Andermans zaken met Kamal Kharmach

Kamal Kharmach presenteert Andermans zaken, waarin hij zes Vlaamse ondernemingen in nood helpt. Misschien ken je Kamal Kharmach als comedian, maar hij is ook een rasechte ondernemer. Die kennis gebruikt hij in dit programma om anderen te helpen. De opnames zijn van voor corona; aan het eind van de uitzending kijken ze naar de situatie nu. In België was dit programma in het najaar van 2020 op tv; in Nederland kun je op zondagmiddag om 13.55 uur bij Net5 naar seizoen 1 van Andermans Zaken kijken. (Dit bericht heeft op 1 november 2023 dan ook een update gekregen.)

Wist je dat er ook een Andermans Zaken boek is?

Kamal Kharmach

“Het grote publiek kent mij als comedian en TV-maker. Weinigen weten dat ik al heel mijn leven gepassioneerd ben door economie en ondernemen. In dit programma kan ik mijn passie voor economie en TV combineren.  Ik hoop dat de kijker die passie ook zal voelen. Hier staat vooral een nieuwe Kamal, als mens en als TV-maker. Dit facet wou ik ook laten zien aan Vlaanderen”, aldus Kamal Kharmach, die je verder kent als jurylid uit De Slimste Mens. En wist je dat hij ook te zien was in de film Everybody Happy van Nic Balthazar? En natuurlijk in de serie Fair Trade op Prime Video.

Kamal Kharmach behaalde zijn diploma sociaal economische wetenschappen met onderscheiding en doceert nu bedrijfseconomie aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. In 2017 richtte hij zijn eerste donutzaak op en verkocht die met succes. Als sinds jonge leeftijd is hij gefascineerd door economie en vult hij de belastingsbrieven in van familie en vrienden. Dat gaf hem in zijn buurt de bijnaam ‘Den boekhouder’.

Andermans zaken

In Andermans zaken gaat Kamal Kharmach langs bij zes ondernemingen, elk met een heel verschillend profiel, eigen ambities en dromen. Helaas staan de ondernemers ook voor grote uitdagingen en weten ze niet goed hoe er mee om te gaan. Kamal gaat langs bij Bakkerij Laurens (Varsenare), House Raccoon (Mechelen), Captain Cork (Antwerpen), For Freedom Museum (Knokke-Heist), Sarriette (Peer) en Atelier Mestdagh (Merelbeke). De zaakvoerders hopen dat Kamal, door mee in hun cijfers te duiken, kan helpen om duurzame en structurele oplossingen te bieden voor hun problemen.

Andermans zaken terugkijken

Inmiddels is er ook een tweede seizoen uitgezonden bij Eén. Helaas zijn beide seizoenen niet meer terug te kijken bij VRT MAX. Daar vind je wel het nieuwe programma van Kamal Kharmach: Geld Gezocht. Wil je Andermans zaken toch terugkijken, ga dan naar Kijk.nl. Daar komen de afleveringen na uitzending op Net5 online. Vanuit Nederland kun je eenvoudig terugkijken. Wil je vanuit België of een ander land naar Kijk.nl kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet en ga dan naar Kijk.nl.

Vlaamse programma’s in Nederland kijken, lees: Vlaamse tv: VRT MAX, GoPlay, VTM Go, Streamz kijken Nederland

Nuttige tips voor iedere ondernemer

Andermans zaken biedt niet alleen een kijkje achter de schermen in het ondernemersleven van Vlamingen, maar de kijkers krijgen te zien wat je als ondernemer wel en niet kan doen. Kamal Kharmach deelt tips die nuttig kunnen zijn voor je eigen onderneming, maar ook gewoon in je dagelijks leven.

Cijfers ondernemers Vlaanderen

Met zijn programma wil Kamal aantonen dat ondernemers voor uitdagingen staan, en dat dat deel is van ondernemer zijn. In 2018 waren er 11% meer starters dan het jaar voordien, het hoogste cijfer in 10 jaar.  In totaal telt Vlaanderen 682.436 zelfstandigen, maar ongeveer 10% van hen heeft het moeilijk.  Dit betekent dat net iets minder dan 70.000 zelfstandigen hulp kunnen gebruiken. Uiteraard zal de corona-crisis een grote impact hebben op de cijfers van 2020 en de toekomst.

Opnames vóór corona

De meeste opnames van Andermans zaken werden gemaakt vóór de corona-crisis en geven dus een inkijk bij de ondernemers vóór maart 2020. Op het einde van elke aflevering krijgt de kijker een beeld van hoe het nu gaat met de verschillende ondernemingen.

