Tiny House Battle met Nora Gharib en deze deelnemers en experts

Nora Gharib presenteert sinds dinsdag 20 december om 20.35 uur bij VTM het programma Tiny House Battle. Experts Michiel De Backer en Nick Bal geven elke week tips en tricks aan de bouwteams. Ontdek in dit artikel alles over Tiny House Battle en de deelnemers.

Dit artikel wordt iedere week bijgewerkt met nieuwe informatie over de aflevering van die week.

Tiny House Battle

Wonen op 27m²? Het kan! Nora Gharib schotelt iedere week dé ultieme klusuitdaging voor aan twee bouwteams in het gloednieuwe Tiny House Battle. De lat ligt hoog en de tijd is beperkt. In elke battle krijgen twee teams negen dagen de tijd om een instapklare tiny house te ontwerpen en te bouwen naar de smaak van een koper. Om compact te wonen, moeten de bouwteams ruim denken en elke vierkante meter maximaal benutten. Vanaf ontwerp tot afwerking worden de bouwteams bijgestaan door technisch bouwexpert Michiel De Backer en vormgever Nick Bal. En dan is het tijd voor le moment suprême: de onthulling aan de kopers. Welke creatieve, vindingrijke en handige oplossingen komen er allemaal voorbij? Welk bouwteam blaast de koper omver? En welk huisje wordt gekocht en schittert binnenkort ergens in Vlaanderen?

We zagen actrice Nora Gharib eerder bij VTM al als presentatrice van Blind Gesprongen.

Nora Gharib

Tiny House Battle presentatrice Nora Gharib vertelt: “Verbouwen is één ding, maar een tiny house bouwen is toch wel next level. Ik ben dan ook super trots op de bouwteams die met een ongelofelijke creativiteit en fenomenaal vakmanschap het allerbeste van zichzelf geven om een paar vierkante meters om te toveren tot een warme thuis voor de kopers. Want daar draait dit programma ook om: mensen een nieuwe thuis geven.”

Wonen in een tiny house

Nora Gharib gaat verder: “De stap die de kopers en hun gezinnen zetten is ongelofelijk. Ze hebben allemaal een bijzondere reden om in een tiny house te gaan wonen, en die verhalen hebben mij één voor één aangegrepen. De kopers geven hun geld gewoon af en vertrouwen blindelings de teams die hun ‘thuisje’ moeten bouwen. Chapeau! Ik ben altijd gelukkig als ik mensen kan helpen door middel van een tv-programma en ook dit keer ben ik supertrots op het resultaat!”

Wist je dat dit programma eerder in Nederland te zien was. De Tiny House Battle met Nora Gharib van VTM is dus een remake. Ik schreef het volgende over de Nederlandse versie: Tiny House Battle met John Williams. Wil je vanuit Nederland kijken naar de Vlaamse Tiny House Battle? Dit kan via VTM GO. Hier lees je alles over VTM GO kijken in Nederland.

Michiel De Backer

Kwaliteit en creativiteit zijn key in elke battle. Daarom geven experten Michiel De Backer en Nick Bal elke week tips en tricks aan de bouwteams. Michiel De Backer aka The Business Man begeleidt de teams met zijn bouwtechnische expertise. Hij is architect en oprichter van Ark-Shelter, een bedrijf gespecialiseerd in mobiele woonconcepten. “Het ontwerpen van een tiny house is moeilijker dan het ontwerpen van een woning omdat je veel minder plaats hebt. Voor iemand die dit nog nooit gedaan heeft, is dit echt een uitdaging,” vertelt Michiel De Backer.

Nick Bal

Nick Bal aka The Creative Force buigt zich over de aankleding van de tiny houses. Hij is interieurvormgever, meubeldesigner en kunstenaar. “Tiny houses ontwerpen is niet hetzelfde als het inrichten van een appartement. Je moet ruimtes namelijk meerdere functies gaan geven en dat maakt het verschil”, vertelt Nick Bal.

Deelnemers Tiny House Battle

In de Tiny House Battle zien we iedere week nieuwe deelnemers. Ze strijden in bouwteams tegen elkaar. In de eerste aflevering zijn dat Team Joeri uit Kortrijk met vrienden Joeri, Ucha, Emiel en Arthur. En Team Filip uit Schoten met zijn familie. Filip en Margot zijn een koppel, Frans is de bompa van Filip (en het geheime wapen van het bouwteam) en Bert is de vader van Margot. Ze gaan aan de slag voor Hanne en Sam uit Antwerpen.

