Volg je me nog? – over houdbaarheid van influencers

Volg je me nog? is de nieuwste documentaire van Doortje Smithuijsen, die je kent van Mijn dochter de vlogger. In Volg je me nog worden de dertigjarige influencers @jolielot, @larissabruin en @by.iris.sophia gevolgd. Ze hebben jarenlang de vruchten gepluk van Instagram, maar worden nu ingehaald door een nieuwe generatie, jonge influencers. Hoe zit het met hun houdbaarheid? Vanavond (donderdag 22 oktober) om 21.40 uur te zien bij de VPRO op NPO 3.

Volg je me nog?

Hoever zijn influencers @jolielot, @larissabruin en @by.iris.sophia bereid te gaan om hun beroep als influencer uit te blijven oefenen? Hoe zorgen ze ervoor nog relevant te blijven? In Volg je me nog? wordt de harde realiteit getoond die schuilgaat achter de perfecte plaatjes. Deze documentaire is gemaakt door filosoof en journalist Doortje Smithuijsen (Mijn dochter de vlogger) en regisseur Willem Timmers.

Geld verdienen als influencer

Drie dertigers die in de randstad wonen en ogenschijnlijk een leuk leven leiden vol glamorous events, gratis spullen en instagrammable huizen staan in the picture in Volg je me nog? Ze verdienen al ruim tien jaar geld met dat imago via Instagram. Ze reizen de wereld over en hebben honderdduizenden volgers. 

  • In Vlaanderen werden Influencers dit voorjaar nog op de hak genomen in de gelijknamige show van VIER. Deze is terug te kijken op Streamz. En op VTM GO kun je nu kijken naar Instafamous.

Veranderende algoritmes en het verlies van volgers

Naarmate de documentaire vordert komen ook de mindere kanten van hun leven als influencer aan bod: de onzekerheid die het constant maar naar jezelf kijken veroorzaakt en hoe het voelt als je volgers verliest. Door de constant veranderende algoritmes nemen hun volgers en bereik af, en worden ze links en rechts ingehaald door een nieuwe generatie jonge influencers. Hoelang is het beroep van influencer eigenlijk houdbaar

Doortje Smithuijsen

Doortje Smithuijsen (1992) is filosoof en journalist. Afgelopen jaar maakte ze de VPRO-documentaire Mijn dochter de vlogger en schreef ze het boek Gouden bergen, waarin ze Instagram en influencers onderzoekt. Ook schrijft ze regelmatig artikelen voor de Volkskrant en tweewekelijks een column over digitalisering voor Trouw.

Willem Timmers

Willem Timmers (1985) is documentairemaker en regisseur. Hij maakte onder andere de VPRO-documentaires Mijn seks is stuk (die binnenkort op VTM komt) en Pete en de bananen. Daarnaast onderzocht hij samen met Tofik Dibi mannelijkheid in de gayscene voor de 2Doc Acting Straight. 

Deze documentaire is gemaakt in samenwerking met Totem Media. Volg je me nog? is te zien op donderdag 22 oktober om 21.40 uur bij VPRO op NPO 3 en online via NPO Start. 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

22 oktober 2020 /