Bake Off Vlaanderen seizoen vijf met Wim Opbrouck en deze deelnemers

Bake Off Vlaanderen start vanavond – woensdag 27 oktober – om 20.35 uur met seizoen vijf op Play4. Natuurlijk is presentator Wim Opbrouck weer van de partij. Het werk van de tien bakkers uit het vijfde seizoen wordt – zoals gewoonlijk – beoordeeld door Regula Ysewijn en Herman Van Dender. Ontdek in dit artikel alles over het programma en deelnemers aan Bake off Vlaanderen seizoen vijf.

UPDATE: Ontdek alles over de finale van seizoen 5: Wie wordt de winnaar van Bake Off Vlaanderen 2021?

Bake Off Vlaanderen seizoen vijf

De witte Bake Off tent is dit jaar te vinden op een domein met een rijke geschiedenis: het Rubenskasteel in Elewijt. Op deze historische site verwelkomt Wim Opbrouck zijn tien uitverkorenen. Foodhistorica en culinair auteur Regula Ysewijn jureert samen met hofleverancier Herman Van Dender de meesterwerken van deze bijzonder ambitieuze bakkers, die ook dit jaar starten in twee groepen van vijf. In de derde week is er dan de samensmelting van de 8 overblijvende bakkers.

Bake Off boeken

En even tussendoor: Wim Opbrouck kennen we natuurlijk van tal van mooie series en films. Daarnaast zingt hij ook; zo zag je hem laatst Wim Willaert in The Best Of Raymond van het Groenewoud.

Deelnemers Bake Off Vlaanderen (seizoen 5)

Maak kennis met de deelnemers van Bake Off Vlaanderen. In de eerste aflevering zien we Katrien, Céline, Hanne, Jimmy en Thibaut. In de tweede aflevering maken we kennis met Halima, Werner, Enza, Silke en Stephanie.

  • Katrien – zij is boerin in het dagelijks leven en weet dus wat hard werken is.
  • Céline heeft een moeilijk jaar achter de rug en wil met haar deelname bewijzen dat ze er terug staat.
  • Hanne werkt in het dagelijks leven als kindertandarts.
  • Jimmy is saunameester. Hij is ontzettend vrolijk maar heeft een heftige tijd achter de rug; recent moest hij afscheid nemen van zijn moeder en zus.
  • Thibaut is boekhouder, balletdanser en helemaal weg van Disney. Hij danst door de tent.
  • Stephanie stamt af van de familie Taart, die berucht zijn in Dilbeek en omstreken om hun uitgebreide dessertbuffetten. Ze studeert zelf architectuur.
  • Werner Seels is 48 jaar en werkt als verkoper van zonneweringen. Als Seels van de sales kan hij zichzelf verkopen als geen ander, maar lukt dat ook met zijn baksels?
  • Halima is 28 jaar. Zij staat in de tent met hoofddoek én met een missie: zij wil de vrouwen uit haar gemeenschap aansporen om in haar voetsporen te treden: durven dromen, en er alles doen om je dromen waar te maken.
  • Enza komt uit Limburg, maar heeft Siciliaans bloed door haar aderen stromen. Twee jaar geleden kreeg ze bortskanker, maar sinds haar herstel is ingezet wil ze maar 1 ding meer: léven, en genieten, van elke seconde.
  • Silke bakt nog maar één jaar, maar is ontzettend gedreven.

Eerste week

In de eerste week vloeien de tranen al even rijkelijk als de bloem. Katrien wil het zo goed doen dat ze zichzelf even lijkt te verliezen. Met Wim Opbrouck to the rescue vindt ze alsnog haar tweede adem en zet ze dapper haar gevecht met de eerste technische proef verder. Ook Céline komt zichzelf tegen. Haar drang naar perfectie nekt haar: de ’two faced cake’, waarmee ze haar Afrikaanse roots in de verf wil zetten stevent af op een klein drama.

