Pano maakt reportage Verkrachtingsdrugs verborgen (te kijken op Eén)

Je kunt vanavond – woensdag 2 maart – om 21.25 uur op Eén kijken naar de Pano-reportage Verkrachtingsdrugs verborgen. Een indrukwekkende aflevering, waarbij slachtoffers van verkrachting mét drugs hun verhaal doen.

Pano: Verkrachtingsdrugs verborgen

“Ik heb totaal geen idee wat er met mij is gebeurd. Iemand heeft buiten mijn bewustzijn mijn lichaam gebruikt en ik kan niet omschrijven hoe dat voelt.”  Aan het woord is Sarah (schuilnaam), die ervan overtuigd is dat er bij het uitgaan iets in haar drankje is gedaan. En ze is niet alleen: elke week is er in ons land één aangifte van verkrachting met drugs. Met een slachtoffer dat zich nauwelijks iets herinnert.

Spiking

Pano toont wat ‘spiking’ inhoudt. Dat wil zeggen er wordt alcohol of drugs in het drankje van iemand gedaan zonder toestemming of medeweten van die persoon. Pano toont hoe gebeurt het en wat de gevolgen voor het slachtoffer zijn.

GHB

Voor toxicoloog Jan Tytgat is GHB de ‘perfecte verkrachtingsdrug’: “Een paar druppeltjes volstaan al, zodanig dat de gebruiker het niet proeft en niet merkt. Vandaar het gevaar. En in die periode capteer je als het ware niks meer.”

Ook interessant: Dealen met Designerdrugs

Verkrachting mét drugs

Het spiken maakt verkrachtingszaken alleen maar complexer. Want als een slachtoffer niets meer weet, wat moet het dan gaan aangeven? Dat wordt duidelijk in het verhaal van Margo en haar zus Toke: “Ik had alles gezien en Margo wist van niks. Op dat moment dacht ik: eigenlijk interesseert het mij niet wat mijn zus ervan vindt. Ik wil naar de politie voor mezelf, maar ook voor mijn zus.”

Slachtoffers van verkrachtingsdrugs

Pano onderzoekt hoe kan worden bewezen wat slachtoffers overkomen is. In de ‘Zorgcentra na seksueel geweld’ is alles afgestemd op het welzijn van het slachtoffer én het verzamelen van DNA-materiaal. Voor slachtoffers die ergens anders worden opgevangen, loopt het vaak heel anders af.

Onvoldoende bewijs

Professor seksueel geweld Ines Keygnaert: “Politie en parket moeten natuurlijk kijken naar het bewijs dat er is en dat is vaak veel moeilijker wanneer er spiking is geweest, afhankelijk van waar iemand die eerste zorg heeft gekregen en of er een forensisch onderzoek is gedaan. En dan komen zij vaak wel tot de conclusie dat het bewijs onvoldoende is.”

Pano kijken

De Pano-reportage Verkrachtingsdrugs verborgen is te kijken op woensdag 2 maart om 21.25 uur op Eén. De aflevering is ook (terug) te kijken via VRT NU. Verblijf je buiten België, dan is dit alleen mogelijk als je een VPN-verbinding gebruikt. Deze reportage is gemaakt door Liesbeth Indeherberge en Emilie Légère. Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael verzorgden de eindredactie. Eerder kon je kijken naar interessante Pano-reportages als Nood aan psychische hulp voor jongeren en De Zaak Carlo.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 maart 2022 /