Documentaire M’n beessie en ik over relatie mens en huisdier

De documentaire M’n beessie en ik is vanavond – maandag 5 juni – om 20.30 uur te kijken bij BNNVARA op NPO2. Kan een varken, een naaktkat, een dansende hond, een spirituele slak of een Insta-kat de gaten van het menselijke bestaan vullen? In de 2Doc: M’n beessie en ik verkent Johan Kramer op een lichtvoetige toon de betekenis van liefde tussen mens en dier.

Documentaire M’n beessie en ik

In de tragikomische documentaire portretteert Johan Kramer* een aantal kleurrijke baasjes en hun geliefde beestjes. Maak kennis met huisvarken Frans, die overal mee naar toe gaat en keer op keer in en uit de achterbak van de auto springt, een kapper met een huis vol naaktkatten, een kampioen dog-dancing, een spirituele naaktslak en een wereldberoemde Instagram-kat. De baasjes en hun dier worden verbonden door wederzijdse en grenzeloze liefde, maar ook de schijnbare leegte die ze voor elkaar lijken te vullen. Een scheiding, een baby op komst, autisme, de dood, de zoektocht naar een partner of de zin van het leven; de baasjes vinden in hun beestjes een luisterend oor.

Ben je nieuwsgierig naar meer bizarre huisdieren, kijk dan ook Jungle in Huis.

M’n beessie en ik film

Regisseur Johan Kramer* vertelt het volgende over zijn film M’n beessie en ik. “Toen ik begon aan deze film, had ik nog geen huisdier. Maar tijdens het maken deze film, ben ik in mijn eigen script terecht gekomen. Je begrijpt het, nu heb ik een hond.” Johan Kramer heeft volgens zijn website eerder ruim 750 commercials, 30 kortfilms, 3 films, 10 kunstprojecten, 8 muziekvideo’s en vier documentaires gemaakt. Terug naar de M’n beessie en ik film.

Hoofdrolspelers uit de documentaire M’n beessie en ik:

Kim en varken Frans  Bacon

Kim en haar varken Frans Bacon – vernoemd naar de artiest, niet het vlees – eten samen mandarijntjes op de bank, rijden rond in hun auto, naar de hei of een weekendje weg. Nu haar relatie verbroken is, is het een enorme klus om Frans in en uit de auto te sjorren. Toch weten ze zich samen goed te redden. “Onvoorwaardelijke liefde, hoe ziet dat eruit? Voor mij heel eenvoudig. Vier poten en een snuit”, aldus Kim in de M’n beessie en ik film.

Vico en naaktkatten Ravi, Orfeo, Souza en Seff  

Vico is als kapper dag in dag uit met haar bezig en dus heeft hij thuis alleen maar naaktkatten. Terwijl zijn Sphinxenfamilie zich steeds meer uitbreidt, lukt het hem maar niet om een liefdesrelatie met een mens aan te gaan. Zijn sphinxen zijn zijn alles.  

Runa en Albino reuzenslak Nokia  

Tandarts Runa kan urenlang gefascineerd naar haar albino reuzenslak Nokia kijken, naar de alien-achtige bewegingen en vormen. Ze ligt met haar in het gras, ze spelen samen piano en Nokia wordt gedoucht met een plantenspuit. Om haar goed te observeren moet je in dezelfde flow komen, en word je geforceerd te onthaasten van het dagelijkse leven.  

M’n beessie en ik kijken

Je kunt de 2Doc M’n beessie en ik kijken op maandag 5 juni om 20:30 uur bij BNNVARA op NPO 2.  Daarnaast kun je ‘m terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Wil je vanuit het buitenland kijken? Zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet (voordat je naar NPO Start gaat). Deze documentaire is een coproductie van HALAL en BNNVARA. Van HALAL kon je eerder kijken naar Sisterhood. Maar ook van Shelley in Wonderland (eveneens een documentaire van Sophie Dros), de documentaire over YabYum en Joardy Season 2.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 juni 2023 /