Pano – Macht misbruikt: machtsmisbruik in Vlaamse universiteiten

Pano presenteert vanavond – woensdag 16 maart – de reportage Macht misbruikt over machtsmisbruik in Vlaamse universiteiten. De redactie onderzocht getuigenissen over verschillende professoren aan de twee grootste Vlaamse universiteiten en praat met meer dan veertig medewerkers. Deze aflevering van Pano is te kijken om 21.35 uur op Eén.

Machtsmisbruik Vlaamse universiteiten

In de nasleep van de berichten rond seksueel grensoverschrijdend gedrag in Vlaamse universiteiten liepen bij Pano verhalen binnen rond ander problematisch gedrag van leidinggevenden, namelijk machtsmisbruik bestaande uit vernederingen, seksisme, publicatiedwang en pesterijen die academische carrières fnuiken.

Macht misbruikt: intimidatie, liegen en meer

Een postdoctoraal student getuigt: “Die copromotor heeft mij gigantisch neergehaald. Hij intimideert, liegt en zet collega’s tegen elkaar op. Het gevolg: mensen vallen uit, nemen ontslag of worden ten onrechte door de copromotor ontslagen om dan nadien een beroepsprocedure te starten waarin ze hun gelijk halen en weer aan de slag mogen gaan. Het is dramatisch.”

Wangedrag en machtsmisbruik door professoren

Hoe doeltreffend zijn de procedures rond meldingen en klachten over wangedrag en machtsmisbruik van professoren aan de twee grootste Vlaamse universiteiten? In de Pano-reportage Macht misbruikt duiken Stef Meerbergen, Fabian Lefevre, Laura Niclaes en Emilie Légère in dit onderwerp. Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael verzorgen de eindredactie.

Pano kijken

Dit seizoen kunnen we kijken naar tal van interessante Pano-afleveringen. Vorige week bijvoorbeeld over kernenergie en de kernuitstap. Maar kijk op VRT NU ook zeker terug naar de afleveringen over verkrachtingsdrugs, de nood aan psychische hulp voor jongeren en aanhoudende fraude in de bouwsector. Belgen kunnen altijd naar VRT NU kijken; ben je van buiten België dan is dit mogelijk via een VPN Verbinding (zoals via VPN Nederland, zoals hieronder gemeld). Als je een liefhebber bent van journalistieke programma’s, dan is het absoluut een aanrader.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 maart 2022 /