Telefacts Zomer over Joana Andrade (big wave surfster)

Birgit Van Mol deelt deze zomer in Telefacts Zomer weer indrukwekkende verhalen en documentaires. Zo kun je vanavond (donderdag 16 juni om 22.45 uur bij VTM) kijken naar de aflevering over big wave surfster Joana Andrade. Met haar 1m56 bedwingt ze als één van de weinige vrouwen letterlijk de grootste golven ter wereld.

Joana Andrade

De Portugese Joana Andrade die aan big wave surfing doet, heeft een bijzonder verhaal. Met haar 1m56 bedwingt ze als één van de weinige vrouwen letterlijk de grootste golven ter wereld. “Je bent zo klein zeggen de mensen. Hoe is dat mogelijk? Maar ik zeg altijd dat mijn kracht in mijn hoofd zit”, vertelt Joana Andrade. Surfen is als therapie voor haar. In de woeste oceaan vergeet ze al haar jeugdtrauma’s. De big wave surfster doet haar verhaal in de hoop dat andere vrouwen hier moed uit kunnen putten.

Big wave surfing

Het hele leven van Joana staat in het teken van big wave surfing, een extreme sport die ze beoefent in het Portugese Nazaré. In de zomer een rustig vissersdorpje, maar in de winter de speeltuin van de heldhaftigste surfers ter wereld. “Toen ik voor het eerst die reuzengolven zag dacht ik: dit is iets voor gekken”, vertelt ze.

Trauma’s verwerken op surfplank

Joana Andrade ontsnapte al verschillende keren aan de dood, maar toch blijft surfen haar passie én haar redding. Tijdens haar jeugd werd ze misbruikt en gedrogeerd. Dankzij de zee en haar woeste golven wist ze al haar angsten te overwinnen. “Ik voelde me gevangen door wat me overkomen is. De golven hielpen me de pijn onder ogen te zien en het trauma te verwerken.” En om nog een stap verder te gaan, leert ze nu ook ijsduiken in Finland. Ze hoopt zo rust te vinden in extreme situaties en anderen te inspireren.

Geen golf te groot

De documentaire Geen golf te groot kun je kijken in Telefacts Zomer met Birgit Van Mol. De uitzending is te kijken op donderdag 16 juni om 22u45 bij VTM en (terug) te kijken op VTM GO.

Surfen

Wist je trouwens dat er ook een paar bekende Vlaamse vrouwen zijn, die graag op een surfplank staan? Zo zie je op de Instagram van zangeres Natalia regelmatig filmpjes voorbij komen van haar op het water. Daarnaast is actrice Kim Hertogs zo dol op deze sport, dat ze zelfs surfreizen organiseert en het boek Why I Start surfing heeft geschreven. Daarnaast acteert ze nog steeds; recent zag je haar bijvoorbeeld als Zita in Mijn Slechtste Beste Vriendin (Play4 en Streamz). Maar ze zal ook te zien zijn in Zee van tijd en Geldwolven.

Kim Hertogs

Zij is er van overtuigd dat surfen goed is voor je geest. In een interview met Decathlon zei Kim Hertogs daar eerder over. “Op dat surfboard in Marokko vergat ik even al mijn zorgen. Je moet namelijk voor de volle honderd procent geconcentreerd blijven en dat haalt je heel hard naar het hier en nu. Tijdens het surfen moet je op zoveel dingen letten, dat je geen tijd hebt om te kniezen over je werk.” En naast mentale voordelen heeft het zeker ook fysieke voordelen; je traint niet alleen je uithoudingsvermogen maar ook diverse spiergroepen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 juni 2022 /