Op weg naar Het Lagerhuis 2023 met deze deelnemers & jury

Ontdek in dit artikel alles over Op weg naar Het Lagerhuis 2023, deelnemers en de jury met Thomas Erdbrink, Quinty Misiedjan en Jildou van der Bijl. De finale van Op weg naar Het Lagerhuis 2023 is vanavond – woensdag 17 mei 2023 – in herhaling te kijken bij BNNVARA op NPO2.

Op weg naar Het Lagerhuis 2023

Moeten smartphones worden verboden op scholen? Zijn ouders verantwoordelijk voor het mentaal welzijn van hun kinderen? En is de monarchie nog wel van deze tijd? Na de spannende voorrondes in elke provincie zijn uit 2500 deelnemende scholieren de tien beste jonge debaters en de drie grootste speechtalenten van Nederland geselecteerd. Zij worden op 6 mei 2023 samen gebracht voor de finale van Op weg naar Het Lagerhuis 2023.

Visie op Nederland

De deelnemers aan Op weg naar het Lagerhuis 2023 geven hun visie op de staat van het land. De uitzending vindt plaats op de dag dat Prins Charles III tot koning zal worden gekroond. Dus hoog tijd om het eens te hebben over de Nederlandse monarchie, hoe kijken jongeren hier tegenaan? Daarnaast gaan zij in een bijzonder 10-tegen-1-debat verbaal de strijd aan tegen omroepbaas Jan Slagter (die je recent nog zag in De Verraders). De jongeren debatteren met hem over de stelling: De woke-beweging is slecht voor Nederland.

Deelnemers Op weg naar Het Lagerhuis 2023

De tien geselecteerde debaters die meedoen aan de finale van Op weg naar Het Lagerhuis zijn:

 • Ace Csellak – Rijnlands Lyceum Sassenheim (Sassenheim)
 • Amir Issa – CSG Commenius (Leeuwarden)
 • Aymen Elmarsse – Gymnasium Novum (Voorburg)
 • Iben Maas – Gymnasium Novum (Voorburg)
 • Kay van Seggelen – Rijnlands Lyceum Sassenheim (Sassenheim)
 • Lina Omar – Staring College Lochem (Lochem)
 • Lucas van Kampen – Rijnlands Lyceum Sassenheim (Sassenheim)
 • Ojij Karel – Carmel College Salland (Raalte)
 • Shama Hasalee – Ostrea Lyceum (Goes)
 • Simeon Ridder – Stellingwerfcollege (Oosterwolde)

Speechtalenten Op weg naar Het Lagerhuis 2023

Niet alleen jonge debaters komen in deze finale aan het woord, ook drie jonge speechtalenten hebben na een uitgebreide voorselectie een plek weten te bemachtigen in de finale. Alle drie geven zij in een persoonlijke speech uiting aan wat hen bezighoudt. De finalisten dit jaar zijn Intisar Maddoe uit Utrecht, Sara Klok uit Amsterdam en Femke Böcker uit Tilburg. Intisar vertelt over hoe zij de hokjescultuur niet meer vindt kunnen, Sara spreekt zich uit over vleeseten en Femke vertelt over eetstoornissen onder jongeren.

Jury Op weg naar Het Lagerhuis 2023

Dit jaar zullen bladenmaker Jildou van der Bijl, journalist en tv-maker Thomas Erdbrink* en presentator en influencer Quinty Misiedjan jureren. Zij zullen de jongeren beoordelen op hun prestaties en kiezen aan het einde van de avond het beste speechtalent en de beste debater.

 • Thomas Erdbrink zag je recent in Onze man bij de Taliban
 • Quinty Misiedjan behaalde de halve finale van De slimste mens winter 2022-2023. Je kent haar tevens van Zeikwijven.
 • Jildou van der Bijl is bladenmaker. Ze heeft maar liefst zeventien jaar voor het blad / merk LINDA. gewerkt. Als creatief directeur zorgde ze ook voor de samenwerking met Net5, waardoor de documentaire Ik word prostituee van Yvette Luhrs tot stand kwam.

Eigenlijk zou Inez Weski in de jury van Op weg naar Het Lagerhuis 2023 zitten. Zij is last minute vervangen door Jildou van der Bijl. Inez Weski is een veelbesproken advocate; ze staat hoofdverdachte Ridouan Taghi bij in het liquidatieproces Marengo. Vrijdag 21 april 2023 is ze zelf aangehouden. Ze wordt verdacht van ‘het lidmaatschap van een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen. Bovendien zou ze haar geheimhoudingsplicht hebben geschonden.’ Ze zit nog steeds vast, waardoor ze dus niet bij de opnames kon zijn.

Amber Kortzorg

Ook dit jaar wordt de finale gepresenteerd door Amber Kortzorg, ook wel bekend van Kassa, Test Case en Alles is Famiri. Amber Kortzorg: “Deze jongeren zien debatteren is één van mijn jaarlijkse hoogtepunten. De souplesse waarmee ze hun argumenten inbrengen, hun kennis over het onderwerp, de humor; het is ontzettend knap hoe deze jongeren hun verhaal overbrengen. En ook broodnodig. Wat mij betreft mogen jongeren het publieke debat veel vaker domineren. Een wekelijkse uitzending? Ja graag!”

Op weg naar Het Lagerhuis kijken

De finale van Op weg naar Het Lagerhuis werd op zaterdag 6 mei 2023 om 20.25 uur uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2. Woensdag 17 mei is het programma om 23.29 uur in herhaling te kijken. Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste debatcompetitie van Nederland met landelijk in totaal meer dan 200 deelnemende scholen. Sinds 1998 gaat BNNVARA ieder jaar op zoek naar het beste debat- en speechtalent in Nederland. We schreven eerder over Op weg naar Het Lagerhuis 2021. Op NPO Start kun je alle afleveringen van deze wedstrijd vanaf 2013 terugkijken. Woon je buiten Nederland, gebruik dan een VPN Verbinding, die je op Nederland zet en ga dan naar de NPO Start website om te kijken.

Foto: Alain Dikken

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

17 mei 2023 /