mensen haar in vertrouwen om te spreken over onderwerpen die vaak nog taboe zijn en vragen om meer aandacht en begrip. Lieve Blancquaert portretteert telkens de mensen die het met haar over hun seksuele leven hebben. Ze stapt in hun leven, luistert naar hun verhaal en maakt een portret. Iedereen wordt gefotografeerd tegen dezelfde witte achtergrond; een waaier aan mensen die elkaar niet kennen, maar verbonden zijn met elkaar in hun verhalen over seks, relaties en gender

Single in Tokyo, Japan

Lieve Blancquaert neemt ons in de eerste aflevering van Let’s talk about sex (uitzenddatum vrijdag 8 juli) mee naar Tokyo, Japan. Daar is 75% van de jongeren single en op zoek naar een lief. Wat is er toch aan de hand met de liefde daar? Zo is meer dan de helft van de jongeren niet alleen single; vaak zijn ze ook nog maagd. Jongens blijken te verlegen en meisjes te veeleisend. En daardoor vinden ze elkaar niet meer. Lieve Blancquaert ontmoet in Tokyo verschillende mannen en vrouwen die vastzitten in hun zoektocht naar een partner. De één wil geen lief, de ander vindt geen lief en nog iemand anders huurt een lief… 

Paradijs voor transgenders, Thailand

Thailand staat gekend als ‘het paradijs voor transgender personen’, maar is dat ook echt zo? Lieve Blancquaert wil het weten en trekt naar Bangkok waar heel wat transmannen en transvrouwen wonen en komen. Transpersonen zijn erg zichtbaar in de Thaise samenleving en niemand lijkt ervan op te kijken. ‘Lijkt,’ want na heel wat ontmoetingen met transmannen en transvrouwen ontdekt Lieve dat er een groot verschil blijkt te zijn tussen ‘tolerantie’ en ‘acceptatie’… Deze tweede aflevering van Let’s Talk About Sex is in Nederland te kijken op vrijdag 15 juli.

Perfecte lichamen, Brazilië

In de derde aflevering van Let’s talk About Sex reizen we met Lieve Blancquaert naar Rio de Janeiro, Brazilië. Hier streven macho mannen en sexy vrouwen naar het perfecte lichaam. Te zien in Nederland op vrijdag 22 juli. Brazilianen zijn geobsedeerd door schoonheid en niet verlegen om dat ook te laten zien. Maar wat is de impact van die lichaamscultuur op de relaties tussen mannen en vrouwen? De fotografe reist af naar de stranden van Rio de Janeiro en volgt er enkele vrouwen die alles over hebben voor dat perfecte Braziliaanse lichaam. Hun doel is sexy te zijn, maar geen lustobject. En dat blijkt een bijna onmogelijke wens in het nog erg machistische Brazilië… 

Seks taboe, Riyad (Saudi-Arabië)

Op vrijdag 29 juli kun je kijken naar het bezoek van Lieve Blancquaert aan Riyad in Saudi-Arabië. Hier leven mannen en vrouwen in gescheiden werelden. Seks is er een taboe. Het land zat lange tijd op slot, zeker voor buitenlandse journalisten en fotografen. Toch wil de fotografe er gaan praten over liefde, relaties en seks, wat nog altijd taboe is. Ze trekt haar stoute schoenen – en abaya – aan en reist naar Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië.  Mannen en vrouwen leven er in compleet gescheiden werelden, maar lijken zich steeds meer open te stellen. Voor elkaar, en ook voor de programmamaakster van Let’s Talk About Sex.   

Relatieproblemen door geld in Lagos, Nigeria

Lieve Blancquaert wil weten wat de impact is van geld op de relaties tussen mannen en vrouwen en trekt naar de miljoenenstad Lagos, de hoofdstad van Nigeria en het economische hart van Afrika. Een relatie lijkt er één grote transactie te zijn en vreemdgaan een nationale sport.  Gelukkig kunnen de Nigerianen overal terecht voor relatietherapie: op de radio en televisie, bij de Kerk en bij de seksuoloog. De presentatrice van Let’s Talk About Sex gaat op al die plekken langs en praat er met jong en oud over hun complexe seks- en liefdesleven… Te zien op vrijdag 5 augustus om 22.15 uur op NPO2.

Mannen en vrouwen gelijk in IJsland

Vrijdag 12 augustus reist de fotografe af naar Reykjavik, IJsland. Ze vraagt zich af hoe het zou zijn om een genderneutraal leven te leiden. Om niet in het vakje ‘man’ of ‘vrouw’ gestoken te worden? IJsland is al twaalf jaar op rij het meest gendergelijke land ter wereld. IJslanders zijn het gewoon om traditionele genderrollen helemaal om te gooien in hun dagelijkse leven. Voor Lieve Blancquaert gaat er een nieuwe wereld open. Eentje waar vrouwelijke priesters preken, vrouwen topless mogen zwemmen, en mannen thuisblijven voor de kinderen. Welkom in IJsland.

Seksueel geweld Gent

Twee op de drie Belgen werd ooit al geconfronteerd met seksueel geweld. Het zijn cijfers die doen duizelen en waar de tv-maakster het fijne van wil weten. Deze keer hoeft Lieve Blancquaert niet naar het buitenland en blijft ze in haar thuisstad Gent. Seksueel geweld is een ‘wereldgezondheids-probleem’ dat dringend aangepakt moet worden. Met een betere seksuele opvoeding, slachtofferhulp en daderbegeleiding. Ze mag binnenkijken in het zorgcentrum tegen seksueel geweld, gaat mee op pad met de zedeninspecteurs van de politie, volgt enkele activisten tijdens een nachtelijk offensief en praat met verschillende slachtoffers én daders. Exact vier jaar na de opkomst van de #MeToo-beweging blijkt de noodzaak om seksueel geweld aan te pakken er niet kleiner op te zijn geworden, integendeel. Deze aflevering van Let’s Talk About Sex in België wordt op vrijdag 19 augustus om 22.15 uur uitgezonden op NPO2.

Let’s talk about sex kijken

Wil je Let’s talk about sex kijken, dan kan dat in Nederland vanaf vrijdag 8 juli om 22.15 uur op NPO2. De reeks zal dan ook op NPO Plus komen en je kunt de afleveringen natuurlij ook korte tijd terugkijken via NPO Start. Je kunt Let’s talk about sex daarnaast tot woensdag 31 augustus 2022 kijken op VRT NU. Dit is een gratis streamingdienst voor alle Belgen; wil je nu buiten België (bijvoorbeeld) vanuit Nederland kijken naar VRT NU maak dan gebruik van een VPN Verbinding die je op België zet.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 september 2021 /