Documentaire Payboys over jongens in de prostitutie (Videoland)

De documentaire Payboys over jongens in de prostitutie is sinds deze week (16 november 2022) op Videoland te kijken. Jonge ex-sekswerkers vertellen over grooming en uitbuiting in de schimmige wereld van jongensprostitutie in Nederland. Payboys is een documentaire van Willem Timmers en momenteel alleen te kijken via Videoland.

Documentaire Payboys

Door de ogen van jonge ex-sekswerkers kijken we in de documentaire Payboys naar de omvangrijke wereld van jongensprostitutie in Nederland. Honderden vaak jonge kwetsbare jongens worden geronseld en als payboy ingezet voor seks tegen betaling. Vaak zijn deze payboys nog minderjarig, want hoe jonger de jongens, hoe meer de klanten bereid zijn ervoor te betalen. Hoe komen deze jonge jongens in deze duistere en schimmige wereld vol systematisch misbruik en uitbuiting terecht? En waarom is het zo moeilijk om er weer uit te komen? Een groot netwerk dat tot op de dag van vandaag voor politie en samenleving buiten beeld blijft. Je ziet het in de documentaire Payboys, die te kijken is op Videoland.

In Nederland verscheen eerder het boek Vrijbuiters uitgebuit.

Jongens in de prostitutie

In de documentaire Payboys nemen Tristan, Giovanni, Deniz en Gino de Videoland-kijker mee in hun herinneringen. Ze maken voelbaar hoe je als payboy wordt gegroomed om vervolgens onderdeel te worden van een web waar je maar moeilijk uitkomt. Mede aan de hand van de zaak rond het seks-netwerk van de inmiddels veroordeelde pooiers Hans A. en Nico L. uit Utrecht illustreert Payboys de geraffineerdheid waarmee jongens worden gelokt en uitgebuitTristan vertelt: “Ik geloofde lange tijd dat ik alleen maar bestond om een seksobject te zijn, om oudere mannen te pleasen. Ik leefde niet, ik bestond gewoon. Ik had niet door dat het niet oké was… tot de inval van de politie.”

Willem Timmers – regisseur Payboys

Payboys Regisseur Willem Timmers vertelt: “Begin vorig jaar zijn twee mannen terechtgesteld die een illegaal homobordeel runden in Utrecht. Ze zouden jarenlang jonge kwetsbare jongens seksueel hebben uitgebuit. Politie en hulporganisaties gaven aan dat het oprollen van dit bordeel maar het topje van de ijsberg is. Maar als dat zo is, hoe kan het dan dat we er zo weinig over weten? Waarom is er zo weinig zicht op deze kwetsbare groep? Dit waren voor mij belangrijke vragen die de aanleiding vormden om de documentaire te maken.”

Willem Timmers ken je van zijn eerdere documentaires Please Hate Me en Volg je me nog?

Slachtoffers sekswerk

Willem Timmers gaat verder: “Tijdens de research sprak ik dan ook met veel (ex-)payboys die ervaring hadden met uitbuiting en geweld. Wat ik opmerkelijk vond was dat zij zichzelf vaak niet als slachtoffer zagen, omdat ze vrijwillig begonnen waren met het sekswerk. Maar hoe vrijwillig is die beslissing nou écht wanneer je zo jong en kwetsbaar bent? Met deze docu hoop ik het taboe te d dat veel payboys hebben over het werk en hun slachtofferschap. Ze zijn niet alleen in hun ervaringen, de groep is veel groter dan je denkt.”

Jongensprostitutie

Jongensprostitutie – vooral daar waar sprake is van minderjarige jongens of sekswerk onder dwang – is een grote blinde vlek in Nederland. Het aantal mannelijke sekswerkers is volgens onderzoek van Stichting Lumens (een maatschappelijke welzijnsorganisatie die de zorg coördineert voor mensen die seksueel worden uitgebuit, misbruikt of slachtoffer zijn van seksueel geweld) even groot als dat van vrouwelijke sekswerkers. Sekswerk door mannen speelt zich veel meer onder de radar – en vaak dus ook illegaal – af. De Videoland documentaire Payboys belicht het perspectief van jonge (ex-)payboys en wat hen beweegt om het werk op te pakken in deze rauwe en verborgen wereld, maar vooral hoe ze er uiteindelijk uit zijn gestapt. 

Sekswerkers: documentaires en programma’s

Wist je dat er de afgelopen tijd in Nederland en België diverse interessante programma’s en documentaires over sekswerkers zijn verschenen. We zetten ze op een rijtje. Klik op de link en lees er meer over.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

17 november 2022 /