Hanne en Sam

Nora Gharib maakt in de eerste aflevering van Tiny House Battle kennis met deelnemers Hanne en Sam (uit Antwerpen). Het koppel wil back to basics gaan en droomt ervan om in de natuur te gaan wonen. Maar hoewel ze klein willen wonen, is hun wensenlijst dat allesbehalve. “Ik wil zeker de helft van onze planten meenemen, we willen gekleurde glasramen, een dedicated bureau, veel hout, geen uitklapbaar bed en we hechten veel waarde aan onze grote stoefkast”, klinkt het. De bouwteams twijfelen meteen of dat wel allemaal in een tiny house voor de deelnemers zal passen. “Ze hadden heel veel eisen en ik denk dat ze niet goed beseffen wat ze allemaal vragen”, oordelen de bouwteams.

Bouwteams aflevering 1

Nadat de kopers hun wensen hebben opgesomd, kan de strijd écht beginnen. De bouwteams krijgen 9 dagen de tijd om de tiny house te bouwen. En dat doen ze onder het toeziend oog van Nora en experts Michiel en Nick. Deze week gaan team Joeri (uit Kortrijk) en team Filip (uit Schoten) de strijd aan met elkaar. Joeri, Ucha, Emiel en Arthur vormen een West-Vlaamse vriendengroep die elkaar leerde kennen in de bouw. Ze houden van strakke, moderne woningen en hebben elk hun eigen sterkte. Zij nemen het op tegen team Filip, een hechte familie die zichzelf ‘de hobbyisten met perfectionisme’ noemen. Filip en Margot zijn een koppel, Frans is de bompa van Filip en Bert is de vader van Margot. Hun geheime wapen is ‘den bompa’, de handigste van de bende. 

Pepijn en Justine in Tiny House Battle

In de tweede aflevering zijn Pepijn en Justine de Tiny House Battle deelnemers, die op zoek zijn naar een nieuwe woning. Highschool sweethearts Pepijn en Justine zijn ondertussen al 10 jaar samen. Het koppel trok tijdens de coronacrisis een jaar lang door Europa met een busje. Daar merkten ze dat ze niet veel nodig hebben om gelukkig te zijn. Ze zien de verhuis naar een tiny house dan ook als de logische, volgende stap. Hun spullen zijn hun niet zo dierbaar, maar hun hond Yokko is dat wel. “Hetgeen we zeker willen meenemen, is het kussen voor ons hondje. Voor de rest liefst zo weinig mogelijk,” lachen ze.

Bouwteams aflevering 2

Team blauw bestaat deze week uit loodgieter Arno met zijn verloofde en interieurarchitecte Elien, broer Lars en vriend Ulrik (uit Aarschot). Zij nemen het op tegen team oranje met tweelingbroers Andro en Romano en hun twee beste maten Omar en Gorik (uit Menen). De bonkige stielmannen willen tonen dat ze zelfs met een klein budget iets heel moois kunnen maken. En tussen al het klussen, eten en alle fun door, maken ze ook nog even tijd om de tiny house eigenhandig uit te testen. Meer specifiek het bed en dat gebeurt met het nodige gesnurk erbij…

Annelies en Frank in Tiny House Battle

Kopers Annelies en Frank (uit Antwerpen) willen een minimalistisch tiny house met een grote open leefruimte, slaapplek voor vier personen (ze hebben namelijk twee kinderen), een badkamer mét bad, een volledig uitgeruste keuken en veel grote ramen. En dat alles op slechts 27m². Deze deelnemers van Tiny House Battle willen hier niet permanent gaan wonen; ze zijn op zoek naar een tiny house om in de weekenden en vakanties de stad te ontvluchten. “We hebben allebei een burn-out gehad en willen dit nooit meer opnieuw meemaken. Het was echt heel heftig. Vandaar zoeken we nu naar de balans tussen energiek zijn en vooruitgaan enerzijds en een rustplek om te verbinden met de natuur en elkaar anderzijds”, vertelt het koppel. 

Bouwteams aflevering 3

Dat creativiteit troef is, heeft team oranje goed begrepen. Zij willen naast bewegende elementen een zwevende tafel bouwen die uit het plafond komt. Lukt het hen om op slechts negen dagen tijd dit ambitieuze plan uit te voeren? En welke creatieve oplossingen schudden hun tegenstanders nog uit de mouw?  Team blauw (uit Puurs) bestaat deze week uit vier creatieve houtfreaks: vader Jan en zijn zoon Zander samen met vrienden Jan-Pieter en Tom. “We willen altijd een deftig afgewerkt product afleveren met respect voor de omgeving en voor de klant”, vertellen de creatievelingen. En ook team oranje (uit Evergem) bestaat uit een straffe combinatie van werkkrachten. Tom doet de isolatie, Yannick is schrijnwerker, Stijn is zelfstandig loodgieter en Thibaud is zaakvoerder van een bouwbedrijf. De stielmannen staan meteen op scherp: “Als je niet meedoet om te winnen, waarom doe je dan mee?”, lachen ze. 