Ondertussen blijft Hanne met haar eeuwige glimlach de tent betoveren. Een grammetje meer of minder, ze is er allemaal verschrikkelijk gerust in en geniet van elke seconde. Maar zal ze ook blijven lachen? Ook Jimmy vult de tent met good vibes, al schuilt er achter al zijn positivisme een emotionele man. Dankzij de steun van zijn vriend Nico staat hij hier vandaag en viert hij als kerstkind het leven met een ‘Christmas For Life’ Battenbergcake. Voor de flamboyante Thibaut is dit een sprookje dat werkelijkheid wordt. Maar heeft dit wel een happy end?

Tweede week

Architectuur-studenten Stephanie hoopt dat haar aanleg voor planning en haar strakke hand haar zullen helpen tijdens de weg naar de gedroomde overwinning. Haar rolcake is er eentje om in te kaderen, maar met de ‘katastroopwafels’ heeft ze het toch wat lastiger… Werner gooit alles in de strijd met zijn pistachio rolcake, die hem bloed, zweet, tranen én een vingerverbandje kost. De 28-jarige Halima wil vrouwen aansporen om in haar voetsporen te treden: durven dromen, en er alles doen om je dromen waar te maken. Haar plaatsje in de tent heeft ze al veroverd, maar kan ze de jury overtuigen om ook te blijven? Met een roze rolcake én uitgedost met een roze zonnebril wil ze de jury alvast met positive vibes besmetten.

De Limburgse Enza schiet als een echte Ferrari uit de startblokken. Voor Enza geldt maar 1 regel: la vita é bella, meteen ook het thema van haar spektakelstuk. Silke bakt nog maar een jaar en kiest meteen voor een rainbow-two faced cake waarmee ze haar vriendin wil eren. Tijdens de technische proef wordt ze meteen geconfronteerd met de uitdagingen van zo’n opdracht die je niet kan voorbereiden… Gelukkig is Wim Opbrouck zoals steeds zijn gezellige zelve en biedt hij een luisterend oor bij de bakkers én bij zijn nieuwe vriend Gino de cakehoorn.

Derde week

In de derde aflevering gaat Wim op zoek naar de hipste en lekkerste bakker. Hij leeft zich volledig in en begint erg ‘woke’ aan de uitzending, houdt nauwgelet zijn likes in de gaten en gaat crossfitten als zijn app dat gebiedt. Als dat de kandidaten maar geen extra stress bezorgt. “Het zal weer druk worden in de tent. Dat betekent een Dafalganneke vanavond…” Thibaut heeft al snel door dat technische proeven doorstaan en spektakelstukken bakken in een overvolle tent geen evidentie is. En dat blijkt…

Vegan donuts bakken

Starten doen de kandidaten met vegan donuts. Hip, maar een uitdaging voor de meeste thuisbakkers. Iedereen mag het invullen zoals gewenst, al voert Wim de druk wel op: “Een donut zonder gat is voor mij geen donut”. Er wordt duchtig geëxperimenteerd en dat loopt niet bij iedereen van een leien dakje. “In a world full of circles: be a square”, is het motto van Silke en dus serveert ze vierkante exemplaren. Een duwtje in de rug voor iedereen die zich soms uitgesloten voelt… Stephanie legt de lat zoals steeds weer erg hoog en heeft zelfs een kastje van haar oma uit elkaar gehaald om een marmeren plaat te kunnen gebruiken. Terwijl saunameester Jimmy een balletdemo met keukenhanddoek geeft, gaat Enza voor een duizend bloemen-vlecht; al blijken de vlechtjes na het bakken verdwenen te zijn…

Focaccia’s

Een fancy buitenkeuken, het is het nieuwe statussymbool voor de hippe vogel, dus lokken we voor de gelegenheid ook de bakkers uit hun tent. Jimmy voelt de bui al hangen:  “Oh my God, die technical, wat wordt dat nu weer?” Wel, het wordt een “Bake Off meets Grill Masters” volgens Wim. In hun houtgestookte oventjes moeten de kandidaten prachtig floraal gedecoreerde focaccia’s toveren. Elk hebben de kandidaten hun eigen zorgen. “Ik heb wel kuiltjes, maar zijn het wel die kuiltjes die de jury wil?”, zegt Thibaut. “Bebloem de ovenschelp? Oei, dat stond op de achterkant, dat heb ik niet gelezen…”, panikeert Katrien. Een euvel waar wel meer kandidaten mee worstelen. Als dat maar goed komt…

