Alleen Elvis blijft bestaan 2023 gasten: Charlotte Adigéry
Thomas Vanderveken is vanaf vrijdag 20 oktober 2023 weer wekelijks op tv met Alleen Elvis blijft bestaan 2023. Hij ontvangt weer tien verschillende gasten. Ontdek hier meer over Alleen Elvis blijft bestaan 2023 met gasten Veerle Baetens, Dirk De Wachter, Alex Agnew, Damya Laoui, Koen Wauters, Sofie Van de Velde, Guy Verhofstadt, Elodie Ouédraogo, Herman Van Goethem en Charlotte Adigéry.
Alleen Elvis blijft bestaan 2023
In het najaar van 2013 werd de eerste aflevering van Alleen Elvis blijft bestaan uitgezonden. Tien jaar later zijn al meer dan 100 boeiende mensen te gast geweest bij Thomas Vanderveken. De vaste formule blijft: aan de hand van negen zelfgekozen beeldfragmenten vertellen de gasten in Alleen Elvis wat hen raakt en inspireert. Negentig minuten lang, rechtuit en niet gemonteerd.
Gasten Alleen Elvis blijft bestaan 2023
Allemaal zijn ze volop op zoek naar hun ultieme selectie van onvergetelijke, prikkelende en bepalende beeldfragmenten. Wat die beelden met hen deden en hoe ze een leidraad zijn, vertellen ze aan Thomas Vanderveken. Tien avonden lang lopen we – live – een stukje van de weg van de Alleen Elvis blijft bestaan gasten mee.
Afleveringen Alleen Elvis 2023
Hieronder lees je alles over de gasten van Alleen Elvis blijft bestaan 2023. Hebben we meer over een bepaalde deelnemer geschreven, klik dan hieronder op hun naam (die heeft een andere kleur dan de tekst.)
- Vrijdag 20 oktober: Veerle Baetens (regisseur en actrice)
- Vrijdag 27 oktober: Dirk De Wachter (psychiater)
- Vrijdag 3 november: Alex Agnew (stand-upcomedian)
- Vrijdag 10 november: Damya Laoui (wetenschapper)
- Vrijdag 17 november: Koen Wauters (zanger en presentator)
- Vrijdag 24 november: Sofie Van de Velde (kunstondernemer)
- Vrijdag 1 december: Guy Verhofstadt (politicus)
- Vrijdag 8 december: Elodie Ouédraogo (ondernemer)
- Vrijdag 15 december: Herman Van Goethem (rector)
- Vrijdag 22 december: Charlotte Adigéry (zangeres)
Alleen Elvis blijft bestaan gemist
Iedere vrijdag rond 21.15 uur kun je op VRT Canvas kijken naar dit programma. Op zondag zijn eer ook herhalingen op tv te zien. Heb je Alleen Elvis blijft bestaan gemist? Terugkijken kan altijd via VRT MAX. Vanuit het buitenland gebruik je daarbij een VPN Verbinding, die je op België zet.
Hier ontdek je meer over de gasten van Thomas Vanderveken in Alleen Elvis blijft bestaan 2023:
Veerle Baetens
Veerle Baetens is niet alleen actrice; ze is ook de regisseur van Het Smelt (naar de bestseller van Lize Spit). Naar Alleen Elvis blijft bestaan brengt Veerle Baetens fragmenten mee die haar jeugd hebben gekleurd, maar ook beelden die haar vandaag inspireren als maker en regisseur. Voor ze plaats nam achter de camera, doorliep ze al een heel parcours. Ze volgde een musicalopleiding in Brussel, maar kreeg ook snel rollen in televisieseries en kortfilms. In 2007 leerde het grote publiek haar kennen als Sara, het knullige hoofdpersonage van een populaire telenovelle. In de jaren die volgden was ze te zien in knappe tv-series als Code 37 en Tabula rasa. Tegelijkertijd bouwde ze haar filmrepertoire uit, met onder meer haar onvergetelijke rol in The broken circle breakdown. Die film bracht haar tot op de rode loper van de Oscars. Niet de laatste keer, trouwens: ook de intense Franstalige kortfilm Une soeur, waarin Veerle een hoofdrol speelt, scoorde een Oscarnominatie. Want ja, ook de Franse en Franstalige cinema zien haar graag.
