Langs de Kust met Huub Stapel en Martin Hendriksma

Huub Stapel heeft weer een nieuw tv-programma gemaakt voor omroep MAX. Vanaf vanavond – zaterdag 27 augustus – kun je om 20.35 uur op NPO2 kijken naar Langs de Kust. In dit programma onderzoekt de presentator en acteur samen met schrijver Martin Hendriksma welke rol de Nederlandse kust speelt in ons leven. Voor mij persoonlijk natuurlijk extra interessant, omdat ik opgegroeid ben aan De Zeeuwse Kust, nabij het Verdronken Land van Saeftinghe. En laat daar de reeks nu net beginnen.

Langs de Kust

In vijf afleveringen bezoeken Huub Stapel en Martin Hendriksma de vijf provincies aan de kust. Stelselmatig hebben we haar naar onze hand gezet, maar onze kust is meer dan een zeewering. Ze is ook de plek van heroïsche verhalen, tradities en vertier. Dé plek om te flaneren, ijsjes te eten en de zon op te zoeken. In navolging van de series Langs de Rijn en Langs de Maas volgen de mannen de kust van het Zwin in Zeeland tot aan de Eemsmonding in Noord-Groningen.

Huub Stapel over Langs de Kust

Huub Stapel: “Zeventien jaar was ik, toen ik voor het eerst de zee zag. We gingen wadlopen met de middelbare school. Ik ben nooit een grote zwemmer geweest, ik ga het water in om af te koelen. De zee is fascinerend, we hebben iets met de zee. Er zijn grootse meeslepende dingen gebeurd.”

Huub Stapel en Martin Hendriksma

  • Huub Stapel zag je bijvoorbeeld in de Netflix-film Ferry. Wat mij betreft is hij één van de beste acteurs van Nederland. Of hij nu Luuk Vonk in Zwarte tulp, Jacob Somers in Moeder, ik wil bij de revue of Dirk De Groot in de Vlaamse serie Windkracht 10 speelt – ik vind zijn spel altijd heel overtuigend. Maar het begon namelijk allemaal met zijn rol als de nieuwsgierige liftmonteur Felix Adelaar in De Lift van Dick Maas. Daarnaast heeft hij ook verschillende tv-programma’s gemaakt. Dit schreef ik op VlaamsKijken over Huub Stapel. Op dit moment is hij weer te zien in Flikken Rotterdam (seizoen 6).
  • Martin Hendriksma is schrijver van verschillende boeken, zoals De Rijn en Aan zee.

De Zeeuwse kust

Deze eerste aflevering start in het Verdronken Land van Saeftinghe. Huub Stapel en Martin Hendriksma struinen door dit wonderbaarlijke gebied: een wirwar aan slikken, schorren en kreken. Het grootste brakwatergebied van Europa. Hier verdronken dorpen en vonden enorme veldslagen plaats met als inzet: de machtige Schelde. Nu heerst er vooral de rust en de natuur. Net naast de laatste duindoorbreking staat de laatste grenspaal. Hier kan hun tocht Langs de Kust echt beginnen.

De heren nemen de Westerschelde Ferry. Zo steken ze de bevaarbare Schelde over. Bij het standbeeld van zijn illustere voorvader ontmoet Huub de achter-achter-…-achter-kleinzoon (x10) van Michiel de Ruyter. Ook heeft Huub een indrukwekkende ontmoeting met de 90-jarige Kees Pouwelse. Als kind was hij getuige van de verschillende geallieerde bombardementen op zijn kustdorp. Hierbij verloor hij zijn huis en enkele familieleden. Aflevering 1 van Langs de kust is te kijken op zaterdag 27 augustus om 20.35 uur.

De Zuid-Hollandse kust

Huub Stapel en Martin Hendriksma verkennen in deze aflevering de kust van Zuid-Holland. Huub gaat op de tweede Maasvlakte op speurtocht naar sporen uit het verleden met kenner Walter Langendoen. Tijdens de IJstijd lag deze zee droog en liepen de mammoeten en sabeltandtijgers zo naar Engeland. Ooit liep een lang betonnen lint langs de Kust van Spanje tot Noorwegen: de Atlantik Wall. Zo wilden de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog hun broze stranden beschermen. Fotograaf en kunstenaar Peter de Krom werd zowat tussen de bunkers geboren en was als tiener gids in het plaatselijke museum. Onlangs bouwde hij een bunker om tot mini-hotel.