Spektakelproef

In de spektakelproef nemen de bakkers ons mee naar de plek waar ze heen willen na een jaar van lockdown en staycation. De emotionele Céline wil een strand op Sierra Leone nabouwen als symbool voor het gemis van haar familie en in het bijzonder haar vader. “Lap, dat wordt weer bleiten.”  Zullen haar tranen een invloed hebben op het eindresultaat? En zal Thibaut de jury kunnen overtuigen met zijn droomplek?  “We hebben al afkickverschijnselen nu we niet meer wekelijks naar Disneyland kunnen…” Silke licht dan weer toe waarom ze voor Werchter kiest.“Met een pintje in de hand de zon zien ondergaan over de weide, dan ben ik perfect gelukkig…”  Al blijkt het bij het inkleuren van het gras een zompige editie van Werchter te zijn… Halima eert haar roots dan weer met een Algerijns bouwwerk en laat Regula kennis maken met een Algerijnse specialiteit. Bij het aan elkaar zetten van alle constructies vloeit de karamel uitbundig, al blijkt het plakkende goedje niet voor iedereen even makkelijk hanteerbaar. Heel wat bouwwerken dreigen in elkaar te zakken.

Vierde week Bake Off Vlaanderen

Bake Off Vlaanderen grijpt deze week terug naar ‘gouwe ouwe’ opdrachten: de zeven bakkers moeten een grootmoeders gebakje ‘revisité’, een traditionele Poire Bourdaloue en een typisch Vlaams broodtafereel uit hun hoed toveren. Herman en Regula krijgen bij het jureren de hulp van good old Piet Huysentruyt en dat zorgt voor extra spanningen in de tent…

Piet Huysentruyt

Piet Huysentruyt leerde op zijn geheel eigen manier zijn volk koken en bracht elk van ons bij dat patisserie een kwestie van wegen is… Herman en Regula kunnen zich dan ook geen betere assistent dromen bij het jureren van de klassiekers. Vorig jaar werd Piet Huysentruyt Snackmaster 2020.

Oude taart in nieuw jasje

De eerste opdracht van deze week klinkt even makkelijk als uitdagend: stop een oud taartje in een nieuw jasje en laat je creativiteit de vrije loop voor een revisité. Het zet de zenuwen meteen strak gespannen. “Pressure is on today”, zegt Thibault. Het wordt de zwangere Halima zelfs even te veel. “Een zwangerschap combineren met Bake Off en het runnen van een gezin, het is heavy shit. Al die emoties…” Ze moet er even bij gaan zitten…Silke neemt de gelegenheid te baat om met haar rabarbervlaai een ode te brengen aan haar plots overleden grootmoeder: “Als kind gaf ze me gewoon een stuk deeg om me bezig te houden. Vandaag wil ik met haar recept Limburg weer wat hipper maken”. Bij Katrien loopt het niet meteen van een leien dakje: “de chocolade plakt hier aan mijn schoenen en mijn taartjes stijven niet op…” Elke bakker heeft zo zijn zorgen.

Poire Bourdaloue

Dat is ook bij de technische proef het geval, want daar staat vandaag ‘Poire Bourdaloue’ op het programma, een taartje dat de kandidaten kennen van de voorrondes. Alleen moeten ze het nu met een erg beperkt recept doen en terugvallen op parate kennis om deze opdracht tot een goed einde te brengen. En dat ziet niet iedereen zitten. “Verdomme, ik had me voorgenomen deze taart nooit meer te bakken”, vloekt Silke nadat het voor haar in de voorronde volledig fout liep. Zal het nu beter lukken? Zal iedereen wel weten hoeveel amandelextract er precies toegevoegd moet worden?  En die amandelschilfers, moeten die meegebakken worden of niet?

