Pano over energiefactuur, kernenergie en kernuitstap

De Pano-reportage van vanavond – woensdag 9 maart om 21.25 uur op Eén – gaat over hoge energiefacturen, kernenergie en de kernuitstap. Experts delen hun kennis, terwijl ondernemers hun zorgen uiten. Pano – De kern van de zaak is te kijken op Eén en terug te kijken op VRT NU. Verblijf je buiten België, dan is dit alleen mogelijk als je een VPN-verbinding gebruikt.

Torenhoge energiefactuur

Torenhoge energiefacturen duwen Vlamingen in een put. Dat gevoel heeft ook Karin, een alleenstaande frituuruitbaatster uit Eeklo die al meer dan dertig jaar in het vak staat. Haar totale energiefactuur is verdriedubbeld. “Heb je daarvoor je hele leven gewerkt? Dat is wakker liggen ‘s nachts. Ik maak mij heel veel zorgen.”

Experts over energiecrisis en kernuitstap

In Vlaanderen was de stroomprijs nooit hoger. We zijn te afhankelijk van gas. En wat betekent deze energiecrisis voor de kernuitstap? Het is de vraag die de politiek onder hoogspanning brengt, zeker door het conflict in Oekraïne. Pano praat erover met Ronnie Belmans, Joannes Laveyne, Koen Rademaekers en Guido Camps. Allemaal gerenommeerde experten.

Onzekere tijden

Ook grote bedrijven zijn erg bezorgd. “Onzekerheid zorgt systematisch voor duurdere prijzen. Op termijn neemt dat jobs weg, wat mij betreft.” Ruben Desmet, CEO van laminaatfabrikant Unilin Quick-Step, waarschuwt de overheid om zich in deze onzekere tijden zeker niet in avonturen te storten, zoals bijvoorbeeld de kernuitstap.

Pano – De kern van de zaak

De reportage Pano – De kern van de zaak is gemaakt door Mieke Fauconnier, Hans Bontinck, Victor Van Driessche en Laura De Leeuw. Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael verzorgden de eindredactie. Eerder dit seizoen konden we kijken naar interessante Pano-afleveringen over onder andere verkrachtingsdrugs, de nood aan psychische hulp voor jongeren en aanhoudende fraude in de bouwsector.

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

9 maart 2022 /