Geld Gezocht: Kamal Kharmach en Kristel Verbeke op VRT1

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in het nieuwe VRT tv-programma Geld gezocht. De nieuwe show telt zes afleveringen, waarin iedere week een nieuwe familie wordt gevolgd. Ontdek hier alles over Geld Gezocht, dat vanaf woensdag 4 oktober wekelijks om 20.45 uur op VRT1 en VRT MAX te kijken is.

Geld gezocht

In Geld gezocht helpen Kristel Verbeke en Kamal Kharmach gezinnen om financieel orde op zaken te stellen en om hun dromen toch te realiseren. Daarvoor zetten ze alle middelen in: ze vragen volledig inzicht in alle financiële documenten, in inkomsten en uitgaven. En ze gaan in het huis van elk gezin op zoek naar de verloren euro’s die het verschil kunnen maken. Camera’s in huis registreren de gewoonten van elk gezin, om precies te achterhalen waar elke cent naartoe gaat. Zo willen Kristel Verbeke en Kamal Kharmach de gezinnen helpen om zicht te krijgen op hun uitgaven en samen te bedenken hoe ze beter kunnen sparen voor hun grote droom.

Geld gezocht: Kamal & Kristel

Dat Kristel Verbeke en Kamal Kharmach de presentatoren zijn van Geld Gezocht komt niet als een verrassing. In Zorgen voor mama ondersteunde Kristel moeders die in armoede leven. Kamal gaf bedrijven in moeilijkheden financieel advies in Andermans zaken. Nu helpen ze samen gezinnen met hun geldzaken. Kristel Verbeke keert de huizen van de deelnemers binnenstebuiten, trekt alle kasten open en doorzoekt de zolder. Want wat ze vindt, zegt veel over wie er woont en hoe ze hun geld uitgeven. Kristel probeert goede gewoontes aan te leren om te besparen. Vaak eenvoudige aanpassingen die een groot verschil maken. Kamal Kharmach doorzoekt alle papieren van de gezinnen en brengt alle uitgaven in kaart. Waar gaat te veel geld naartoe? Wat doen ze al goed? En hoeveel mag je als gezin uitgeven om financieel gezond te blijven? Hij rekent het allemaal uit. Samen met de Gezinsbond, partner van het programma, brengen Kristel en Kamal elk gezin financieel helemaal in kaart.

Geld gezocht kijken

Geld gezocht is vanaf 4 oktober elke woensdag om 20.45 uur op VRT 1 en VRT MAX te kijken. Het is een programma van Dok1 Media voor VRT. Wil je vanuit het buitenland terugkijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op België zet, voordat je naar VRT MAX gaat.

Ontdek meer over Geld Gezocht en de families die meedoen:

Geld gezocht: Kristel Verbeke

Kristel Verbeke* vertelt over Geld Gezocht: “We zijn op zoek gegaan naar geld bij mensen met een doorsnee inkomen, die het toch financieel moeilijk hadden. Een huis verbouwen, je kind laten studeren of eindelijk eens met je gezin op vakantie kunnen… dat kost geld. Om te helpen, moesten we het nooit ver zoeken. Want meestal lekt er geld naar maandelijks terugkerende kosten of naar alledaagse dingen als boodschappen. Bewust omgaan met geld en leren budgetteren is dan de kunst.”

Geld gezocht: Kamal Kharmach

Kamal Kharmach over Geld Gezocht: “Je moet het maar durven, je inschrijven voor een programma waarbij ze je financiële situatie open en bloot bespreken voor heel Vlaanderen. Sommige gezinnen stonden er echt niet goed voor. We hebben elke keer een grondig financieel gesprek gedaan met de gezinnen om hen uit te leggen waar ze voor stonden. Dat was soms erg schrikken, maar gaf ook inzicht. Dat toont aan dat een programma als dit echt broodnodig is. Iedereen thuis kan van de grote of kleine tips iets opsteken.” Kamal Kharmach schreef het boek Andermans Zaken. Als acteur zag je Kamal Kharmach in Fair Trade.

Deelnemers Geld Gezocht

  • An en Pierre Yves met zoontje Jules uit Kampenhout.
  • Saskia uit Berchem is een alleenstaande mama van Aïcha (14) en Malick (17).
  • Laura en Jamie wonen met hun twee zoontjes Nio en Luca in Zwijndrecht.
  • Lien en Heleen en hun 3 zoontjes: Arthur, en de tweeling Darion en Tristan wonen in Haren.
  • Shana en Jelle wonen met hun zoontjes Elias en Noah in Lede.
  • Justien (28) woont nu anderhalf jaar alleen in een appartement in Denderhoutem.

Ontdek hieronder meer over de families uit Geld Gezocht:

Financiële rust: An & Pierre Yves

An en Pierre Yves wonen samen met hun zoontje Jules in Kampenhout. An werkt als zelfstandig ergotherapeute, Pierre Yves als onderhoudstechnicus. Ondanks dat ze allebei werken, is het toch bang afwachten wat er nog op hun rekening staat op het einde van de maand.

An is gepassioneerd door haar job. Ergotherapie is voor haar een missie. Ze werkt meer dan 60 uur per week en steekt al haar tijd in haar patiënten. En toch verdient ze maar € 1.700 per maand. Dat wringt. De financiële onzekerheid wordt An te veel. Ze leeft in constante stress en wil rust in haar hoofd. Maar wat is dat, financiële rust? En wat is daarvoor nodig? Kamal duikt in de cijfers van An en Pierre Yves en vindt al snel een persoonlijke lening van € 20.000. Dat voorspelt weinig goeds.