Lees hier meer over de aflevering van Veerle Baetens in Alleen Elvis blijft bestaan (daar ontdek je ook meer over het interview dat we met haar hadden).
Dirk De Wachter
Voor het eerst in de geschiedenis van Alleen Elvis blijft bestaan maakt een gast een comeback. Is het goed of slecht nieuws dat psychiater Dirk De Wachter een kleine tien jaar later nog altijd feilloos zijn vinger kan leggen op de etterende wonden die onze maatschappij plagen? Zitten we nog volop in de Borderline times die hij in 2011 benoemde in een van zijn meest gekoesterde boeken? Zo lijkt het wel, want De Wachter blijft een referentie en zijn lezingen zitten nog steeds afgeladen vol. Titels als De kunst van het ongelukkig zijn, Vertroostingen en Liefde vinden vlot hun weg naar lezers op zoek naar iets meer.
Toch, zegt hij, meanderde zijn leven de voorbije jaren verder langs vele bochten. Hij is intussen 63. Zowel professioneel als privé stond de tijd niet stil. Dat wil onvermijdelijk zeggen dat er mokerslagen waren, zoals zijn kankerdiagnose, maar ook groot en klein geluk. Bij iemand die kunst en cultuur omschrijft als “de bodem van de taart, eerder dan de kers er bovenop” is het uitkijken naar de films en de muziek die hij deze keer meebrengt naar de studio. En misschien smokkelt hij ook een fragment binnen dat bij zijn eerste bezoek aan Alleen Elvis blijft bestaan niet aan bod is gekomen?
Hier ontdek je meer over Dirk De Wachter en zijn boeken.*
Alex Agnew
Wake me up when it’s over. Zo heet de show die Alex Agnew schreef toen corona hem van het podium weg hield. Er zal niemand wakker geschud moeten worden wanneer hij aanschuift aan de tafel van Alleen Elvis. Hij praat met mateloos enthousiasme over filmscenes, getalenteerde comedians en de muziek die zijn leven kleurde. We krijgen een inkijk in zijn Britse roots, zijn tienerjaren en de iconen waar hij naar opkijkt.
Alex Agnew is uitgegroeid tot één van de meest succesvolle, uitgesproken en spraakmakende stand-up comedians van ons land. Een man die bekend staat om kritische analyses, schunnige moppen en uitstekende imitaties, een combinatie waarmee hij het Antwerpse Sportpaleis al meermaals liet vollopen.
Wanneer hij niet op een podium staat, dan brengt Alex uren door in een studio om Welcome to the AA op te nemen. In de podcast, die hij opstartte in 2018 samen met Andries Beckers, neemt hij de tijd voor een goed gesprek. Van Helmut Lotti tot Adil El Arbi, en van Theo Maassen tot Ayco Duyster: iedereen wordt met een open vizier en een waslijst aan vragen verwelkomd. Net als bij Alleen Elvis, eigenlijk.
Recent zagen we Alex Agnew nog als deelnemer aan De Slimste Mens Ter Wereld 2023.
Damya Laoui
‘Kankervaccin’. Met dat veelbelovende buzz word wordt professor Damya Laoui al jarenlang geassocieerd. Ze werkt voor alle duidelijkheid niet aan een vaccin dat ervoor zou zorgen dat je nooit kanker zou krijgen, maar aan een manier om de kans op hervallen en uitzaaiingen te verkleinen. Dat doet ze door dendritische cellen te isoleren en die daarna krachtig in te zetten tegen kankercellen. Dat idee is op zich niet nieuw, maar de specifieke werkmethode van professor Laoui wel. Bovendien bouwen cellen op deze manier een soort ‘geheugen’ op over hoe ze tumoren kunnen bestrijden. Kanker wordt op die manier een ziekte waar ons immuunsysteem veel harder tegen kan vechten. Het vaccin wordt op dit moment uitgetest op muizen.
Laoui werkt sinds 2015 aan de VUB. De voorbije jaren werd ze door verschillende instanties uitgeroepen tot veelbelovend wetenschapstalent. Prachtig, maar ook zij spendeert een groot deel van haar tijd aan het zoeken van fondsen om haar onderzoek te kunnen voortzetten en haar team te kunnen betalen. Eén van haar bondgenoten is een andere Alleen Elvis-gast van dit seizoen: per verkocht ticket voor zijn show ‘Wake me up when it’s over’ doneerde Alex Agnew een euro, samen goed voor 100.000 euro.
