Joris Hessels maakt tweede seizoen De weekenden

Joris Hessels – die je misschien al zag in Albatros – heeft een tweede seizoen gemaakt van de Weekenden. Vanaf maandag 4 januari om 21.20 uur kun je op Canvas en via VRT NU iedere maandag en donderdag kijken naar het leven van Astrid, Flora, Helga, Maike, Sun Mee, Anouar, Pascal en Tijs.

De weekenden

In De weekenden brengt Joris Hessels acht mensen samen die een jaar lang hun lief en leed hebben gefilmd met een kleine camera. Ze getuigen op moedige en vaak kwetsbare manier over hun leven, dat in de loop van het jaar een cruciale wending neemt. Elke twee maanden komen ze samen om elkaar beter te leren kennen, naar elkaar te luisteren, elkaars verhaal te begrijpen. Joris Hessels is hun gastheer, luisterend oor, compagnon de route en vriend.

Joris Hessels

“Na het intense eerste seizoen van De Weekenden ben ik ongelofelijk dankbaar dat we van Canvas de gelegenheid krijgen om een uniek en bijzonder jaar te beleven met een nieuwe groep bijzondere mensen die elkaar niet kennen of normaal nooit zouden ontmoeten. En dit jaar is of was er eentje om niet snel te vergeten. Op alle gebied. In dit tweede seizoen toont een ongelofelijke groep mensen de kracht van verbinding in een jaar waarin dat allesbehalve vanzelfsprekend was. Het is willens nillens een tijdsdocument geworden van een jaar waar niks nog zeker was. Voor de weekenders én voor het team achter de schermen. Ik ben erg trots dat ik het bindmiddel mocht zijn”, aldus Joris Hessels, die we kennen als acteur en tv-presentator.

Hier ken je Joris Hessels van:

Joris Hessels (40) studeerde Drama aan het Rits in Brussel en speelde als theateracteur in producties van diverse gezelschappen. Op televisie was hij te zien in reeksen als Professor T., De DagGeub en Albatros, dat begin volgend jaar wordt uitgezonden op Canvas. Daarnaast maakte hij samen met Dominique Van Malder drie reeksen van het human interest programma Radio Gaga. In Gentbrugge toonde hij zijn eigen integratieproces als nieuwe inwoner van de gelijknamige gemeente. Daarnaast heeft hij met Uus Knops het boek Dag en tot ziens geschreven.

Keek jij op Streamz al naar Albatros met Joris Hessels? Het programma is later bij Canvas te zien.

Tweede seizoen

En nu is er dus de tweede reeks van De weekenden. Seizoen twee bestaat uit 10 afleveringen. Dit programma wordt – net als het vorige seizoen – twee keer per week uitgezonden, op maandag en donderdag. Elke week dus twee afleveringen, die telkens het verslag vormen van één weekend. De weekenden is een programma van De chinezen voor Canvas.

Deelnemers De weekenden seizoen 2: Flora, Pascal, Astrid, Joris, Maike, Anouar, Helga, Tijs en Sun Mee
Deelnemers De weekenden seizoen 2: Flora, Pascal, Astrid, Joris, Maike, Anouar, Helga, Tijs en Sun Mee.

Invloed van corona op opzet programma

Door corona is het wel een heel bijzonder seizoen geworden; door de maatregelen lukte het niet altijd om samen te komen. Maar dat leidde dan weer tot nieuwe en vernieuwende pistes. Elke crisis biedt zijn opportuniteit. Zoals in afleveringen 1 en 2 (opname mei 2020), toen de deelnemers niet samen naar de weekendlocatie mochten gaan, maar er wel individueel hun levensverhaal konden vertellen aan Joris. Of in afleveringen 7 en 8 (opname november 2020), waarin de gesprekken via een digitale omweg moesten gebeuren, met de deelnemers gekluisterd aan hun eigen thuissituatie.

Deelnemers De weekenden

Astrid, Flora, Helga, Maike, Sun Mee, Anouar, Pascal en Tijs. Dat zijn de acht mensen die Joris heeft uitgenodigd voor dit tweede seizoen van De Weekenden. Acht verschillende levensverhalen die vaak ver uit elkaar liggen, maar onverwachts soms heel gelijkend zijn. En dat in een jaar dat niet alleen om persoonlijke redenen heel bijzonder was, maar dat door corona nog specialer werd. Ook voor het productieteam, dat zich voortdurend moest aanpassen aan de omstandigheden. De weekenden is een verhaal over groepsdynamiek, verbondenheid en over de onvoorspelbaarheid van het leven.

