Onverwacht met Iluna en Stephanie Planckaert over seks en meer

Stephanie Planckaert en haar dochter Iluna Timmerman ontdekken in het tv-programma Onverwacht hoe tieners naar seks en zwangerschappen kijken. Zelf is Stephanie Planckaert misschien wel de bekendste tienermoeder in Vlaanderen; op haar vijftiende werd ze zwanger van haar vriend Christopher Timmerman. Hun dochter Iluna Timmerman is inmiddels zestien jaar.

Onverwacht kijken

Onverwacht werd vanaf maandag 30 augustus 2021 uitgezonden op Eén. Inmiddels wordt het programma in Nederland aangeboden op Videoland. Dit bericht is op 8 september 2022 dan ook van een uitgebreide update voorzien. Helaas wordt Onverwacht in België momenteel niet meer aangeboden op VRT MAX (het nieuwe VRT NU). Mocht dit veranderen dan passen we dit bericht aan.

Familie Planckaert op Videoland

Dat de Familie Planckaert nu op Videoland te zien is met Onverwacht vind ik niet gek. Recent heeft de Nederlandse streamingdienst namelijk ook de rechten verworven van Château Planckaert . Wat dat betreft, denk ik dat het nog een kwestie van tijd is, voordat we ook de datingshow van Junior Planckaert op Videoland kunnen gaan kijken. Junior op zoek naar liefde was tenslotte ook een groot succes op tv.

Maar nu terug naar het programma Onverwacht, dat nu op Videoland te kijken is.

(Meer) Onverwacht 

In Onverwacht trekt Iluna Timmerman (16 jaar), samen haar moeder Stephanie Planckaert, op ontdekkingstocht in de wereld van seks en zwangerschap bij Iluna’s leeftijdsgenoten. Daarnaast heeft ze samen met seksuologe Lotte Vanwezemael de webreeks Meer onverwacht gemaakt, waarin ze dieper in gaan op thema’s als verliefdheid, seksuele geaardheid en sexting. Helaas is deze reeks ook niet meer te vinden op VRT MAX.

Tienermoeder

Zestien jaar geleden werd Stephanie Planckaert de bekendste tienermoeder in Vlaanderen. Ze werd op haar vijftiende zwanger van haar vriend Christopher Timmerman en besliste om het kindje te houden. Ze schreef er destijds het boek Dagboek van een tienermoeder over. Dat kindje – hun dochter Iluna – is nu zestien jaar. Moeder en dochter zijn hartsvriendinnen, maar op seksueel vlak lijken ze wel elkaars tegenpool.  Iluna vindt het dan ook heel bijzonder dat haar moeder zo jong voor haar heeft gekozen. Om zich beter te kunnen inleven in die keuze van toen, trekt ze in Onverwacht samen met Stephanie op pad om met andere tieners te praten over seksualiteit en zwangerschap. Die zoektocht is ook te lezen in het boek Tiener en moeder.

Iluna Timmerman

Iluna Timmerman vertelt: “Mijn mama is echt een vriendin voor mij. We komen heel erg goed overeen. Maar op sommige vlakken kunnen we niet méér verschillen Zo heb ik nog nooit een vriendje gehad, terwijl zij op haar vijftiende zwanger werd. Toch een heel andere wereld en een ander leven, dat ik me moeilijk kan inbeelden. Om haar situatie van toen beter te kunnen begrijpen, ben ik met andere tieners gaan praten om te horen hoe zij omgaan met seksualiteit en onverwacht zwanger worden. Ik ben hen ontzettend dankbaar dat zij hun verhalen zo open met ons en met Vlaanderen willen delen.”

Leer hier de familie Planckaert beter kennen.

Verrassende gesprekken

Onverwacht vertrekt vanuit de persoonlijke vragen van Iluna en de ervaringen van haar moeder Stephanie, en snijdt thema’s als anticonceptie, baas in eigen buik, adoptie en jong ouderschap aan. Ook Christa en Eddy Planckaert, Stephanies man Christopher (die je natuurlijk allemaal kent uit Château Planckaert), en zijn ouders delen hun verhaal. Via aangrijpende getuigenissen en geëngageerde organisaties geeft Onverwacht verrassende inzichten over seksualiteit bij jongeren en wat het betekent om tienerouder te zijn of te worden.

Wanneer klaar voor seks?

Stephanie Planckaert was nog maar vijftien jaar toen ze zwanger werd van haar vriend Christopher. Iluna vraagt zich af hoe dit is kunnen gebeuren. Stephanie vertelt in de eerste aflevering van Onverwacht haar zestienjarige dochter haar unieke verhaal. Iluna is nog niet seksueel actief en zit boordevol vragen over seks: ‘Wanneer ben je er dan klaar voor?’ ‘Hoe verloopt die eerste keer?’ Ze gaat op zoek naar leeftijdsgenoten die hier met haar willen over spreken in videochats, en trekt naar een anticonceptieles.

Jong en zwanger

Tijdens de videochats met haar leeftijdsgenoten ontdekt Iluna dat Elien en Enrique onverwacht en op jonge leeftijd zwanger zijn. Het koppeltje heeft besloten het kindje te houden. Iluna en Stephanie gaan bij toekomstige ouders op bezoek. Iluna gaat ook langs bij Fara*, een organisatie die begeleiding biedt bij zwangerschapskeuzes. De getuigenis van K over haar abortus grijpt Iluna en Stephanie erg aan.