Aflevering 1: Financiële rust, wat kost dat? (4 oktober)

Geld voor studie: alleenstaande mama Saskia

Saskia uit Berchem is een alleenstaande mama van Aïcha (14) en Malick (17). Ze werkt als psychiatrisch verpleegkundige in Antwerpen. Ze vormen samen een fijn en warm gezin. Maar financieel is het niet altijd gemakkelijk om rond te komen van één loon.

Saskia roept de hulp in van Kristel en Kamal. Want Malick wil na zijn middelbare school verder studeren aan een universiteit. En daar knelt het schoentje. Want hoe gaat Saskia dat ooit kunnen betalen als ze nu al moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen?

Bezuinigen op één loon is helemaal niet vanzelfsprekend. Kamal en Kristel moeten dus hun uiterste best doen om centen te vinden bij Saskia. Maar wat wel opviel, was haar voorliefde voor merkproducten en de colaverslaving van Malick. En dus organiseert Kristel een colatest, in de hoop Malick op andere gedachten te brengen.

Aflevering 2: Centen voor de studie van Malick (11 oktober).

Sparen lukt niet: Laura en Jamie

Laura en Jamie wonen met hun twee zoontjes Nio en Luca in Zwijndrecht. Ze hebben alles wat hun hartje begeert: twee heerlijke zoontjes, een prachtig nieuwbouwhuis en allebei een fijne job als leerkracht. Ze verdienen goed de kost. En toch wringt er iets. Want twee kleine kinderen en een nieuwbouwproject later stellen ze vast dat hun leven behoorlijk duur is geworden. Elke maand moeten ze aan hun spaarcenten zitten. Vakantie zit er niet meer in. En ook voor uitstapjes met vrienden is er vaak geen geld meer. Alleen maar werken en nooit iets kunnen ondernemen met hun kinderen, is niet hoe ze zich hun leven hadden voorgesteld.

Als Kamal in hun cijfers duikt, dan valt hem meteen iets op. Elke maand gaan er honderden euro’s naar een aantal Franse rekeningen. Zonder dat Laura en Jamie het zelf goed beseffen betalen ze maandelijks zo’n € 200 aan een verzekering die ze ooit afsloten bij de aankoop van een smartphone. En als Kamal dieper graaft, dan blijkt al snel dat er meer mis is met die verzekering…

Aflevering 3: Sparen voor kwali-tijd (18 oktober)

Ziekenhuis facturen betalen: Lien en Heleen

In Haren bij Brussel vinden we het gezin van Lien en Heleen en hun 3 zoontjes: Arthur, en de tweeling Darion en Tristan. Helaas is de tweeling geboren met longproblemen waarvan de oorzaak anderhalf jaar later nog altijd niet duidelijk is. Ze hebben dus vaak medische zorg nodig. En die neemt een flinke hap uit het budget van Lien en Heleen. Ze dromen ervan om de hoge maandelijkse medische facturen zonder zorgen te kunnen betalen. 

Kamal en Kristel duiken in hun leven en cijfers. Lien en Heleen houden van uitstapjes. Als de drie kinderen thuis zijn en iedereen gezond genoeg is, dan ontsnappen ze graag aan de zorgen met een pretparkbezoek. Maar al die uitstappen kosten heel veel geld. Dat moet dus anders. En Kamal ontdekt dat Lien en Heleen veel geld laten liggen bij hun ziekenfonds.

Aflevering 4: De ziekenhuisfacturen kunnen betalen (26 oktober)

Geld & zwanger: Shana en Jelle

Shana en Jelle wonen met hun zoontjes Elias en Noah in Lede. Ze hebben altijd gehuurd maar bouwden recent een nieuwbouwwoning. Veel veranderingen dus op korte termijn, en dat laat zich voelen in de centen. En dan is er nog een nieuwe baby onderweg… Ze willen dus sparen om de zolder af te werken tot extra kinderkamer.

Shana werkt en studeert daarnaast nog. Het wringt bij haar dat ze daardoor veel minder tijd heeft voor de kinderen. Omdat ze hen niks tekort wil doen, koopt ze regelmatig een extraatje. Maar intussen ligt het hele huis vol speelgoed en knutselgerief. Kristel helpt Shana de berg speelgoed uit te dunnen én eraan te verdienen.

Ook de boodschappen nemen een grote hap uit het budget van Shana en Jelle. Om hen te laten inzien dat winkelen ook budgetvriendelijk kan, organiseren Kristel en Kamel een boodschappenrace.

Aflevering 5: Een extra kinderkamer (1 november)

Geld voor eigen huis: Justien

Justien (28) woont nu anderhalf jaar alleen in een appartement in Denderhoutem. Ze vond het tijd om op eigen benen te staan. Maar sinds ze hotel mama verliet, is ze geschrokken. Waar ze vroeger nog makkelijk kon sparen van haar loon als kleuteronderwijzeres is het geld nu elke maand op. Dus roept ze de hulp in van Kristel en Kamal. Want Justien wil een huis kopen. Maar hoe is dat voor een single ooit haalbaar?

Waar het geld naartoe gaat bij Justien, is niet moeilijk om vast te stellen. Ze is een gepassioneerde triatlete en dat is geen goedkope sport. Kristel probeert haar sport goedkoper te maken en Kamal gaat met Justien op huizenjacht.

Aflevering 6: Een eigen huis (8 november)

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

4 oktober 2023 /