Jonah wil een hobbithuis

In Tiny House Battle aflevering 4 draait alles deze week rond de grote droom van koper Jonah (uit Kapelle-Op-Den-Bos). Jonah kampt met autisme en woont voorlopig in het huis van zijn ouders. “Al mijn broers en zussen zijn uit het huis en ik wil ook zelfstandig gaan wonen. Ik sta al 6 jaar op de wachtlijst voor een sociale woning”, vertelt Jonah. Maar die komt er jammer genoeg maar niet: “Zijn prioriteitsklasse is niet hoog genoeg omdat onze ouders nog leven, maar die houdt natuurlijk geen rekening met zijn eigen noden”, vertelt zus Freya. Daarom wil Jonah in een tiny house gaan wonen in de tuin van zijn zus. Als grote verzamelaar én fan van Lord Of The Rings heeft hij een wel heel speciaal verzoek voor de bouwteams: “Ik wil een hobbithuis!”

Bouwteams Tiny House Battle

Hobbitvibes is dus de opdracht van de week en die wordt neergelegd bij twee unieke bouwteams. Team oranje (uit Puurs)bestaat uit twee straffe mannen en twee straffe vrouwen en is samengesteld door Thomas. Deze creatieve schrijnwerker is bovendien zelf een superfan van Lord of The Rings. Zij nemen het op tegen team blauw onder leiding van Kenny (uit Rijmenam): een groepje ambitieuze collega’s uit de bijzondere jeugdzorg. Hoewel de teams alles op alles zetten om de droom van Jonah in negen dagen tijd te realiseren, merken experten Michiel en Nick al snel dat beide teams de deadline niet zullen halen. Ze sturen host Nora Gharib op hen af met een speciale boodschap én een aangepaste spelregel… 

Astrid, haar dochters én slang in Tiny House Battle

In Tiny House Battle bouwen twee teams deze week een nieuwe thuis voor Ingrid (uit Adegem) en haar twee tienerdochters. Na een moeilijke periode wil Ingrid een frisse start maken in een eigen, tiny house. “We willen een keuken met een verplaatsbaar eiland, één kamer beneden, een bovenverdieping met twee slaapkamers waar je recht kan lopen en een badkamer met een bad”, klinkt het. De bouwteams vragen zich meteen af of al deze grootse wensen wel in een klein huisje passen. Bovendien hebben de dochters van Ingrid nog een heel speciaal, extra verzoek voor de bouwteams. “We krijgen binnenkort een slang als huisdier en die moet ook een plek krijgen in ons tiny house”, klinkt het.

Bouwteams aflevering 5

Aan de droom van Ingrid en haar dochters wordt deze week druk gebouwd door twee gemotiveerde bouwteams. Team oranje (uit Lint) bestaat uit vier stoere mannen die elke dag samenwerken in de bouw. “We gaan creatief onze eigen draai geven aan ons tiny house en vooral letten op details”, klinkt het. Team blauw (uit Meulebeke) wil dan weer het verschil maken met snelheid en efficiëntie. Ieder teamlid heeft zijn eigen specialiteit en daarmee willen ze de overwinning in de wacht slepen. De geografische battle zorgt voor een ongeziene snelheid bij beide teams. Nog nooit schoten de teams zo snel op. Doorheen het ontwerpproces worden ook heel wat gedurfde keuzes gemaakt en risico’s genomen. “Ingrid wou alles in het wit en zij schilderen de helft in het zwart. Vreemde tactiek!”, oordeelt Nora.

Greet en Efraïm deelnemers Tiny House Battle

25 jaar afbetalen voor een groot, bakstenen huis? Dat is buiten het koppel en leerkrachten Greet en Efraïm (uit Diest) gerekend. Samen met hun twee dochters willen ze verhuizen naar een tiny house. Het idee is enkele jaren geleden ontstaan bij Greet en Efraïm. “We willen graag meer vrijheid op financieel vlak. Onze huidige lening is vrij zwaar en we zien het niet zitten om nog 20 jaar te werken om een huis af te betalen. Bovendien willen we onze vaste kosten ook verlagen”, klinkt het bij het koppel. “En als onze meisjes tieners worden, dan plaatsen we gewoon een tweede tiny house naast dat van ons. Er is overal een oplossing voor”, lachen ze.

Bouwteams aflevering 6

Team oranje (uit Lier) bestaat uit vier jeugdvrienden, stuk voor stuk ervaren rotten in de bouw met humor als hun sterkste wapen. Het team onder leiding van Raf heeft een duidelijk plan: “We gaan voor het wauw-effect!” Zij nemen het op tegen team blauw (uit Berlaar), waar Alex de link is tussen iedereen. Lore is zijn vriendin, Bert is zijn neef en Nick is een goede vriend. Het team wil out of the box denken en het verschil maken met creativiteit. En die creativiteit trekken ze in alles door, zelfs wanneer er een groot probleem opduikt… 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 januari 2023 /