Op de schaarse momenten waarop ze niet aan het werk is, ontspant ze graag met fictiefilms en humoristische tv-series die haar raken of doen schateren van het lachen. We gaan ook even terug naar haar kindertijd en verkennen haar passie voor muziek.
Koen Wauters
Als frontman van Clouseau, is hij al jaren één van de bekendste zangers van Vlaanderen*. Weinig andere bands inspireerden zo’n hysterie: tv-maker Paul Jambers wijdde in 1990 een volledige reportage aan de zogenaamde Clouseaumania. Het oorverdovende gegil ging uiteindelijk liggen, maar het succes bleef. Vanaf 2000 vertaalde die populariteit zich onder meer in uitverkochte concertreeksen in het Antwerpse Sportpaleis. In 2022 kwam de meest recente plaat Jonge wolven uit en deze zomer verraste Clouseau tienduizenden festivalgangers op Pukkelpop, die stonden te wachten op de Finse band Tarkastaja.
Alsof dat nog niet genoeg was, bouwde Koen Wauters gelijktijdig een mooie carrière uit als tv-presentator. Muziekprogramma’s, entertainende shows, een quiz, een talentenwedstrijd: zijn palmares is even uiteenlopend als consistent. Hij draait moeiteloos mee aan de top in heel wispelturige werelden, zonder de weg kwijt te raken. Is hij echt zo onvermoeibaar als hij lijkt? Wat hebben zijn avonturen in de Dakar-rally hem geleerd? En hoe kijkt hij naar de bloeiende mediacarrière van zijn dochter, zoveel jaar nadat hij zelf de spotlights in stapte?
Lees hier meer over de aflevering van Koen Wauters (Clouseau) in Alleen Elvis blijft bestaan 2023.
Sofie Van de Velde
Haar vader, kunstpaus Ronny Van de Velde, stampte één van de meest legendarische galeries van België uit de grond. Als kind zat Sofie Van de Velde dan ook aan de keukentafel met klinkende namen als Christo, Jeff Koons en Panamarenko. Ze had een ongewone kindertijd, die ze zelf omschrijft als ‘een wervelstorm’ en die haar verdere parcours inspireerde.
Zoals dat wel vaker gaat, koos Sofie Van de Velde* initieel voor een heel andere route. Ze volgde als tiener beroepsonderwijs en studeerde daarna voor maatschappelijk assistente. Daarna liep ze stage in de jeugdrechtbank en kon ze aan de slag bij het Centrum voor Leerlingenbegeleiding, waar ze zich verdiepte in jongeren in een problematische opvoedingssituatie. Ze werd adviseur onderwijsbeleid van de stad Antwerpen en docent aan de hogeschool.
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Vandaag runt ze haar eigen business, gaat ze consequent op zoek naar de meerwaarde in het programma Stukken van mensen en is ze voorzitter van de Federation of European Art Galleries. Als kunstondernemer geeft ze jonge kunstenaars vleugels maar ze houdt hen ook stevig met de voeten op de grond. Haar beeldfragmenten liggen dicht bij haar hart: ze staan bol van de verbeelding, de creativiteit en de veerkracht.
Guy Verhofstadt
Bij Alleen Elvis blijft bestaan nodigen we doorgaans geen actieve politici uit. Toen Guy Verhofstadt aankondigde dat hij geen nieuw mandaat ambieert in 2024, spitsten wij onze oren. Zijn politiek verhaal begon in de jaren ‘70, als student aan de Rijksuniversiteit Gent. Hij werd er voorzitter van het Liberaal Vlaams Studentenverbond. In 1976 was hij al gemeenteraadslid in Gent en amper drie jaar later maakte hij zijn intrede in de nationale politiek.
In de jaren ‘80 werd hij volksvertegenwoordiger én minister, in de Regering Martens VI. Het is in deze periode dat hij zijn bijnaam ‘Baby Thatcher’ kreeg en waarin een voorzitter van de vakbond ACV hem in een interview ‘da joenk’ noemde. Hij werd partijvoorzitter van Open VLD en was jarenlang onze eerste minister. Vandaag zetelt Guy Verhofstadt* in het Europees Parlement, waar hij recent hoofdonderhandelaar was tijdens de onderhandelingen over de Brexit. Hij legde een indrukwekkend parcours af, al waren er natuurlijk – hoe kan het anders – de nodige obstakels, scherpe kritiek en omstreden dossiers. Tijd voor een stevig gesprek met de voormalige premier.