Astrid (30)

Astrid - deelnemer De weekenden (Canvas) seizoen 2

Astrid en haar man Koen leven met een visuele beperking. Ze werken allebei bij de overheid en nemen dagelijks de trein naar Brussel. Koen ziet nog voldoende om met de tandem in Brugge rond te rijden, Astrid moet een beroep doen op haar blindengeleidehond. Na vele gesprekken besliste het koppel om voor een kind te gaan. Astrid wordt zwanger en samen met Koen kijkt ze uit naar de geboorte van hun zoon. Maar ze zijn beiden onzeker over wat op hen afkomt.

Helga (46)

Helga - deelnemer De weekenden (Canvas) seizoen 2

Helga was 30 jaar lang verslaafd aan drugs; ze begon al op haar 13de te gebruiken. Ze is afgekickt, na een intens proces van 2,5 jaar (in De Kiem in Gavere). We maken met Helga kennis op het moment dat ze net verhuisd is en alleen gaat wonen met haar achtjarige zoon. Ze wil haar leven resetten, maar het is niet evident om een nieuw sociaal netwerk op te starten. En ze wil ook opnieuw studeren.

Maike (81)

Maike - deelnemer De weekenden (Canvas) seizoen 2

Het leven van de oudste deelneemster veranderde compleet toen haar woonzorgcentrum in Bilzen in brand werd gestoken. Bedoeling was dat er een opvangcentrum voor asielzoekers kwam. Maike zou er vrijwilligerswerk doen, na een leven als thuisverpleegster en als uitbaatster van dat WZC. Helaas zorgde de brand ervoor dat die plannen (voorlopig) werden opgeborgen.

Sun Mee (42)

Sun - deelnemer De weekenden (Canvas) seizoen 2

Sun Mee heeft zowat vijf levens geleid. Ze is een geadopteerde Zuid-Koreaanse die op haar 18de haar adoptieouders verliet. Na enkele jaren poetswerk ging ze opnieuw studeren en daarna startte ze een eigen lingerielijn op. Ondertussen was Sun getrouwd en kreeg ze drie kinderen, waarvan één lijdt aan het syndroom van Asperger. Los van de zorg voor haar gezin, is ze ook opnieuw beginnen studeren, deze keer aan de filmschool. Ze hoopt dit jaar af te studeren.

Flora (32)

Flora - deelnemer De weekenden (Canvas) seizoen 2

Flora werkt als verpleegster-vroedvrouw voor Wheel of Care, een Brusselse vzw die ze zelf opstartte. Ze doet al haar verplaatsingen met de fiets en neemt veel tijd om haar patiënten te verzorgen: ‘slow care on a fast bike’, is het motto. Het managen van de vzw vraagt echter hoe langer hoe meer tijd, en Flora wil terugkeren tot de essentie: patiënten verplegen. Fietsen in Brussel en naaktmodel zijn helpen haar om een burn-out te vermijden. Volgens mij was Flora ook te zien in Helden van Hier: Corona.

Anouar (28)

Anouar - deelnemer De weekenden (Canvas) seizoen 2

Anouar heeft een leven in instellingen achter de rug, vanaf zijn drie jaar. Momenteel is hij dakloos en overnacht hij vaak op straat, in een kraakpand of een centrum voor daklozen. Overdag hangt hij rond in Antwerpen. Af en toe heeft hij werk, als schilder. Anouar is verbaal erg begaafd, maar worstelt met een bipolaire stoornis en een verslavingsproblematiek.

Pascal (50)

Pascal - deelnemer De weekenden (Canvas) seizoen 2

Pascal is oud-militair, bezig met karate, dansen en tai chi. Maar ondanks dat sportieve leven voelt hij zich te zwaar en wil hij een gastric bypass-operatie (maagverkleining) laten uitvoeren in de obesitaskliniek. Pascal is ook mantelzorger, voor twee mensen zelfs: voor zijn autistische zoon van 18 én voor zijn vrouw die al 17 jaren lang vecht tegen een ongeneeslijke kanker.

Tijs (38)

Tijs - deelnemer De weekenden (Canvas) seizoen 2

Tijs was verantwoordelijk voor een elektrowinkel in Aalst toen hij een burn-out opliep. Hij ging in ziekenverlof, maar zes maanden later kreeg hij ontslag om medische redenen.  Tijs werkte en werkt nog altijd aan zijn herstel, gesteund door zijn vrouw en twee kindjes. En hij vond een nieuwe professionele uitdaging: het personaliseren van sneakers.

