Pano: Nood aan psychische hulp voor jongeren – invloed corona op jeugd

Pano toont in de reportage van aanstaande woensdag wat de tol van corona is die jongeren betalen. In Pano: Nood aan psychische hulp voor jongeren doen jongeren, hun ouders, begeleiders en experts hun verhaal. Deze aflevering van Pano is te kijken op woensdag 16 februari om 21.15 uur op Eén.

Corona & jongeren

“In het begin van corona was iedereen natuurlijk blij dat het quarantaine was, want ja, geen school. Maar ik had veel meer tijd om na te denken en bij alles stil te staan”, zo vertelt de 16-jarige Lobke in Pano. Lockdowns, afstandsonderwijs, geen hobby’s. Tieners werden de afgelopen twee jaar op zichzelf teruggeworpen. Net op een leeftijd waarop ze in contact met leeftijdsgenoten op zoek gaan naar hun identiteit.

Kijk ook: In de corona kreukels op NPO Start (vanuit België via VPN).

Psychische problemen

De centra voor leerlingenbegeleiding merkten dan ook dat het aantal hulpvragen vorig schooljaar fel gestegen is. En opvallend: nog meer bij meisjes dan bij jongens. De angst nam toe, jongeren waren somberder dan voorheen en ze kampten meer met persoonlijkheidsproblemen. Het CLB zag ook een duidelijke stijging in het aantal gemelde eetproblemen. En depressiviteit en zelfmoordgedachten verdubbelden vorig jaar bijna.  

Pano: Nood aan psychische hulp voor jongeren

Pano geeft het woord aan jongeren, hun ouders, begeleiders en experten. Zoals de 16-jarige Sander. Hij zakt dieper de put in, gaat op zoek naar hulp en stoot zoals zoveel jongeren op wachtlijsten. Wanhopig rijden zijn ouders met hem naar de spoedafdeling van het ziekenhuis. “Ze zeiden daar: eigenlijk moeten wij jou opvangen, maar we hebben gewoon geen plaats. Er waren maar veertien bedden in heel Oost-Vlaanderen voor gevallen zoals ik, en die zaten allemaal vol”, vertelt Sander.

Pano kijken

De reportage van Pano – Nood aan psychische hulp voor jongeren is op woensdag 16 februari te kijken op Eén om 21.15 uur. Deze aflevering is ook terug te kijken op VRT NU. De reportage is gemaakt door Jan Konings en Victor Vandriessche. Eindredactie Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael. Andere Pano-aanraders zijn De Zaak Carlo en Bouwbedrog.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 februari 2022 /