Boeken bij Het verhaal van Vlaanderen

Je kunt sinds vorige week iedere zondagavond kijken naar Het verhaal van Vlaanderen. We schreven al een uitgebreid artikel over dit programma mét daarbij de inhoud per aflevering. In dit bericht kon je ook lezen dat er verschillende Het verhaal van Vlaanderen boeken zijn. Tijd om die eens wat uitvoeriger te beschreven. Je leest er alles over in dit bericht, zowel over de overzichtswerken, de graphic novels, Suske en Wiske-editie, het kinderboek als Het verhaal van Vlaanderen boek.

Meer weten over het tv-programma lees: Het verhaal van Vlaanderen met Tom Waes op Eén kijken. Om onderstaande boeken te kunnen lezen, hoef je het programma Het verhaal van Vlaanderen niet per se gelezen te hebben.

Het verhaal van Vlaanderen

Het boek bij Het verhaal van Vlaanderen brengt de volledige Vlaamse geschiedenis, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich in onze streken vestigden – circa 38.000 jaar geleden – tot nu. Het is een verhaal van gouden bergen en zwarte bladzijden, dat alle provincies en alle geledingen van de samenleving omspant. Maar Het verhaal van Vlaanderen is vooral een verhaal van mensen. Grote, illustere figuren én gewone mensen die hier voor ons rondliepen. Die hier een bestaan probeerden op te bouwen. Met alle uitdagingen die daarbij kwamen kijken.

Het boek Het verhaal van Vlaanderen – De geschiedenis van de prehistorie tot nu bevat veel archiefmateriaal, tijdbalken en foto’s. De meest recente wetenschappelijke inzichten worden op toegankelijke wijze gebracht. Daarnaast is er veel aandacht voor onderbelicht gebleven onderwerpen. Met medewerking van topexperts, die de nodige achtergrondinfo op een laagdrempelige manier brengen. Dit boek is een mooie aanvulling op het tv-programma. Het biedt je zelfs nog een unieke blik achter de schermen door presentator Tom Waes. Maar je kunt het ook los van de reeks lezen.

Mijn geschiedenis weetjesboek

Mijn geschiedenis-weetjesboek vertelt het verhaal aan de hand van meer dan 100 weetjes, tekeningen en cartoons. Heb jij je weleens afgevraagd wat er 100, 200, 1000… jaar geleden in jouw achtertuin gebeurde? Wil je weten of de oermensen ook huisdieren hadden, wie Ambiorix nu weer was en hoe het leven van je overgrootouders eruitzag tijdens WO II? Dan is Het verhaal van Vlaanderen – Mijn geschiedenis weetjesboek precies wat je zoekt! Duik mee in de Vlaamse geschiedenis, van de prehistorie tot de 21ste eeuw. Ontdek zowel de grote gebeurtenissen als allerlei interessante, verbazende en grappige weetjes. Dit kinderboek bij Het verhaal van Vlaanderen is rijkelijk geïllustreerd met humoristische tekeningen en leuke cartoons.

Quiz Het verhaal van Vlaanderen

Wist je dat er – naast de boeken – ook een quizdoos bij Het verhaal van Vlaanderen is? Dit spel voor kinderen en volwassenen bevat een boekje en 200 quizvragen.

Suske en Wiske. De geplaagde Plantijn

En wat dacht je van Suske en Wiske. De geplaagde Plantijn? Als tante Sidonia een oude stadskaart van Antwerpen koopt voor de verjaardag van Lambik gaan de poppen meteen aan het dansen. Er staat een kruisje op de kaart en dat is volgens Lambik natuurlijk de vindplaats van een schat. Omdat het aangekruiste huisje in het heden al lang blijkt afgebroken te zijn, besluiten onze vrienden de schat te gaan zoeken in het verleden. Daar vinden ze in de woning echter een Spaanse edelman. Lambik wil de schat met niemand delen en besluit in te breken in het huis om er op zoek te gaan naar zijn schat.

Ondertussen bezoeken Suske en Wiske drukker Plantijn. Omdat deze de stadskaart te koop aanbiedt in zijn winkel hopen ze dat hij iets meer kan vertellen over het kruisje. Plantijn beweert nergens van te weten, maar nadat Suske en Wiske zijn woning verlaten hebben, gaat hij zelf op onderzoek uit. Want de schat is niet wat ze lijkt en kan, als ze in verkeerde handen terechtkomt, verschrikkelijke gevolgen hebben. Als puntje bij paaltje komt, moeten Suske en Wiske ingrijpen met gevaar voor eigen leven.

