Stijn Meuris in Het Huis – seizoen 8 – met Eric Goens

Stijn Meuris is de zevende gast in Het Huis seizoen 8. De frontman van Noordkaap is de voorlaatste gast van Eric Goens. Maar hij is meer dan frontman. Stijn Meuris is alles: muzikant, leraar, regisseur, journalist, acteur en vooral een ontembare brulboei. 24 uur lang toont hij zijn ware innerlijk: geen blad voor de mond en geen uitknop.

Stijn Meuris in Het Huis

“Ik schrok. Stijn Meuris wordt 58”, zegt Eric Goens als Stijn Meuris zijn voordeur opendoet. “Mijn busje stamt nog uit jouw tijd”, plaagt hij verder. “Ik vind dat we heel vriendelijk begonnen zijn”, lacht zijn gast. De toon is meteen gezet. Samen rijden ze naar Het huis, waar de gast als een wervelwind binnenstapt. “Limburg represent, oh yeah!”, aldus de frontman van Noordkaap.

Ongeleid projectiel

Na een verkenningstocht in Het huis belandt Stijn in de fotokamer waar hij zijn ouders afgebeeld ziet. Stijn komt allesbehalve uit een rock-‘n-rollnest. Moeder Mia was kassierster in de Delhaize, vader Jaak werkte als arbeider bij vrachtwagenfabrikant DAF. Toch lijkt Stijn in alle opzichten op zijn vader: luid, aanwezig en humoristisch. Hoewel velen daardoor denken dat hij een ongeleid projectiel is, klopt die gedachte volgens hem absoluut niet. “Er is geen geleider projectiel dan ik. Ik sta wel voortdurend op elf. Maar de laatste jaren begin ik te beseffen dat dat ook een keer negen mag zijn.”

Muzikant

Het valt Eric op dat er in Stijns jeugdfoto’s geen spoor van muziek terug te vinden is. “Je zal mij nergens aan een piano of met een gitaar zien. De reden daarvoor is heel simpel: ik speel geen piano, noch gitaar”, lacht Stijn Meuris, die zelfs geen noten kan lezen. Dirigeren kan hij wel. “Ik hoor alles, ik voel alles en ik zie alles.”

Stijn Meuris acteur Blueberry Hill

Hoewel iedereen Stijn kent als muzikant, begon hij zijn professionele carrière als acteur. In Blueberry Hill, een film uit 1989 van Robbe De Hert, kreeg hij zijn eerste rol. Later werd hij ook voor de film Daens gevraagd, hoewel acteren voor Stijn helemaal geen ambitie was. “Ik rol steeds door toeval in allerlei situaties. Ik ben nu vele decennia ouder en ik besef nog steeds: ik heb geen beroep. Omdat ik er vier of vijf heb. Of drie.”

Stijn Meuris Hartstilstand

Aan tafel vertelt Stijn Meuris over hoe het twee jaar geleden bijna voorgoed gedaan was. Tijdens de voorbereiding van zijn radioprogramma voelt hij zich slecht en gaat hij naar de spoeddienst. Daar krijgt Stijn Meuris een hartstilstand en zakt hij in elkaar. “Toen dat gebeurde, wist ik dat ik niet zomaar flauwviel. Dit was de real stuff, om het cru te zeggen”, vertelt hij. “Ik ben zes minuten flatliner geweest, zoals dat heet. Dood.” Stijn Meuris wordt met hoogdringendheid geopereerd, krijgt een stent en overleeft. “Ik vond dat een heel surrealistisch moment.”

Na het middageten trekt Stijn naar de sportkamer. Niet om te sporten, want dat weigert hij. Wel om de poster te bekijken: een foto van een uitbundige Stijn Meuris op Rock Werchter, die werkelijk alles zegt. “Ik wil écht dat mensen na een show zeggen: What the fuck was dat?” De overgave druipt van de poster. Al is Stijn er niet volledig tevreden over. “Ik ben lelijk. Ik heb niet de elegantie van een doordeweekse frontman. En dat stoort me, dat is een frustratie. Ik lul daar dan omheen en maak wat grapjes, maar iets eleganter had wel gemogen”, lacht Stijn. 

Vriendin Stijn Meuris overleden

Aan de serre wordt de anders altijd onrustige Stijn Meuris stil. Twintig jaar geleden stapte de vriendin van Stijn uit het leven. Een gruwelijke gebeurtenis die hij nog steeds niet echt een plaats heeft kunnen geven. “Lidia had borderline en ging daarvoor in therapie. Ze overtuigde me om ermee te stoppen, tegen alle advies van de artsen in. Ik dacht dat het goed zou komen. Een paar dagen later was ze dood”, vertelt een kwetsbare Stijn Meuris. Hij schrijft er het nummer Alles half over. Ook de verrassingsgast was er die bewuste dag bij, maar erover praten doen ze niet meer. 

Stijn Meuris over zijn leven

Hoe kijkt Stijn terug op de relatie met zijn vader? Welk medicijn brengt hem terug naar zijn jeugd? Was Stijn een rebellerende student? Waarom voelde 1 april 1990 als Stijns officiële geboorte? Hoe snel is de hit Ik hou van u geschreven? Stijn Meuris doet alles uit de doeken in Het huis.

Ontdek hier alle gasten uit Het Huis 2022, seizoen 8.

Het Huis kijken

Het Huis is iedere maandagavond – sinds maandag 12 december – om 20.40 uur te kijken op Eén. Wil je de aflevering met Stijn Meuris terug kijken, dan kan dit via VRT MAX. Daarnaast kun je ooit Het Huis seizoen 7 terug kijken. Wil je vanuit Nederland de afleveringen terug kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding en zet de server op België, voordat je naar de VRT MAX site gaat.

Foto: VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 januari 2023 /