* Even een korte persoonlijke noot: dat ze bij Fara langsgaan is voor mij een extra reden om te kijken; de professionals daar hebben mij namelijk ook heel goed geholpen toen ik mijn boek De twijfelmoeder schreef.

Lotte Vanwezemael

Daarnaast is er dus de zesdelige webreeks Meer onverwacht, die Iluna Timmerman en MNM-dj Lotte Vanwezemael heeft gemaakt. Ze gaan hierbij dieper in op thema’s rond seksualiteit bij jongeren. Iluna en Lotte praten met verschillende jongeren over zaken als seksuele geaardheid, voorbehoedsmiddelen, sexting, menstruatie, sociale media, opvoeding en verliefdheid. De reeks is een samenwerking tussen Eén en MNM en richt zich hoofdzakelijk naar jongeren. Helaas is Meer onverwacht op dit moment niet (meer) te kijken via VRT MAX. het is dus even afwachten of Videoland de rechten hier ook voor heeft en we deze reeks in Nederland kunnen kijken.

Onderstaande schreef ik er in de zomer van 2021 over:

Seksualiteit in alle facetten

Iluna Timmerman stelt haar leeftijdsgenoten vragen vanuit haar eigen nieuwsgierigheid en spontaniteit. De jongeren geven inzicht in wat er bij hen en hun leeftijdsgenoten speelt en hoe zij seksualiteit in al haar facetten beleven. Lotte Vanwezemael is als seksuologe de perfecte gesprekspartner voor zowel Iluna als de jongeren. Zij geeft als expert een concrete houvast en kan de vragen van de jongeren beantwoorden.

Afleveringen (Meer) Onverwacht.

  1. Seksualiteit: Wat is seksualiteit nu eigenlijk? Wat verstaan jongeren hieronder? En vanaf welke leeftijd ervaren ze het? Iluna en Lotte praten met hun gasten ook over de seksuele voorlichting die ze op school krijgen en of ze die voldoende vinden, voorbehoedsmiddelen, en menstruatie.
  2. Verliefdheid: Een moeilijke vraag voor jongeren, waar iedereen ooit wel mee heeft geworsteld: wat is verliefdheid? Hoe weet je of je verliefd bent, en of de ander hetzelfde voelt? En wanneer ben je klaar voor intimiteit?
  3. Geaardheid: Waarom is geaardheid vaak nog zo’n gevoelig onderwerp? Waarom wordt het niet door iedereen zonder meer aanvaard dat je niet hetero bent? En hoe vertel je het aan je ouders? Iluna en Lotte hebben het erover met twee jongeren die uit ervaring spreken. Vinden zij dat er al voldoende stappen gezet zijn om het taboe te doorbreken?
  4. Uiterlijk: Het is moeilijk om als tiener echt tevreden te zijn met hoe je eruit ziet. Zeker anno 2021, nu sociale media met perfecte foto’s en filters het moeilijker dan ooit maken om je goed te voelen in je vel. Hoe hard zijn jongeren bezig met hun uiterlijk? Denken ze meer dan ooit na over welke kledij ze aantrekken? Voelen meisjes zich verplicht om make-up te dragen? En zijn de kledingregels op school te streng?
  5. Sociale media: Sociale media is overal. Jongeren kunnen zich onmogelijk een leven zonder voorstellen en zijn er sinds klein af aan mee opgegroeid. Hoe beïnvloeden al die platformen hun zelfbeeld? Hebben ze al datingapps gebruikt? En wat met sexting?
  6. Opvoeding: Jongeren worden aan erg veel blootgesteld. Ze moeten weerbaar zijn. Hun opvoeding, en iemand hebben waar ze hun hart bij kunnen luchten, zijn dus belangrijk. Hoe moeilijk is het om als ouder je kind tegen de wereld te beschermen? En hoe zouden deze jongeren dat later zelf doen met hun kinderen?

Gesprek mét jongeren

Lotte Vermeir, netmanager Eén: “Heel vaak wordt er in tv-programma’s over of tegen jongeren gesproken maar niet per se mét hen. In Onverwacht horen we hoe jongeren zelf kijken naar seks, relaties, (ongewenste) zwangerschap en de daarbij horende keuzes, en hoe ze ermee omgaan. Iluna kan, zelf tiener zijnde, als geen ander connectie maken met haar leeftijdsgenoten, terwijl Stephanie dankzij haar persoonlijke ervaringen de nodige steun kan bieden bij de vaak aangrijpende verhalen.”

Seks en zwangerschap

“Ik ben er zeker van dat Onverwacht – en ook het online programma Meer onverwacht – vele gesprekken op gang zal brengen in de huiskamers of aan de koffieautomaat. Seks en zwangerschap bij tieners is een thema waar toch nog wat schroom over is, maar waar de getuigen in dit programma open over durven praten en hun verhaal willen delen. En daardoor helpen om dit gevoelig onderwerp bespreekbaar te maken”, aldus Lotte Vermeir.

Onverwacht en Meer onverwacht zijn programma’s van Vincent TV voor Eén en MNM.

Foto: Eén

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 september 2022 /