Rode Neuzen Dag lanceert Instagram Live-sessies

Rode Neuzen Dag lanceert in samenwerking met de Vlaamse Overheid de wekelijkse Instagram Live-sessie Hoe is ’t. VTM-gezicht Julie Van den Steen was de eerste host, gevolgd door Q-Music dj Sam De Bruyn. Op 24 juni sluit Laura Tesoro de rij.

Zo voelen bekende Vlamingen zich nu

Guga Baúl geeft zichzelf een 7, Frances Lefebure een 8, The Starlings gaan voor een 9, net als Kürt Rogiers, Sean Dhont gaat voor een 8,5, de meisjes van K3 schommelen tussen de 6-7 en Qmusic-dj Vincent Fierens zelfs een 10. Op Instagram deelden heel wat bekende gezichten begin deze week een foto van zichzelf met een cijfer in de handen (hieronder een compilatie). Een belangrijk cijfer, dat staat voor hun gemoedstoestand. De meesten schommelen mooi boven het gemiddelde, maar bij jongeren is dat cijfer veel minder positief. Zij geven zichzelf amper een 4 op 10 als je hen vraagt hoe het met hen gaat. Dat blijkt uit een rondvraag van Rode Neuzen Dag. Tijd dus om de jongeren te steunen.

Zo voelen bekende Vlamingen zich in tijden van Corona

Julie Van den Steen

Jongeren voelden zich tijdens de coronacrisis vooral genegeerd en niet gehoord. Dat bleek ook uit de Instagram Live sessie ‘Hoe is ‘t?’, die Make Belgium Great Again en Rode Neuzen Dag enkele weken geleden lanceerden met Frances Lefebure. De reacties na deze eerste sessie waren enthousiast en vroegen om meer. Rode Neuzen Dag en de Vlaamse overheid willen verder blijven luisteren naar jongeren en hen een platform geven om hun vragen, verhalen en bezorgdheden te delen. Dat kan in juni tijdens 3 interactieve Instagram Live-sessies die op woensdag 10, 17 en 24 juni telkens om 17.00 zullen plaatsvinden op de Instagrampagina van Rode Neuzen Dag. In de eerste sessie van 10 juni gaat Julie Van den Steen samen met enkele experts en influencers live. Zij gaan in dialoog met iedereen die erbij wil zijn. Stress en angst staan centraal in deze eerste live.  

Julie Van den Steen

“Jongeren hebben het sowieso al niet gemakkelijk. Tel daar al die leerstof nog eens bij én een coronatijdperk… Dan wordt het wel héél moeilijk. Als ik terugdenk aan mijn examenperiodes van vroeger, zou ik zo’n stressvolle periode er niet ook nog eens kunnen bijnemen. Ik herken het gevoel heel hard dat je het allemaal even niet meer ziet zitten. Het is de bedoeling dat we hier woensdag heel open over kunnen babbelen, maar vooral dat jongeren zeker hun vragen kunnen stellen”, aldus Julie Van den Steen, die in het najaar op VTM ook te zien is in een nieuw programma met bekende Vlamingen die de zorg in gaan.

Rode Neuzen Dag lanceert Instagram Live-sessies

Remco Evenepoel, Nicolas Caeyers en tal van experts

Tijdens het gesprek staan er ook een aantal experts standby om gericht advies te geven. Zo kunnen jongeren hun vragen stellen aan Sarah Van Gysegem – jongerenexpert en opvoedingscoach bij de Gezinsbond – en Elke Van Hoof. Elke Van Hoof is klinisch psycholoog en verdiept zich al meer dan 15 jaar in studies rond angst en stress. Verder is ook het 20-jarige supertalent Remco Evenepoel van Deceuninck-Quick-Step op woensdag van de partij. Remco Evenepoel – die je recent nog in de Container Cup zag – maakt speciaal voor Rode Neuzen Dag tijd vrij om exclusief in interactie te gaan met jongeren en al hun vragen te beantwoorden. Tot slot neemt ook Nicolas Caeyers – bekend uit onder andere Galaxy Park en één van de populairste TikTokkers van België – deel aan de Instagram Live en deelt hij zijn persoonlijk verhaal. 

Nicolas Caeyers

“Ik moest de voorbije weken écht even mijn weg zoeken in deze nieuwe wereld. Tiktok was dan wel een fijne afleiding, maar natuurlijk is de realiteit niet altijd zo rooskleurig, zeker niet als je helemaal alleen woont.  Mijn tip voor jongeren: beste vrienden zijn goede psychologen. Voor mij moest alles ‘high’ zijn: harder, faster, stronger. Dat wordt me soms teveel. Ik schaamde me er vroeger wel voor, maar heb ontdekt hoe belangrijk het is om erover te praten. Zowel met mijn therapeut als met mijn vrienden. We moeten samen helpen dit taboe te doorbreken”, aldus Nicolas Caeyers.

Sam de Bruyn host van livesessie met Wouter Beke van Rode Neuzen Dag

Sam de Bruyn

Woensdag 17 juni is het om 17.00 uur aan Qmusic-dj Sam De Bruyn om jongeren een stem te geven. Tijdens deze live-sessie krijgen jongeren ook uitzonderlijk de kans om hun vragen rechtstreeks te stellen aan Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid. “Het is de eerste keer dat jongeren de kans krijgen om op deze manier in interactie te gaan met een minister en écht al hun vragen op hem af te vuren. In Nederland en Noorwegen hebben ze jongeren deze kans ook al gegeven, en daar bleek dat dit soort van initiatieven er écht voor zorgen dat jongeren zich meer gehoord voelen. Dus we vinden het zalig dat we op deze manier de kloof wat kunnen dichten. Verder blijven we natuurlijk open staan voor alle verhalen en vragen die jongeren met ons willen delen. Want: practice what you preach. We willen écht alle ruimte laten aan jongeren en écht naar hen luisteren”, aldus Sam De Bruyn.

