Beklimmen Mount Everest: dodelijke expeditie  – reportage Telefacts

Droom jij ervan om ooit de Mount Everest te beklimmen? De beklimming van ’s werelds hoogste berg staat op de bucketlist van veel bergbeklimmers, maar inmiddels is het – door de gigantische drukte – ook een dodelijke expeditie geworden. In 2019 stierven elf bergbeklimmers op de Mount Everest; Telefacts Zomer zendt vanavond (dinsdag 19 juli) om 22.15 uur op VTM een indrukwekkende reportage uit. Hoe kan het zo mis gaan op deze berg?

Mount Everest beklimmen

De Mount Everest, ’s werelds hoogste berg, is maar liefst 8848 meter hoog en staat bij veel bergbeklimmers op de bucketlist. Vroeger konden maar weinigen deze droom realiseren maar ondertussen is het beklimmen van de de Mount Everest big business geworden. Elk jaar opnieuw wagen honderden klimmers én toeristen de klim. Overal zijn touwen gespannen om de horden bergbeklimmers met zuurstofflessen naar boven te hijsen.

Beklimming Mount Everest: dodelijke expeditie

In het hoogseizoen is het er soms zelfs zo druk dat er lange files staan aan te schuiven om de toppen van de Himalaya te bedwingen. Met alle risico’s vandien. “We zien tegenwoordig veel niet–professionele klimmers die de Everest gewoon beklimmen omdat ze het geld hebben. Daardoor gebeuren er veel ongevallen”, vertelt sherpa Dawa Yangzum.  Elk jaar sterven er gemiddeld 5 mensen tijdens het beklimmen van de Mount Everest. Maar dit aantal stijgt.

Anjali Kulkarni overleden op Mount Everest

2019, vlak voor de corona-uitbraak, was één van de drukste klimseizoenen ooit. En jammer genoeg werd het ook één van de dodelijkste. Er stierven dat jaar maar liefst 11 mensen. Ook Anjali Kulkarni, een ervaren Indiase klimster, liet toen het leven op de top van de Everest. “Ze zei altijd: als ik zou sterven in de bergen, ben ik gelukkig. Een troost”, vertelt haar man Sharad Kulkarni. “Het was nek aan nek, rugzak tegen rugzak. Als je één stap vooruit zette, botste je tegen de rugzak van de persoon voor je. Er was maar één touw en er was ook een lange file van mensen die naar beneden kwamen”, blikt hij terug op de tragedie.

Telefacts Zomer over Mount Everest beklimmen

Telefacts Zomer onderzoekt dinsdag 19 juli hoe en waarom het zo mis ging met de klimmers in 2019 aan de hand van bijzondere verhalen uit de eerste hand van alpinisten, sherpa’s en degenen die er een dierbaren hebben verloren. Je kunt de aflevering om 22.15 uur kijken op VTM en terugkijken op VTM GO. Het is ook mogelijk om uit Nederland naar VTM GO kijken (klik op de link voor de uitleg).

Birgit Van Mol

Birgit Van Mol presenteert deze zomer weer de meest bijzondere reportages in Telefact Zomer. Zo kon je al kijken naar documentaires over digitale nomaden en big wave surfster Joana Andrade. Daarnaast presenteert Birgit Van Mol deze zomer in de HLN app het programma Het Vakantiehuis.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

19 juli 2022 /