Unieke locatie

Joris Hessels en de deelnemers van De weekenden ontmoetten elkaar om de tweede maanden in Hoeve Vernelsberg in Epen. Dat ligt in Nederlands Limburg nabij het drielandenpunt tussen Nederland, België en Duitsland. Hoeve Vernelsberg is een driehoekshoeve met een geschiedenis die teruggaat tot in de 14de eeuw. De voormalige boerderij is gelegen op een heuvel, 15 meter boven de rivier de Geul, en is omgeven door weilanden, bossen en natuurgebied.

Nieuwsgierig naar dit programma? Hier ontdek je alvast meer over de eerste vier afleveringen van De Weekenden. Meer nieuwe programma’s ontdekken? Klik hier.

Aflevering 1 De weekenden

 • Maart 2020. Astrid, Flora, Helga, Maike, Sun, Anouar, Pascal en Tijs staan op het punt elkaar voor het eerst te ontmoeten. Maar dan zet het corona-virus de wereld op z’n kop, en is tv-gastheer Joris Hessels genoodzaakt hen apart op weekend uit te nodigen…
 • Pascal voelt zich te dik en wil een gastric bypass-operatie (maagverkleining) ondergaan. Ondertussen is hij ook mantelzorger voor zijn zieke vrouw én voor zijn autistische zoon.
 • Helga begon vanaf haar 13de drugs te gebruiken. Na een afkickperiode van 2,5 jaar gaat ze alleen wonen met haar jonge zoon.
 • Flora werkt als verpleegster. Slow care on a fast bike is het motto van de vzw die ze zelf oprichtte.
 • Sun Mee, geadopteerd en zelf moeder van drie kinderen, is opnieuw gaan studeren aan de filmschool. Ze hoopt dit jaar af te studeren.

Aflevering 2 De weekenden

 • Maart 2020. Astrid, Flora, Helga, Maike, Sun, Anouar, Pascal en Tijs staan op het punt  elkaar voor het eerst te ontmoeten. Maar dan zet het corona-virus de wereld op z’n kop, en is tv-gastheer Joris Hessels genoodzaakt hen apart op weekend uit te nodigen…
 • Anouar overnacht vaak op straat of in een centrum voor daklozen. Overdag hangt hij rond in Antwerpen, met alle uitdagingen van dien.
 • Astrid en haar man leven allebei met een visuele beperking; ze kijken uit naar de geboorte van hun zoon, maar zijn onzeker over wat op hen afkomt.
 • Na zijn burn-out vond Tijs een nieuwe professionele uitdaging: het personaliseren van sneakers.
 • Maike wil het voormalig woonzorgcentrum in Bilzen omvormen tot een opvangplaats voor asielzoekers, maar dan wordt er brand gesticht in haar bejaardentehuis.

Aflevering 3 De weekenden

 • Tijs krijgt veel reacties op zijn gepersonaliseerde sneakers, maar door die extra druk blokkeert hij.
 • Sun Mee studeert af met grote onderscheiding. Haar eindwerk, een scenario over een geadopteerde concertvioliste, bevat veel autobiografische elementen.
 • Flora is verpleegster in haar eigen vzw Wheel of Care, maar nu gaat ze ook in een ziekenhuis bijwerken.
 • Pascal doet het huishouden alleen en dat compenseert hij met koekjes en warme choco. Ook ’s nachts.
 • Astrid gaat weldra opnieuw werken, maar sukkelt met een derde borstontsteking.
 • Anouar staat opnieuw op straat nadat hij door zijn drugsgebruik uit de daklozenopvang is gezet. Maar op weekend kookt hij vol trots voor de andere deelnemers…

Aflevering 4 De weekenden

 • Flora gaat op bezoek bij ‘Mamy’. De moeder van haar overleden moeder weet echt alles van haar.
 • Astrid brengt haar zoontje voor de eerste keer naar de crèche en viert die dag ook haar derde huwelijksverjaardag.
 • Sinds de brand in het voormalige woonzorgcentrum leeft Maike als een kluizenaar. Ze wil zielenrust, maar vindt die niet.
 • Helga heeft het niet breed en gaat regelmatig naar de voedselbank. Ze moet bovendien opnieuw verhuizen want haar huurwoning is in slechte staat.
 • Sun Mee gaat op familieweekend. Haar dochter, die met autisme kampt, wil echter niet blijven.
 • En Anouar heeft het moeilijk na de hartverwarmende gesprekken met de andere weekenders: morgen staat hij terug op straat…

(de inhoud van de volgende afleveringen volgt later)

Foto’s Canvas.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 december 2020 /