Tv-serie Grenslanders start vanavond op NPO3

Tv-serie Grenslanders start vanavond op NPO3. Vanaf 20.15 uur kun je genieten van deze nieuwe Nederlands-Vlaamse reeks, die ontzettend spannend wordt (als ik de eerste beelden zo bekijk). Jasmine Sendar en Koen De Bouw spelen de hoofdrollen, maar er komen nog tal van Nederlands en Vlaamse top acteurs en actrices voorbij.

Grenslanders is nu op dvd verkrijgbaar.

Grenslanders Koen De Bouw en Jasmine Sendar

Geniet je liever van deze mooie zomeravond, dan kun je vanaf zondagavond 8 september ook kijken op Eén (daar om 21.00 uur). Want ik weet één ding zeker: deze tv-serie wil je niet missen. In mijn geval betekent dat dat ik de recorder al heb ik gesteld. Ik ben namelijk opgegroeid in de regio waar ze veel gefilmd hebben. Dat moet ik zien, zelfs als ik mogelijk door een barbecue vanavond niet meteen op tijd voor de buis zit om de start van tv-serie Grenslanders op NPO3 te zien.

Verhaal Grenslanders aflevering 1:

In de Vlaamse polders wordt een dwalend meisje gevonden. Haar identiteit is een mysterie. Om het getraumatiseerde kind op te vangen wordt de Belgische psychiater Bert Dewulf (50, gespeeld door Koen De Bouw) naar de grensstreek tussen Vlaanderen en Zeeland gestuurd. Tegelijkertijd onderzoekt de 35-jarige Tara Dessel, een Rotterdamse politie-inspecteur met Caribische roots (gespeeld door Jasmine Sendar), een schietpartij op een spookscheepje langs de Westerschelde.

Al snel blijkt er een verband tussen beide zaken aan weerszijden van de grens. Bert wordt van een gewisse dood gered door Tara. Hij wint steeds meer het vertrouwen van zijn Afrikaanse patiënte, Afi (gespeeld door Adanna Unigwe). Ze blijkt het slachtoffer van een bende meedogenloze mensenhandelaars. Wanneer Tara door een anonieme informant op het spoor wordt gezet van de ‘Lorrendraaiers’, een historische bende smokkelaars en piraten, neemt niemand haar spoor echter serieus. Intussen blijkt dat Bert en Tara ook persoonlijke problemen achter zich aanslepen. Voor het eerst valt de naam ‘Shirin’.

Koen De Bouw in Grenslanders vanavond op NPO3 aflevering 1

Wat je na aflevering 1 van Grenslanders kunt verwachten

Afi wordt opgejaagd door de meedogenloze mensenhandelaars aan wie ze ontsnapt is. Als Bert En Tara dat ontdekken, bijten ze zich samen vast in de zaak. Ze rekenen hiervoor op de steun van de bewoners. Al snel krijgen ze het gevoel dat het onschuldig ogende Grensland heel wat geheimen verbergt. De mensen zijn ook heel anders dan toeristische brochures doen vermoeden.

De lokale bevolking beschouwt Bert en Tara als vreemdelingen en werkt hen zelfs tegen. Langzaamaan beseft het duo dat er duistere geheimen schuilen in de geschiedenis van het Grensland. En dat de lokale bevolking een andere moraliteit heeft dan zij. Hun speurwerk leidt tot een interne machtsstrijd in het Grensland en zelfs tot een bloederig eindstrijd. Zal de geschiedenis zich blijven herhalen of kunnen Bert en Tara het tij keren?

Koen De Bouw over Grenslanders

“Grenslanders is geen ode aan de goedhartige natuur van de mens, maar gunt de kijker een ontluisterende inkijk in de verborgen wereld van duistere landschappen, personages en rituelen, die niets aan de verbeelding overlaat.”

Jasmine Sendar over Grenslanders

“Het was fijn om zo’n gelaagde rol te kunnen spelen in een serie die zo prachtig gemaakt is als Grenslanders en daar ben ik dan ook vol voor gegaan. Deze bloedstollende thrillerserie is rauw en oogt Scandinavisch. De rol van rechercheur Tara is mij op het lijf geschreven. Haar te mogen spelen is een groot cadeau.”

Naast Koen De Bouw en Jasmine Sendar in de hoofdrollen bestaat de cast uit Vlaamse en Nederlandse topacteurs: Wim Willaert, Herwig Ilegems, Adanna Unigwe, Robin Boissevain, Nico de Vries, Tiny Bertels, de Britse Lourdes Faberes, Frank Lammers, Kris Cuppens, Sebastien Dewaele, Fedja van Huêt, Monic Hendrickx, Ingrid De Vos, Chris Nietvelt, Anne-Laure Vandeputte, Astrid van Eck en Evelien Van Hamme.

Samenwerking Rik D’hiet en Erik de Bruyn

“Met Grenslanders wilden Erik de Bruyn en ik een spannende Vlaams-Nederlandse fictiereeks maken die aan beide zijden van de grens evenveel gesmaakt zou worden”, aldus schrijver Rik D’hiet.

De Vlaming Rik D’hiet (Flikken, Het goddelijke monster en De Ridder) en de Nederlander Erik de Bruyn (J. Kessels, Nadine, Wilde mossels en Het hart van Hadiah Tromp) bedachten samen de reeks. De regie is in handen van Erik de Bruyn en gastregisseur Hendrik Moonen. 

Nederlands-Vlaamse coproductie

Grenslanders is een coproductie van Eén, Eyeworks Film & TV Drama, Column Film en Avrotros. Na het erg succesvolle Als de dijken breken werkt Eén zo opnieuw samen met Nederland voor een fictiereeks.

De reeks werd in juli voorgesteld op het Série Series festival in Fontainebleau, kwam als showcase op Séries Mania in Lille en in september toont het Filmfestival Oostende de eerste twee afleveringen.

Tv-serie Grenslanders start vanavond op NPO3 om 20.15 uur.

Foto’s: Nyklyn/Column/Eyeworks

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 augustus 2019 /