Broodproef

Goed uitgeslapen (al bekent Halima dat ze ’s nachts huilend is opgestaan…) beginnen alle kandidaten op dag twee van het bakweekend aan de broodproef van dit seizoen: maak een broodtafereel met minstens twee broden en een inkerving. “Waar brood is, is vuur”, redeneert Jimmy die de vier elementen verwerkt in zijn tafereel. De West-Vlaamse saunameester wil met zijn kennis van het roosteren de jury verrassen. Herman waarschuwt hem nog dat de roostergeur de smaak niet mag overvleugelen, maar zal Jimmy willen luisteren? Enza gaat dan weer voor “La Trinacria”, een Italiaanse driebenige Zonnegod.”La Trinacria is net zoals mezelf: ik zal nooit vallen, ik houd altijd stand…”

Twee keer beste bakker

Stephanie heeft dan weer de wind in de zeilen. Zij was al twee keer beste bakker. Zal zij met haar onderwatertafereel de jury weer kunnen imponeren met haar oog voor detail? Katrien gaat dan weer voor de geheimen van het korenveld. “Amai, mocht het korenveld kunnen spreken, dan zou je schrikken wat er zich daar al allemaal heeft afgespeeld”, zo voegt ze er geheimzinnig aan toe, al haast ze zich om te zeggen dat deze opmerking niet over zichzelf gaat. Hopelijk zorgen deze overpeinzingen er niet voor dat ze zout vergeet toe te voegen aan haar brood.

Vijfde week Bake Off Vlaanderen

In de vijfde aflevering van Bake Off staan de roaring twenties centraal: glamour, glitter, decadentie, maar voor 1 kandidaat jammer genoeg ook gevolgd door de Grote Depressie. Bij wie treedt overmoed op? Wie van de resterende zes bakkers gaat de mist in bij de uitdagende proeven?

Jellytaart

De eerste uitdaging is een jellytaart. De kandidaten blaken niet van het zelfvertrouwen bij het horen van deze opdracht. “Dat is een ware nachtmerrie”, zegt Katrien. “Dat lukte 3 keer wel en 7 keer niet”, aldus Silke. Daar zit het werken met gelatine ongetwijfeld voor iets tussen. Eén foute dosering en je bent gezien. Ook Stephanie is geen fan. “Het stinkt zelfs een beetje”…  Als ultieme voorbereiding heeft Katrien dan maar een kaars voor de Heilige Rita gebrand, niet voor niets de patroonheilige voor de hopeloze gevallen. Benieuwd of het haar helpt… Professioneel als ze zijn, gaan de kandidaten toch aan de slag. Silke tracht haar Tafelberg-tattoo te vereeuwigen in de jelly taart, Stephanie probeert er een bloementaart te maken met een van haar ingenieuze technieken, Thibaut gaat voor een Pearls of Melon-taart. Al is hij er niet helemaal gerust in of zijn constructie het zal houden. Zo maant hij op een bepaald ogenblik Wim aan: “Tel af, tel af!

Technische proef: pineapple upside down

Ondersteboven zijn de bakkers zeker bij de technische proef. De opdracht is een pineapple upside down. Zeg maar een tarte tatin van ananas. Het recept verraadt niets over de ideale baktijd. Dan maar bakken op eigen intuïtie… Zich op onbekend terrein begeven, dat betekent voor Katrien dat ze veel tegen zichzelf begint te babbelen. “De klankman zal me goed beginnen kennen als ik de hele tijd tegen mezelf ratel…” Zullen de kandidaten dit retro-recept naar hun hand kunnen zetten? Zal de taart lang genoeg in de oven staan zodat er karamellisering optreedt?

