Dertigers kijken via YouTube? Vanuit Nederland niet!

Dertigers kijken via YouTube? Vanuit Nederland kan dat sindskort niet meer. Ik heb zelf de serie – net nadat-ie gelanceerd was – gewoon via YouTube gekeken. Maar toen ik ‘m deze week tipte aan iemand, kreeg die de melding ‘Video niet beschikbaar’. “De gebruiker die de video heeft geüpload, heeft deze video niet beschikbaar gemaakt in jouw land.

Opmerkelijk toch? Via Eén kun je de serie tenslotte gewoon van maandag tot en met donderdagavond om 22.00 uur kijken. Als je vanaf nu start, kun je nog meer dan de helft van de serie zien! Ook vanuit Nederland. Datzelfde geldt voor VRT.NU. Ook hier krijg je een foutmelding als je wil kijken. “Voor sommige programma’s heeft VRT enkel de rechten voor de Belgische markt. Daarom moeten we controleren of je effectief in België woont. Als je je telefoonnummer even valideert, kan je daarna snel verder kijken.” Juist… Nu begrijp ik dat dat via VRT.NU zo gaat, maar via YouTube… Jongens, dat is een wereldwijd kanaal. Ik wist niet eens dat je daar materiaal per regio kan afschermen.

Dat maakt het voor ons als fans van Belgische series niet makkelijker. Alle reden om er dus nog meer bovenop te zitten als er een nieuwe serie uitkomt. Anderzijds kan dit ook positief nieuws zijn. De rechten zouden zomaar eens aangekocht kunnen zijn door een streamingsdienst. Zo hebben zowel Videoland (met Amigo’sSalamander, Professor T. en nog diverse andere series) als Netflix (denk aan Tabula Rasa, Beau Sejour, Bevergem en nog verschillende andere series, die hier op een rijtje staan) inmiddels een mooi Vlaams-serie aanbod. Misschien moeten we dus eventjes geduld hebben voor ie ergens online komt.

Balen is het wel. De serie Dertigers is namelijk ontzettend populair. Het is ook zo herkenbaar. Er wordt massaal gekeken (zou dat echt alleen vanuit Vlaanderen geweest zijn?) Binnen een week na de release van het eerste seizoen was het zelfs al duidelijk dat er een tweede seizoen zou komen. Alle reden dus om de opname knop dan meteen op ‘heel seizoen’ te zetten.

Heb jij Dertigers vanuit Nederland via YouTube gezien meteen na de release? Of kijk je dagelijks via Eén.

Meepraten over dit artikel? Heb je tips? Of een vraag over een ander artikel? Dan ben je van harte welkom in de VlaamsKijken Facebook-groep.

23 januari 2019 /