Nina Derwael in Het Huis (2022) met Eric Goens

Nina Derwael is de vierde gast in Het Huis (2022). Haar hele leven staat in het teken van het turnen; alles en iedereen moet wijken. Maar nu is Nina Derwael dan toch te gast in Het Huis bij Eric Goens. Ze vertelt over vallen en altijd weer opstaan. Deze aflevering is te kijken op maandag 2 januari 2023.

Nina Derwael in Het Huis

Eric Goens pikt Nina Derwael met zijn busje op in de Topsporthal in Gent. Ze werkt nog een zware training af en loopt de interviewer / gastheer dan tegemoet. “Ik heb altijd een beetje schrik als ik je training face zie”, zegt hij met een bang hartje. “Ik ben altijd geconcentreerd als ik train”, antwoordt Nina Derwael terwijl haar charmante glimlach verschijnt.

​Olympische Spelen in Parijs

Het talkpoeder hangt nog aan Nina’s benen terwijl het gezelschap naar Het huis trekt. De weg naar de Olympische Spelen in Parijs in 2024 is nog lang, maar dat betekent niet dat de trainingen nog niet zwaar zijn. Het duurt dan ook niet lang vooraleer Erics busje een vermoeide Nina Derwael in slaap wiegt. Over haar weg naar de Olympische Spelen werd bij de vorige spelen de documentaire Team Belgym – 2021. Je zag haar ook als winnares in de afgelopen Dancing With The Stars.

Nina Derwael: 11 jaar én uit huis

Na een welverdiend dutje komt Nina Derwael aan in Het huis en begint ze aan het middagmaal. In de keuken vertelt ze over het moment dat ze van Sint-Truiden naar Gent verhuisde voor haar turncarrière. Ze was toen amper elf jaar oud. “Niets kon me tegenhouden. Ik heb veel geweend, omdat mama me niet wou laten gaan. Maar het heeft gewerkt, want ik ben wel mogen vertrekken”, lacht het turntalent. 

Koppig

De koppigheid van kleine Nina veranderde langzaam in het doorzettingsvermogen van een groot turnkampioene. Wat vroeger erg was, is nu een kwaliteit geworden. Toch vertoonde haar pantser even barstjes en liep ze bijna weg van de Topsportschool. “Op mijn zeventiende had ik mezelf zo’n hoge druk opgelegd. Alles moest meteen lukken op training. Natuurlijk gaat dat niet en dan ben ik mezelf tegengekomen.” Maar Nina Derwael werkte door, omdat ze het zichzelf nooit had vergeven mocht ze gestopt zijn.

Nina Derwael: niet geschikt voor turnen

Hoewel Nina Derwael nu het boegbeeld van het Belgische turnen is, werd ze bijna niet toegelaten bij Sport Vlaanderen. Bij de zogenaamde talentidentificatie kreeg ze ooit een negatief advies door haar lengte, met andere woorden: Nina was niet geschikt voor turnen. “Ik weet niet of ze me vroeger zouden hebben aangenomen als ze wisten dat ik 1,71 meter ging worden”, zegt ze. “Ik hoop dat ze die criteria aanpassen, want ik ben het beste voorbeeld dat je niet het stereotiepe, kleine meisje moet zijn om te kunnen turnen.”

Drie musketiers

In de kinderkamer blikt Nina Derwael terug op haar jeugd en de vele opofferingen die zowel zij als haar familie heeft gedaan voor haar turncarrière. “Mijn oma heeft er voor gezorgd dat ik heb kunnen doen wat ik graag doe en dat ik mijn volle potentieel optimaal kon benutten. Omdat mijn ouders fulltime werkten, heeft mijn oma haar rijbewijs behaald op haar vijftigste, zodat ze me elke dag naar de training kon brengen”, vertelt een ontroerde turnster. Ook met haar mama Marijke heeft Nina een opmerkelijke relatie. Ze kibbelen vaak, maar hebben elkaar toch zo hard nodig. Oma Christiane, mama Marijke en Nina vormen de drie musketiers: er komt niets of niemand tussen hen in. ​ 

Het Huis met Nina Derwael

Waar twijfelt Nina nu nog steeds over? Waarover zal ze de rest van haar leven kwaad blijven? Wat is het grootste geheim uit haar jeugd? Wat is er met Nina’s peperdure winterjas gebeurd? En slaagt ze erin om haar kunststukje vanop de Olympische Spelen in Tokio opnieuw op te voeren in Het huis? Dat zie je allemaal in deze aflevering van Het Huis met Nina Derwael.

Ontdek hier alle gasten uit Het Huis 2022, seizoen 8.

Het Huis kijken

Het Huis is iedere maandagavond – vanaf maandag 12 december – om 20.40 uur te kijken op Eén. Wil je de afleveringen terug kijken, dan kan dit via VRT MAX. Daarnaast kun je ooit Het Huis seizoen 7 terug kijken. Wil je vanuit Nederland de afleveringen terug kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding en zet de server op België, voordat je naar de VRT MAX site gaat.

Foto: VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 januari 2023 /