Decadente chocoladetaart bakken

Diezelfde jury vraagt als spektakelstuk een decadente chocoladetaart mét topper om deze bakweek feestelijk af te sluiten. Jimmy gaat voor een kersentaart, ontpopt zich tot een meester-kersenontpitter, maar krijgt wel de slappe lach. “Ik had beter een andere vrucht genomen”… Enza boetseert een grote levensboom uit chocolade. Het symboliseert haar vechtlust in de strijd tegen kanker. Die kan je alleen aan als je sterke en diepe wortels hebt. Katrien daagt zichzelf uit met zelfgemaakte feuilletine. Silke spicet haar chocoladespektakel op met rode pepers en rozemarijn, smaken die staan voor haar pittige karakter en vechtlust. Die vechtlust zal ze nodig hebben, want de strijd is hard. Silke en Katrien proberen het hoofd boven water te houden, maar de chocolade staat hen aan de lippen. Het lijken weer allemaal leuke opdrachten, maar voor de kandidaten zorgen ze voor onnoemelijk veel stress. Wie gaat eraan ten onder en stort zichzelf in de Grote Depressie?

Kwartfinale Bake Off Vlaanderen

In dit vijfde seizoen zijn we inmiddels toe aan de kwartfinales. De zenuwen staan strak gespannen. Iedereen is supertevreden al zover geraakt te zijn, maar wil natuurlijk ook doorstoten naar de finale. Jimmy lacht zijn zenuwen weg als vanouds, al zit volgens Wim de aanwezigheid van zijn ´crackpijp´ er ook voor iets tussen. Stephanie filosofeert over haar geluksgetal 7 en Enza heeft uit bijgeloof zelfs haar favoriete zijden onderbroekje aangetrokken. Benieuwd of het hen geluk brengt…

Gebakjes op basis van twee soezen

Centrale thema deze week is “Match made in heaven”. Er wordt gestart met het bakken van 7 hemelse réligieuses: een gebakje op basis van twee soezen. De opdracht doet Katrien wegdromen naar een verleden waarin er zelfs ooit intenties waren om in te treden in het klooster. Thibaut is in shock! “Een nonne, gij?!! ” Het bleef uiteindelijk bij non voor 1 dag waarbij ze de straat zegende met een toiletborstel…

Suikervrije pastéis de nata

Na de réligieuses krijgen de kandidaten een heuse technische uitdaging voorgeschoteld: bak 6 suikervrije pastéis de nata, hét Portugese dessert op basis van eigen gemaakt bladerdeeg. Thibault hoort het in Keulen donderen. “I hate it. Gelukkig brandt mijn vriend altijd een kaarsje op de goede afloop…” Verschillende vragen duiken op: op hoeveel graden moet die oven nu? Krijgen we straks effectief laagjes te zien in ons zelfgemaakt deeg? En zal de crème binnenin overeind blijven? De kandidaten zijn er duidelijk niet gerust in. Enza´s zuiderse roots helpen haar niet vooruit en ook Stephanie is niet vertrouwd met bladerdeeg. De beschermengel van Katrien heeft dan weer een dagje vrij en laat haar worstelen met deze duivelse proef.

Bruidstaart James Cooke en Dorian

Als spektakelstuk hebben de bakkers vandaag de uitzonderlijke eer en de loodzware opdracht om een échte huwelijkstaart te maken voor James Cooke (die nu op tv is met James De Musical) en zijn ´soon to be husband´ Dorian. Zelfs Wim kan zijn opwinding niet verbergen. Jimmy gaat voor een ambitieuze taart met bijhorend klank- en lichtspel. Thibaut heeft voor de gelegenheid de selfie bij van hem en James toen ze elkaar ooit in Disneyland ontmoetten. Hij wil imponeren met marmer en goud. Stephanie wil hun hart dan weer winnen met een blauwe (!) humoristische taart en Enza haalt haar zuiderse temperament boven om indruk te maken op het bruidspaar. Katrien lijkt een beetje strike en heeft moeite om gefocust te blijven. James en Dorian zijn onder de indruk van het harde werk en de creatieve concepten, maar zullen de creaties niet alleen het oordeel van het huwelijkspaar, maar ook van de immer kritische Herman en Regula doorstaan?