Doorheen de eeuwen ontstonden langs de kust tal van buitenplaatsen. Huub Stapel brengt een bezoek aan Landgoed Voorlinden. Erg exclusief krijgt hij van ondernemer en kunstmecenas Joop van Caldenborgh een rondleiding in zijn museum. Aflevering 2 van Langs de kust is te kijken op zaterdag 3 september om 20.45 uur.

De Noord-Hollandse kust

Met de opkomst en de verbreding van het kusttoerisme vanaf eind 19e eeuw wilde men elke bevolkingslaag zijn eigen badplaats geven. Van mondain tot voor het volk. Zo was Zandvoort er voor de elite, compleet met elektrische tram en paarden die badkoetsen het water introkken zodat zedige dames er schaamroodvrij pootje konden baden. Zelfs keizerin Sissi ging er het zuiverende zeesop in. Echter: deze opgang duurde niet lang. Met de komst van de trein, kwamen ook de paupers uit Amsterdam. Zandvoort werd een soort gedrocht. Een kakofonie van halfslachtige stijlen en bedoelingen. Huub Stapel wandelt langs de dijk en ontdekt deze merkwaardige metamorfose.

Verder aandacht voor de zogenaamde vakantie- of gezondheidskolonies, waardoor arme kinderen in de jaren ’50 lichamelijk en geestelijk op krachten konden komen. Niet altijd een blije tijd. De tehuizen zijn doordenkt van talloze trauma’s. Voor het Koloniehuis St. Joseph ontmoet Huub Stapel een dergelijk bleekneusje. Aflevering 3 van Langs de kust is te kijken op zaterdag 10 september om 20.45 uur.

De Friese kust

Een tocht langs de kust van Friesland begint natuurlijk langs de Afsluitdijk. Al is het voor Huub en Martin nog niet gemakkelijk aan de overkant te geraken. Gelukkig treffen ze enkele palingvissers die hun fuiken inspecteren, zij zijn bereid de mannen een lift te geven. De zoetwatervissers vertellen Huub over de invloed van de dijk en het definitief afsluiten van de Zuiderzee (waar Huub Stapel eerder ook een documentaire over maakte) op hun werkzaamheden en het bijzondere bestaan van de paling.

Aan de Friese zijde gaat Huub Stapel op bezoek bij Johan Pollema. Hij runt een hengelsportwinkel, maar is eigenlijk verliefd op de dijk. Hij verzamelt werkelijk alles van de Afsluitdijk. Getuige hiervan zijn de honderden foto’s en andere memorabilia. Verder gaan Huub Stapel en Martin Hendriksma wadlopen met de legendarische gids “Wadloop Annie”: een hele belevenis. Aflevering 4 van Langs de kust is te kijken op zaterdag 17 september om 20.45 uur.

De Groningse kust

Huub Stapel en Martin Hendriksma sluiten hun reis langs de Nederlandse kust af in Groningen. In de haven van Lauwersoog ontmoet Huub Barbara Geertsema-Rodenburg. Zij maakt deel uit van de Goede Vissers, mensen die staan voor lokaal en duurzaam. Nabij hun proeflokaal gaat Huub oesters plukken en proeven. Hij houdt alleen helemaal niet van oesters… Langs de Groningse Kust stond landbouw lang centraal, dit leidde tot een klassenmaatschappij. De boeren waren de baas, de landarbeiders moesten het met minder rooien. Toonbeeld van dit alles is het openluchtmuseum Het Hoogeland, daar tonen ze hoe het vroeger was.

Verder drinken de heren een biertje in de kleinste zeehaven van Nederland, in Noordpolderzijl. De reis wordt afgesloten in de enige buitendijkse vogelkijkkast (Kiekkaaste) van Nederland. Aflevering 5 van Langs de kust is te kijken op zaterdag 24 september om 20.45 uur.

Langs de kust kijken

Wil je Langs de kust kijken, dan kan dit iedere zaterdagavond rond 20.45 uur op NPO2. Daarnaast staan de afleveringen op NPO Start en NPO Plus. Wil je vanuit België (of een ander land buiten Nederland) kijken naar Langs de kust, dan kan dat via de NPO Start website in combinatie met een VPN Verbinding die je op België zet. Wist je dat eerdere programma’s van Huub Stapel, zoals Langs de Rijn en Langs de Maas ook nog terug te kijken zijn via NPO Start?

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 augustus 2022 /