Kamal Kharmach over coronacrisis

Kamal Kharmach vertelt: “Corona heeft bewezen dat alles heel snel kan veranderen, ook in het ondernemen. Ik wil mijn ervaringen als ondernemer en mijn kennis als docent bedrijfseconomie meegeven aan deze ondernemers in moeilijkheden. Er heerst een foute perceptie dat een eigen zaak hebben rijkdom garandeert, maar er zijn helaas veel ondernemers en zelfstandigen die dag in dag uit  keihard werken en dan nog maar nauwelijks het einde van de maand halen.”

Partners

Samen met partners NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen), UNIZO (Unie van Zelfstandige Ondernemers) , VOKA (Vlaams netwerk voor Ondernemingen en Kamers van koophandel in Alle sectoren) en VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) gaat Kamal op zoek naar structurele oplossingen voor deze zes ondernemers.

Aflevering 1: Bakkerij Laurens (Varsenare)

Melissa droomt ervan haar bakkerij uit te breiden terwijl echtgenoot Laurens enorm lange nachten werkt om de bakkerij draaiende te houden. Het koppel droomt van een betere toekomst voor hun dochter, maar door het harde werk blijft er amper tijd over om haar te zien opgroeien. 

Kamal Kharmach spot al snel waar de problemen zitten.  Hij wil dat het koppel efficiënter gaat werken. Hij confronteert hen ook met de harde waarheid: er is geen geld om de zaak uit te breiden.  Het koppel moet dus uitzoeken welke producten echt geld opbrengen en welke niet, maar dat ligt duidelijk erg gevoelig. Slaagt Kamal erin om hen te overtuigen en de zaak te redden?

Aflevering 2: House Raccoon (Mechelen)

Anneleen en Nathan gaven hun goedbetaalde job op om designpotten te maken.  Het resultaat mag er zijn, en ze doen dan ook niks liever dan dit te tonen op social media. Maar, er is één groot probleem: hun product “verkopen” verloopt moeizaam. Ze houden er niet van  om op zoek te gaan naar nieuwe klanten, het pitchen van hun merk en prijzen te onderhandelen.

Kan Kamal tot hen doordringen en hen doen inzien dat dit dringend anders moet? Als ze niet snel starten met verkopen, kan het fout aflopen.

Aflevering 3: Captain Cork (Antwerpen)

Ina verloor twee jaar geleden haar job en in hetzelfde jaar overleed ook haar vader.  Ze neemt een duik in het onbekende en start haar eigen zaak in kurkaccessoires, Captain Cork, ter nagedachtenis aan haar vader; ‘de kapitein’. Ze wil enorm snel groeien en op een jaar tijd verschillende winkels en pop-ups openen. 

Kamal Kharmach herkent de passie en gedrevenheid, maar adviseert haar om gas terug te nemen en te focussen op de opening van slechts één zaak voordat ze een hele keten uitbouwt. Maar … Ina raast door en dat blijft niet zonder gevolgen.

Aflevering 4: For Freedom Museum (Knokke-Heist)

Twee broers richtten enkele jaren geleden een oorlogsmuseum op, een emotioneel eerbetoon aan hun vader, een Engelse soldaat.  Kamal is onder de indruk van de collectie, maar ziet al snel dat er op verschillende terreinen nog groeimarge zit. Voor de broers is het museum een hobby, maar Kamal wil dat ze het museum als een volwaardige onderneming runnen.

Aflevering 5: Sarriette (Peer)

Bina en Pieter staan op het punt een gastronomisch restaurant te openen. Ze vragen de hulp van Kamal omdat ze hun vorige zaak, een groot hotel-restaurant, moesten sluiten. Ze kregen de administratie niet op orde en besloten daarom een kleinere zaak te openen. 

Kamal Kharmach helpt hen bij de opstart van die nieuwe zaak. Bina en Pieter krijgen goede reviews, het nieuwe restaurant draait goed… maar dan duiken er plots onbetaalde rekeningen op van hun vorige zaak.  Slagen ze erin om de problemen uit het verleden op te lossen of betekent deze donkere schaduw het einde van hun zaak? 

Aflevering 6: Atelier Mestdagh (Merelbeke)

Dit familiebedrijf maakt en renoveert al zeventig jaar glas in lood ramen. Vier jaar geleden kwam dochter Katrien aan het hoofd van de zaak te staan.  De laatste twee jaar waren voor het bedrijf bijzonder moeilijk en de cijfers doken in het rood. 

Kamal gelooft dat er een toekomst is voor dit oude ambacht en geeft Katrien de opdracht om een nieuwe markt te veroveren. Slaagt ze erin om het familiebedrijf te redden? 

Foto: Andermans zaken – Kamal Kharmach – VRT -Sofie Silbermann.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

29 september 2020 /