De Klas met Erik Van Looy en Wim Lybaert in herhaling kijken

De Klas kon je in de winter van 2017 voor het eerst op Eén kijken. In dit programma nemen bekende Vlamingen plaats voor de klas en bespreken ze een bepaald thema. Zelf heb ik het nog nooit gezien, dus ik ben blij dat er in de zomer van 2022 herhalingen worden uitgezonden. Zo kun je op donderdag 7 juli kijken naar De Klas met Erik Van Looy; op donderdag 14 juli wordt de aflevering met Wim Lybaert uitgezonden.

De Klas

De human-interestreeks De klas geeft een inkijk in de leefwereld van een groep zestienjarigen. Hoe kijken zij naar de wereld, de maatschappij? In elke aflevering krijgen vijfdejaars een onverwachte nieuwe leerkracht over de vloer, iemand die ze misschien kennen van televisie.

Bekende Vlamingen al leraar

In totaal zijn er drie seizoenen van De Klas gemaakt, waarin heel wat bekende Vlamingen een college hebben gegeven. We zetten ze hieronder op een rijtje.

  • Eerste seizoen De Klas met: Danira Boukhriss, Tom Waes, Otto-Jan Ham, Lieven Scheire, Erik Van Looy, Maaike Cafmeyer, Philippe Geubels en Siska Schoeters.
  • Tweede seizoen De Klas met: Dina Tersago, Adil El Arbi, Jani Kazaltzis, Wim Lybaert, Goedele Liekens, Sven De Leijer, Karolien Debecker en tot slot Staf en Mathias Coppens.
  • Derde seizoen De Klas met: Dieter Coppens, Imke Courtois, Bart Peeters, An Lemmens, Charlotte Adigéry en Kamal Kharmach.

En wist je dat Tijs Vanneste afgelopen voorjaar ook weer als docent aan de slag ging? Dat zag je in Meester Vanneste.

De afleveringen met Erik Van Looy en Wim Lybaert zijn dus sowieso in de zomer van 2022 in de herhaling te kijken. Hieronder lees je er meer over:

De Klas met Erik Van Looy

Erik Van Looy geeft les over geweld aan het Lyceum in Gent. Hoewel Erik Van Looy zelf allesbehalve gewelddadig is, fascineert geweld hem wel. In zijn films komt dan ook vaak geweld voor, maar altijd op een ‘verantwoorde’ manier. “Ik toon wel de gevolgen van het geweld. Dat is altijd heel catastrofaal en dramatisch. Ik verheerlijk het niet.” Dat de filmmaker vandaag lesgeeft over geweld aan De klas is dan ook niet verwonderlijk.

Erik Van Looy zoekt uit of er vechtersbazen in de klas zitten en wat de leerlingen zelf van geweld vinden. Hij komt daarbij tot een aantal verrassende vaststellingen. En wat vinden de leerlingen van zinloos geweld en terrorisme? Voelen zij zich onveiliger sinds de aanslagen in ons land?

De Klas met Wim Lybaert

Levensgenieter Wim Lybaert vraagt zich af of ons Westerse consumptiegedrag nog te verzoenen is met een leefbare planeet. Wat zijn de concrete oorzaken en gevolgen van de klimaatopwarming? Liggen de jongeren uit zijn klas daar wakker van? En belangrijker: zijn ze bereid om hun levensstijl aan te passen?

Wim Lybaert: “Het is natuurlijk geen plezierige boodschap: ‘Ja jongens, over 20 jaar gaat Oostende onder water staan.’ Maar ik ga proberen om het om te keren, er is een oplossing…”

Wist je dat Wim Lybaert met herhalingen van De Columbus deze zomer ook op tv is?

De Klas kijken

Helaas zijn de drie seizoenen van De Klas (momenteel) niet beschikbaar op VRT NU. Mogelijk komen ze na uitzending wel weer eventjes online, zoals we dat ook zien bij de herhaling van Het Huis met Wout van Aert. Wil je VRT NU in Nederland kijken, klik dat op de gekleurde tekst en ontdek mijn uitgebreide artikel over Vlaamse tv kijken in Nederland.

Foto: VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 juli 2022 /