Topsporters in Het Huis: met o.a. Wout Van Aert en Nafi Thiam

Topsporters in Het Huis: de afgelopen jaren kwamen er heel wat langs bij Eric Goens. Tijdens de zomer van Eén valt opnieuw te genieten van diverse afleveringen. Kijk opnieuw naar de interviews van Eric Goens met Imke Courtois, Sven Nys, Wout Van Aert en Nafi Thiam.

Topsporters in Het Huis

Topsporters in Het Huis; dat zijn er al een heleboel geweest. In de zomer volgen herhalingen van verschillende uitzendingen. Zo komt ex-Red Flame Imke Courtois (donderdag 24 juni) aan bod. Voormalig veldrijder Sven Nys (woensdag 30 juni). Wielrenner Wout Van Aert (donderdag 1 juli). En koningin van de atletiek en olympisch kampioene Nafi Thiam (maandag 19 juli). 

Geniet van diverse programma’s tijdens de zomer van Eén, met daarbij een nieuw programma van Eric Goens.

Imke Courtois

Het eerste interview uit Het Huis, dat we in de zomer van 2021 weer terug op tv zien, is dat met Imke Courtois. Deze aflevering – destijds in Zuid-Afrika opgenomen, dus te zien in Die Huis – komt uit eind 2017. Als voetballer heeft ze meerdere landstitels en bekers gewonnen. Maar ze is naast het veld ook nog model, student en actrice. In de kinderkamer maken we kennis met haar trouwste supporter Mattis. De hond heeft na haar vertrek uit het ouderlijk huis, haar plaats ingenomen in het hart van haar mama. Helaas kunnen we online niet meer zoveel terugvinden over deze aflevering, maar natuurlijk razend interessant. Zeker nu Imke Courtois als sport- en voetbalkenner in de sportzomer van 2021 één van de presentatoren op Eén is.

Imke Courtois was één van de bekende Vlamingen die meeging met Over De Oceaan.

Sven Nys

In de winter van 2016/2017 was Sven Nys te gast in het tweede seizoen van Het huis. “De eerste die jou een ijskonijn noemt, krijgt van mij een dzjoef op z’n bakkes” geeft Eric Goens als afscheidsboodschap mee aan Sven na 24 bewogen en ontroerende uren in Het huis. Iedereen kent Sven Nys. Of beter gezegd: iedereen denkt Sven te kennen. En toch laat hij in Het huis een heel andere kant van zichzelf zien. Kwetsbaar, en enorm dankbaar voor alles wat hij bereikt heeft en iedereen die hem daarbij gesteund heeft.

De wielrenner houdt het niet droog wanneer hij in de kinderkamer met zijn jeugdfoto’s wordt geconfronteerd: “Ik schiet vol van geluk. Ik besef heel goed dat ik veel kansen gekregen heb van mijn ouders.” Sven Nys zou Sven niet zijn als hij zijn sportieve kant niet laat zien in Het huis. In een zelfgebouwd parcours door de tuin nemen hij en zijn kameraad Sven Vanthourenhout het tegen elkaar op. En ook in de sportkamer geeft Sven alles. “Je kan het geloven of niet, maar dat doet ongelooflijk deugd dat ik nog eens gezweet heb, hè.”

Ook een aanrader: DNA Nys.

Wout Van Aert

Eén week voor de geplande opnames met drievoudig wereldkampioen veldrijden Wout van Aert bleek dat hij niet te gast kon zijn in Het huis omdat hij toch de Tour de France zou rijden. Tijdens de tijdrit rond het Franse Pau kwam Wout van Aert zwaar ten val. Daardoor eindigde zijn Tour vroegtijdig. Vier weken na de valpartij konden dan toch opnames gemaakt worden voor Het huis. “Ik ben blij dat ik mee mag. De verveling begint toe te slaan”, zegt de wielrenner wanneer Eric Goens hem thuis komt ophalen. In Het huis ziet Wout de beelden van de val in Pau terug. Het is een confronterende binnenkomer. “Nu ga ik niet lang meer blijven kijken. Dat gevoel van daar te liggen op het bloedhete asfalt, dat weet ik nog goed. Dat gevoel kan ik nog perfect bovenhalen.”

Heb je de documentaires over Wout van Aert al gezien? Lees er hier meer over: Wout, waar een wil is Wout 2021

Met krukken baant Wout van Aert zich een weg door Het huis. Op enkele weken tijd zijn z’n beenspieren helemaal weggesmolten: jaren training zo maar weg. De heropbouw kan nu beginnen. Gelukkig is er een zwembad in Het huis en kan de wielrenner er zijn revalidatieoefeningen verderzetten. Wanneer Wout van Aert het litteken van de wonde toont, wordt duidelijk hoe ernstig de val was. Maar de dokter heeft er alle vertrouwen in. Alleen bergaf lopen. Dat zal het langste duren.”Of de mate van herstel zal beslissen over zijn toekomst als wielrenner, wil Eric Goens weten. Cross of weg? “Daar wil ik niet aan denken.”

Het blijft moeilijk voor een wielrenner om over valpartijen te spreken, om de confrontatie aan te gaan. Wout van Aert: “Je kunt niet met het gedacht rijden dat je weet dat er een accident kan gebeuren. Daar mag je niet aan denken want dan verlies je ook alle mooie dingen van de koers. We moeten over iets anders praten. Als we er niet over praten, dan bestaat het niet.” Later in de aflevering zien we dat vriendin Ssarah op bezoek komt. Zij stond aan de meet bij het ongeval in Pau. “Ik had een heel slecht gevoel die dag. Ik wou mijn schrik niet op hem overbrengen. Hij wil en moet koersen, en winnen.”

Nafi Thiam

Nog meer hoog bezoek in Het huis – of beter gezegd: Die huis. Nafi Thiam, koningin van de atletiek en Olympisch kampioene, kwam in 2017 namelijk naar Zuid-Afrika voor het interview met Eric Goens. Nafi Thiam is op korte tijd erg bekend geworden, toen ze in Rio op de Olympische Spelen goud haalde. Ze lacht: “Jezelf in het straatbeeld zien, is gek. Zeker in het buitenland. Maar langs de andere kant is het ook leuk. Ik heb op sportief vlak een niveau bereikt dat me op de gevels van winkels brengt.”

Samen met Eric Goens kijkt Nafi Thiam naar haar winst in Rio, toen ze als laatste discipline van de zevenkamp de 800 meter liep: “Ik voel nu de stress. Meer dan toen ik daar stond. De beelden terugzien is altijd leuk. Maar als ik er alleen aan terugdenk, dan ben ik meer ontroerd dan wanneer ik de beelden zie.”  

Is Nafi Thiam niet bang dat ze op haar 22ste haar hoogtepunt gehad heeft, met haar goud op de Spelen? Ze vertelt openlijk: “Het is niet zo dat het moeilijkste nu gedaan is. Het moeilijkste komt nu. Wanneer iedereen het verwacht. Maar als ik nooit meer dat niveau haal en beter doe dan op mijn 22ste, dan is het maar zo. Ik ben toch één keer Olympisch kampioen geweest.” 

Foto: Wout Van Aert in Het huis – © VRT 2019

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 juni 2021 /