Het verhaal van Vlaanderen graphic novels

Het verhaal van Vlaanderen wordt ook toegankelijk gemaakt voor de liefhebbers van graphic novels. De twee graphic novels beelden ieder het verhaal van vijf afleveringen van Het verhaal van Vlaanderen uit. Aan de hand van grootse gebeurtenissen en (ogenschijnlijk) kleine anekdotes loodsen Harry De Paepe en Frodo De Decker je doorheen de geschiedenis van het grondgebied dat we vandaag Vlaanderen noemen. Nummer 1 behandelt de periode van de prehistorie tot de Bourgondiërs en komt overeen met de eerste vijf afleveringen van de gelijknamige tv-reeks. Later – hij staat gepland voor verschijning vanaf 1 februari 2023 – volgt nummer 2 rond de andere vijf afleveringen. Als je op de gekleurde tekst klikt, kun je deze graphic novels bij Het verhaal van Vlaanderen kopen – of in het geval van het tweede deel, bestellen.

Boek Edward De Maesschalck

Daarnaast heeft Edward De Maesschalck ook nog vier Het verhaal van Vlaanderen boeken geschreven. Ze worden ook wel omschreven als ‘meesterlijke overzichtswerken’. Hieronder lees je meer over deze boeken die mooi aansluiten op Het verhaal van Vlaanderen.

De graven van Vlaanderen

Boudewijn de IJzeren schaakte een koningsdochter, Judith, en werd zo de eerste graaf van het drassige Vlaanderen aan de Noordzee. Het zou meer dan vijfhonderd jaar duren voor het graafschap overging in Bourgondische handen. In die lange periode ontwikkelde Vlaanderen zich tot een van de rijkste en dichtstbevolkte gebieden van West-Europa, overdekt met een dicht netwerk van kloosters, jaarmarkten en steden, waar handel en nijverheid hoge toppen scheerden en Brugge uitgroeide tot de grootste handelsstad ten noorden van de Alpen.

Lees over de vijfentwintig opeenvolgende graven en gravinnen die Vlaanderen bestuurden en maak kennis met een wereld van hartstocht, heerszucht en wraak, maar tegelijk van rechtvaardigheid, beschaving en commerciële flair. Reis mee naar de Artesische heuvels of het verre Jeruzalem en beleef op de eerste rij de spectaculaire toernooien, de Guldensporenslag of de moord op Artevelde. Voel mee met de gravinnen, die dikwijls als gewonde leeuwinnen moesten vechten voor het behoud van hun kroost en van hun vaderland.

De Bourgondische vorsten

De Bourgondische vorsten vertelt het verhaal van de Bourgondische hertogen, die werden geboren als prinsen, leefden als vorsten en hoopten als koningen te sterven. Het verhaal wordt geschetst tegen de achtergrond van een woelige periode en heeft oog voor alle facetten van de toenmalige samenleving. Je leert over de politieke en maatschappelijke context, over de pracht en praal van het hofleven en over tal van artistieke hoogstandjes. Je maakt kennis met het dagelijks leven en komt ook meer te weten over grote, spectaculaire gebeurtenissen zoals de pest, de Honderdjarige Oorlog en de Bourgondische kruistocht. Huwelijken, begrafenissen, toernooien en moordpartijen, je beleeft alles mee alsof je erbij was.

Oranje tegen Spanje

De anderhalve eeuw tussen de geboorte van keizer Karel in 1500 en de Vrede van Munster in 1648 is een van de meest fascinerende periodes uit onze geschiedenis. De welvaart bloeide als nooit tevoren en de kunsten bereikten een ongekend hoogtepunt. Tegelijkertijd was het ook een periode van religieuze twisten en oorlog. De strijd tussen Willem van Oranje en het overmachtige Spanje in de Tachtigjarige Oorlog heeft het collectieve geheugen van de Nederlanders sterk getekend. Oranje tegen Spanje gaat terug in de tijd. Naar de generaals Alva, Farnese en Spinola, de bevlogen bestuurders Albrecht en Isabella en de succesrijke rebellen Maurits en Frederik-Hendrik van Nassau, zonen van Willem van Oranje.

De ondergang

In de geschiedschrijving van de Zuidelijke Nederlanden (het latere België) blijft de periode sinds de afscheiding van Nederland (1648) tot de Slag bij Waterloo (1815) doorgaans onderbelicht. Rampen en oorlogen teisterden het land, dat machteloos opeenvolgende buitenlandse regimes moest ondergaan. Toch stammen de mooiste gebouwen in ons land vooral uit deze periode. In die jaren verdubbelde de bevolking haast, werden de meeste grote steenwegen aangelegd, bloeiden de kant- en katoenindustrie, ontstonden de eerste steenkoolbekkens en werd de intensieve landbouw een voorbeeld voor heel Europa. Maar de traditionele rijkdom van de Zuidelijke Nederlanden wekte de na-ijver van onze buurlanden op. Het begerigst toonde zich Frankrijk, dat eerst onder Lodewijk XIV, dan onder Lodewijk XV en ten slotte onder Napoleon het land wilde aanhechten. Het grootste slachtoffer werd de dynastie van Habsburg, die de Nederlanden voorgoed verloor: de Spaanse tak in 1713 en de Oostenrijkse tak in 1794.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 januari 2023 /