Documentaire Sisterhood over vrouw-zijn met o.a. Jamecia Baker

Jamecia Baker is één van de vrouwen, die we vanavond op Internationale Vrouwendag (8 maart) om 22.30 uur zien in de documentaire Sisterhood bij BNNVARA op NPO2. In de 2Doc van filmmaakster Sophie Dros zien we intieme verhalen over vrouw-zijn, ongemakkelijkheden en confrontaties. Ze spreekt daarvoor vier uitgesproken vrouwen – waaronder Jamecia – en een groep jonge meiden.

Jamecia Baker

Jamecia Baker leerden we in Nederland en Vlaanderen kennen in het programma Ex on the Beach: Double Dutch. Daarnaast is zij één van de vrouwen die gevolgd wordt in OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid. Deze documentaire kun je in België kijken op Streamz. In Nederland is-ie vanaf aanstaande vrijdag te zien op Discovery+.

Documentaire Sisterhood

Waarom voelen vrouwen ondanks het #metoo-tijdperk en de body positivity-beweging nog steeds ongemak bij het bespreken van bepaalde onderwerpen? Wat betekent vrouw-zijn anno nu? En welke dagelijkse confrontaties komen daarbij kijken? In de 2Doc documentaire Sisterhood gaat filmmaakster Sophie Dros in gesprek met vier uitgesproken vrouwen en een groep jonge meiden. Zij durven zich uit te spreken over onderwerpen die we normaal gesproken liever ontwijken, zoals het oordelen over elkaar, heimelijke verlangens, nare ervaringen in het verleden en grensoverschrijdend gedrag. Ook ongewenste dickpics en het klinisch blauwe bloed in maandverbandreclames passeren de revue. Tijdens het filmen deelt Sophie ook haar eigen intieme ervaringen en betrekt de mensen achter de camera bij de vraagstukken.

Deze documentaire is terug te kijken via NPO Start. Buiten Nederland is dit alleen mogelijk via een VPN Verbinding.

Tatjana Almuli, Anne-Rixt Gast, Maria Wattel en Jamecia Baker

In de documentaire spreekt Sophie Dros met vier eigentijdse vrouwen van rond de dertig. Eén van die dames is dus lingeriemodel en tv-ster Jamecia Baker. Zij krijgt gezelschap van fotograaf en journalist Tatjana Almuli. Zij is de schrijfster van onder andere het boek Knap voor een dik meisje. Anne-Rixt Gast is kostuumontwerpster. Door haar opvallende uiterlijk met vele tatoeages en piercings valt ze meteen op. En tot slot deelt ook professionele bodybuilder Maria Wattel haar verhaal. Sophie Dros gaat met ieder van hen een open en gelijkwaardig gesprek aan, zonder ethische of vooraf opgelegde regels en zonder blad voor de mond.

Jonge meiden

Ook praat zij met de volgende generatie vrouwen: Mimi, Redecia, Lou, Dua en Nina. Vijf jonge meiden die nu nog nuchter in het leven staan, maar tegelijkertijd al soortgelijke ervaringen hebben gehad en eigen ideeën hebben over vrouw-zijn. De documentaire laat zien hoe belangrijk het is bepaalde onderwerpen uit de taboesfeer te halen en het gesprek hierover te voeren. Want is het niet gezonder of zelfs bevrijdend als we opgroeien in een wereld waarin we ervaren dat anderen ook deze ongemakkelijkheden, ervaringen en confrontaties meemaken?

Sophie Dros

Sophie Dros maakt zichzelf en het maakproces onderdeel van de film. Want ook de mensen achter de camera lopen tegen de besproken vraagstukken aan. Wat weet de cameraman over de menstruatiecyclus? En heeft de geluidsman zich weleens geïntimideerd gevoeld door een vrouw? Zo onderzoekt Sophie Dros samen met de vrouwen, jonge meiden en haar crew hoe ze het beeld van vrouw-zijn bloot kan leggen en bij kan dragen aan een meer genuanceerd beeld voor de nieuwe generatie.

Halal

2Doc: Sisterhood is een coproductie van HALAL en BNNVARA, in samenwerking met CoBO. Het productiehuis HALAL ken je bijvoorbeeld van Shelley in Wonderland (eveneens een documentaire van Sophie Dros), de documentaire over YabYum en Joardy Season 2.

Foto: BNNVARA – Halal

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 maart 2022 /