Elodie Ouédraogo
Heel het land leerde Elodie Ouédraogo kennen toen ze het Belgische estafetteteam mee de geschiedenis in knalde. Op het wereldkampioenschap in het Japanse Osaka, in 2007, scoorde het team een nationaal record en een bronzen medaille. In 2008 scoorde het team een gouden medaille op de Olympische Spelen in Peking. Daarna gooide ze solo nog hoge ogen op de 400 meter indoor en de 400 meter horden. In 2012 kon Elodie zich voor de derde keer plaatsen voor de Olympische Spelen.
Na haar topsportcarrière richtte Elodie samen met haar vroegere teamgenoot Olivia Borlée haar eigen modelabel op, Unrun 4254: ‘Created by Olympic champions,to empower women to be everyday champions.’ Ze groeide de voorbije jaren uit tot één van de grote mode- en beauty ambassadeurs van ons land. Je zou haar een influencer kunnen noemen, in de best mogelijke betekenis van dat woord. Daarnaast zien we regelmatig op het scherm, in tv-programma’s als Over de oceaan en De tijd van ons leven.
De beeldfragmenten die ze kiest illustreren hoe ze vandaag kijkt naar haar sportcarrière, haar liefde voor ondernemen en voor de modebusiness en natuurlijk ook haar persoonlijke verhaal, als dochter, zus, vrouw en moeder.
Herman Van Goethem
Herman Van Goethem is jurist: hij doctoreerde in de Rechten in 1987. Daarnaast is hij ook historicus, met een focus op de Tweede Wereldoorlog. Zo zette hij als curator mee zijn schouders onder de Dossinkazerne in Mechelen en is hij voorzitter van het Hannah Arendt Instituut. Die fascinatie voor geschiedenis zat er al heel vroeg in: “Het is niet heel normaal dat je als 16-jarige je vrije tijd spendeert in archieven en ondertussen buist voor geschiedenis omdat je de tijd niet neemt om te studeren”.
U kan hem ook kennen als auteur: hij schreef onder meer over Koning Leopold III. Enkele jaren geleden verscheen 1942. Het jaar van de stilte, een boek in dagboekvorm over de Jodenvervolging en de bestuurlijke collaboratie in Antwerpen. Hij omschrijft het bestuderen van de geschiedenis als “vooral vragen stellen, problematiseren, analyseren. De vraagstelling is misschien wel belangrijker dan het antwoord dat je geeft. En je moet beseffen dat het antwoord dat je geeft, eigen keuzes impliceert.”
Hij was er al hoogleraar politieke en institutionele geschiedenis, maar sinds 2016 is hij ook rector van de Universiteit Antwerpen. “Als rector ben je omhooggevallen”, zegt hij zelf. “Wat je zegt heeft veel meer ampleur dan vroeger”. Welke stenen wil hij verleggen aan de universiteit? Wat wil hij meegeven aan zijn vier kinderen en aan zijn kleinkinderen? En welke beelden zijn op zijn netvlies gebrand?
Ontdek hier meer over Herman Van Goethem en 1942.*
Charlotte Adigéry
Het voorbije jaar toerde zangeres Charlotte Adigéry onvermoeibaar door Europa en Amerika. Dat had alles te maken met Topical Dancer. Een heel straf debuut, dat ze maakte samen met partner in crime Boris Pupul en geproduced door niemand minder dan Soulwax. Het is een plaat met onweerstaanbare nummers, krachtige thema’s en weerhaakjes. De muziekpers is laaiend over het creatieve universum dat ze creëert, tot en met de podiumlooks toe.
Haar muzikaal parcours begint zo ongeveer in 2014, toen ze debuteerde als achtergrondzangeres bij Arsenal en Baloji. Charlotte Adigéry* lanceert de elektropunkgroep WWWater en brengt enkele EP’s uit. Eind 2019 werd ze genomineerd als doorbraakartiest op de MIA’s. And the rest is history. Charlottes grote droom was om de wereld te zien met haar muziek. En die droom is ze volop aan het waarmaken.
Charlotte Adigéry stond deze week in de finale van De Slimste Mens Ter Wereld 2023.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
27 oktober 2023 /
Tips