Wouter Beke

Wouter Beke vertelt: “Als papa van 3 kinderen van 16, 14 en 9 jaar heb ik van heel dichtbij meegemaakt wat voor een impact de voorbije periode op kinderen en jongeren gehad heeft. Maar het blijft toch schrikken van alle verhalen en cijfers die binnenkomen. Heel wat jongeren hebben het echt moeilijk. Dat bewijst opnieuw hoe belangrijk het is om mentaal welzijn en het zoeken van hulp bespreekbaar te maken. En dat we tegelijkertijd ook écht voldoende oog moeten blijven hebben voor de veranderde wereld van jongeren. Ineens geen proclamaties of schoolfeesten meer. Ook daar moeten we zeker aandacht voor hebben. Wie weet komen we woensdag samen wel tot een idee?  Ik ben sowieso heel benieuwd naar de vragen die ik ga voorgeschoteld krijgen. We gaan voor een heel open dialoog zonder topics uit de weg te gaan.”

Wouter Beke live op Instagram bij Rode Neuzen Dag tijdens coronacrisis

Sarah Bossuwé en Birsen Taspinar

Op woensdag sluit ook TikTokster Sarah Bossuwé aan bij de Instagram Live-sessie. Zij zal  haar persoonlijk verhaal delen over hoe zij de voorbije weken in haar kot heeft doorgebracht en hoe zij omgaat met onzekerheden en angst. “De voorbije periode was voor niemand gemakkelijk. Tijdens mijn online danslessen en via TikTok en andere social media bleef ik wel in contact met jongeren en voelde ik hoe hard ze soms struggelden met alles. Hun vrienden niet kunnen zien, hun sport niet kunnen uitoefenen zoals ze gewoon zijn.  Ik vind het heel belangrijk dat we hier samen open over kunnen praten, dus ik kijk heel erg uit naar deze Instagram Live!” Daarnaast is Psychologe Birsen Taspinar standby om heel concrete vragen van jongeren te beantwoorden en tips mee te geven.

Laatste Instagram Live-sessies

In de laatste live, op woensdag 24 juni om 17u via de Instagram van Rode Neuzen Dag, staat Laura Tesoro klaar om met jongeren te praten over hoe het met hen gaat. Ze blikt vooruit naar de zomer en beantwoordt alle vragen over eenzaamheid en de vakantie. En dat doet ze niet alleen, want zoals elke week schuiven er ook heel wat bekende gezichten, influencers en experts mee aan, waaronder Remco Evenepoel. Hij maakt speciaal voor Rode Neuzen Dag tijd vrij om exclusief in interactie te gaan met jongeren en al hun vragen te beantwoorden. 

Laura Tesoro

“We staan aan de vooravond van de zomervakantie. De stress waarmee jongeren te kampen kregen door de onduidelijkheden rond school en hun examens, is gelukkig wat gaan liggen. Maar de zomer… die gaat deze keer voor iedereen anders zijn.  Geen optredens, geen festivals, een zomer die we niet snel zullen vergeten… Een reden te meer om in deze laatste live-sessie van Rode Neuzen Dag nog eens écht het woord te geven aan alle jongeren, al hun vragen te beantwoorden en te proberen om iedereen met zoveel mogelijk ‘goesting’ de zomer in te sturen!”, aldus Laura Tesoro.

Remco Evenepoel

Tijdens de Instagram Live-sessie staat ook het 20-jarige supertalent Remco Evenepoel, van Deceuninck-Quick-Step, paraat om vragen van jongeren te beantwoorden. Als topwielrenner is hij het gewoon om om te gaan met stress en onzekerheid. Hij deelt op woensdag zijn advies met jongeren. En ook Sarah Bal – psychologe en gedragstherapeute bij kinderen en jongeren van de Universiteit van Gent – staat standby om gericht advies te geven. De focus ligt hierbij op eenzaamheid en hoe jongeren een waardevol contact kunnen onderhouden met hun gezin en vrienden. Aangezien het een atypische zomer wordt met minder reizen en de afgelasting van festivals en andere massa-evenementen, schotelt Rode Neuzen Dag jongeren morgen ook enkele ultieme anti-verveeltips voor. En daarvoor schieten influencers als Average Rob, Nour & Fatma en Steffi Mercie mee te hulp. 

Tool Iedereen ok?

Naar aanleiding van de eerste Instagram Live sessie over stress en angst met onder andere Professor Elke Van Hoof (VUB), lanceert Rode Neuzen Dag samen met Elke Van Hoof de gratis online interventietool ‘Iedereen ok?’. Deze online interventietool kan jongeren helpen om zich kalmer te voelen en te blijven functioneren. Het is een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan om jongeren weer in de ‘ok-zone’ te brengen. Deze tool is vanaf woensdag 24 juni, te vinden via het boostpakket op rodeneuzendag.be.

Rode Neuzen Dag

Rode Neuzen Dag, de goeddoelactie van VTM, Qmusic, HLN en Belfius die het mentaal, fysiek en sociaal sterker maken van jongeren als doel heeft, wil er zeker ook in de nasleep van de coronacrisis zijn voor alle jongeren. Dit mede dankzij de steun van de Vlaamse Overheid en zorgenvoormorgen.be

Foto’s VTM.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 juni 2020 /