Bouwbedrog: Pano-reportage over aanhoudende fraude in bouwsector

Pano zendt vanavond – woensdag 2 februari – om 21.20 uur een reportage uit over Bouwbedrog of te wel fraude in de bouwsector. Drie jaar geleden was er al een reportage over frauduleuze faillisementen van aannemers in het programma. En de reacties bleven maar komen. De redactie van Pano vond het dus tijd om te kijken hoe het anno 2022 zit met de fraude in de bouwsector.

Pano: Bouwbedrog

Drie jaar na de Pano-reportage over frauduleuze faillissementen van aannemers vraagt de redactie zich af of er intussen iets is veranderd. Kunnen aannemers nog altijd zo makkelijk failliet gaan en zich aan hun verantwoordelijkheid onttrekken? Wordt er nu strenger opgetreden, zoals na de vorige reportage werd beloofd? Het antwoord is kort: neen.

Méér fraude in bouwsector

Uit het onderzoek blijkt dat het zelfs nog erger is geworden. Pano stelt in Bouwbedrog vast dat aannemers die het niet nauw nemen met de regels, zich nu richten op de meest kwetsbaren. Zo werd de ‘zorgwoning’ van Ingrid, die in een rolstoel zit, letterlijk een woning vol zorgen. “Ik weet niet hoe het verder moet”, vertelt Ingrid. “Ik werd gelokt met mooie praatjes en de hemel, maar wat ik gekregen heb is de hel.”

Aannemer ging twintig keer failliet!

Hoe komt het dat dit kan blijven duren? Justitie gaat traag, heeft andere prioriteiten. Pano vond een zaak waar een aannemer meer dan 20 (!) keer failliet kon gaan. Steven De Winter, hoofd fraudebestrijding van het Antwerpse parket, wijst onder meer op een gebrek aan mankracht: “We hebben te kampen met een chronisch gebrek aan capabele rechercheurs. Elke fraudebestrijder die je aanwerft, betaalt zichzelf nochtans dubbel en dik terug.”

Nieuw seizoen Pano

De Pano reportage over fraude in de bouwsector is gemaakt door Helen Goedgebeur en Mieke Fauconnier. Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael verzorgden de eindredactie van Pano: Bouwbedrog. Vorige week is het nieuwe seizoen van Pano gestart; dat deden ze met een uitzending over concurrentie en dierenwelzijn in de kippenkwekerij. De Goedkoopste kip kun je via VRT NU terugkijken. Daarnaast kun je dit seizoen ook kijken naar een aflevering over de mentale impact van corona op jongeren.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 februari 2022 /