Halve finale Bake Off Vlaanderen (seizoen vijf)

Na zes weken van harde strijd dingen de vier overgebleven kandidaten vandaag naar een plaats in de zo gegeerde finale van Bake Off Vlaanderen. De spanning is te snijden op de openingsdag van de bijna beslissende tweedaagse. De lat ligt hoog. Regula haalt nog snel een paar verbrande exemplaren uit de notenmengeling van Thibault, “want het moet perfect zijn”. Stephanie is wat nerveus, want “op safe spelen is niet mijn ding.” Volgens Jimmy zit zijn overleden zus er voor iets tussen dat hij al zo ver geraakt is in de wedstrijd. Enza heeft haar dochter dan weer laten knutselen voor de jury…

Charlotte Russe

De eerste horde die de kandidaten in deze halve finale moeten nemen, is een Charlotte Russe, een niet-evidente combi van lepelbiscuit en een vulling op basis van crème chiboust. Iedereen wil heelhuids aan de meet komen vandaag en dat mag je letterlijk nemen. Al loopt Enza loopt bij het begin van de proef al snel averij op met een lelijke snijwonde. Wie zal zijn cool kunnen bewaren?

Eclairs

De technische proef is er eentje om U tegen te zeggen. Het bezoek van de 4 vorige winnaars doet de zenuwen alleen maar groeien. Hans, Alexandra, Julie en Jalina komen pronken met hun favoriete éclair. Eén ervan, die van Julie, moeten de kandidaten puur op basis van smaak, zonder recept en mét geheim ingredient, nabakken. Zullen de kandidaten het geheime bestanddeel ontdekken, vinden ze de gepaste dosering en wat met de tijdsdruk die hen altijd parten speelt?

Petit fours

Als spektakelstuk maken onze bakkers petits fours. Hapklare patisserie, 40 one bite wonders en strelingen voor het oog in het thema van de vier seizoenen. Een kolfje naar de hand van Stephanie, zo lijkt het. Ze is alvast ‘volle dzjang in vorm’. Jimmy oefent al eens met Wim hoe dat eigen programma op Njam er dan wel zou uitzien, maar probeert de focus wel te bewaren, zeker nu zijn cake al bij het begin inzakt omdat hij de bloem vergeten is. Enza drinkt zichzelf een shotje Italiaanse moed in. Ze zal het kunnen gebruiken, vooral nu haar marsepein haar in de steek laat. En Thibault? Die heeft al stress om ‘al die kleine schetebeetjes’ op tijd af te krijgen. En zullen het petits fours worden of net ‘grands fours’? Wie zal het zeggen?

Finale Bake Off Vlaanderen

Wie wint Bake Off Vlaanderen 2021? Mag Enza Denaro, Thibaut Banckaert of Stephanie Thuysmans zich de winnaar van Bake Off Vlaanderen 2021 noemen? Je ziet het in de finale op woensdag 15 december; te kijken om 20.35 uur bij Play4. Natuurlijk ontbreken presentator Wim Opbrouck en juryleden Regula Ysewijn en Herman Van Dender niet. Hier lees je: Alles over de finale van Bake Off Vlaanderen 2021.

Junior Bake Off op Telenet

In de schaduw van het imposante Rubenskasteel in Elewijt geven opnieuw acht jonge beloftevolle bakkers het beste van zichzelf tijdens het tweede seizoen van Junior Bake Off. Kritische juryleden, een presentator vol humor, nerveuze opgewonden kandidaten en moeilijke technische proeven: alle ingrediënten zijn opnieuw aanwezig voor een boeiende reeks. Begin maar te bingewatchen, want tijdens de herfstvakantie komen alle afleveringen online in de Telenet TV-teek, gratis voor alle Telenet TV-klanten. Geen excuses meer dus op druilerige novemberdagen…

Foto’s: Play4

Deelnemers Bake Off Vlaanderen seizoen vijf
Deelnemers Bake Off Vlaanderen seizoen vijf

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 oktober 2021 /