Firma erfgoed Overzee: Aldith Hunkar naar Suriname en Curaçao
Aldith Hunkar gaat voor Firma erfgoed Overzee naar Suriname, Sint Eustatius en Curaçao. Een bijzondere reis, want hiermee keert ze voor het eerst in 23 jaar terug naar haar geboorteland Suriname. Overzee gaat Aldith Hunkar op zoek naar de bijzondere verhalen over religieus en cultureel erfgoed in Suriname, Sint Eustatius en Curaçao.
Firma Erfgoed & Keti Koti
Dit nieuwe seizoen van Firma Erfgoed staat in het teken van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat start op 1 juli 2023. Zo is Aldith op Paasmorgen te gast in de historische Grote Stadskerk van Paramaribo, de Mamakerki. Honderdzestig jaar geleden werd hier groots feest gevierd vanwege de afschaffing van de slavernij: Keti Koti.
Firma Erfgoed Overzee
Ze bezoekt verder bijzondere plekken zoals haar oude basisschool en de historische volkswijk Frimangron, de ‘grond van vrije mensen’. Ook reist ze naar de Jodensavanne, een nederzetting gesticht door uit Europa gevluchte Sefardische Joden in de zeventiende eeuw. De serie vertelt zo hele diverse verhalen. Over de Javaanse Wajangpop en de voormalige plantage Golden Rock, over vrijheidsstrijders Tula en Sablika en de muzikale traditie Tambú.
Voor liefhebbers van Slavernij en wij en Van Bahia tot Brooklyn, Caribische verhalen.
Leren van Firma Erfgoed Overzee
Aldith Hunkar vertelt: “Suriname en de eilanden Sint-Eustatius en Curaçao zijn Nederland in een tropenjasje. Het erfgoed ligt daar voor het oprapen. Het zit in de cultuur, samenleving en taal. En bijvoorbeeld in gebouwen; de bouwstenen voor fundamenten van oude panden komen rechtstreeks uit Nederland. We weten steeds meer over ons slavernijverleden en kolonialisme, mede door de Black Lives Matter-beweging. Dit derde seizoen van Firma Erfgoed helpt je om er nog meer over te leren. Op welke manier zijn wij en de mensen uit deze landen gelinkt? Wie had de macht? Hoe werkt dat door tot nu? Door Firma Erfgoed Overzee heb ik veel nieuwe dingen geleerd. Om op zo’n manier nog nauwer betrokken te raken bij het allermooiste deel van de wereld is een enorm geschenk.”
Firma Erfgoed 2023
Firma Erfgoed Overzee is te zien vanaf 7 juli 2023, een paar dagen na de start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Aflevering 1 begint om 22.15 uur. De overige drie afleveringen zijn te zien vanaf 22.05 uur. Allemaal bij de EO op NPO 2. Vanaf 7 augustus wordt de serie herhaald. Wil je vanuit het buitenland terugkijken of de eerste seizoenen zien, dan kan dit op NPO Start. Zorg daarbij voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, voordat je naar de NPO Start site gaat.
Dit schreven wij eerder: Firma Erfgoed met Aldih Hunkar: aandacht voor cultuur en religie
Meer over de inhoud van Firma Erfgoed seizoen 3
Op Frimangron
Aldith Hunkar keert terug naar haar geboortegrond Suriname, ons koloniale erfgoed overzee. Wat vertellen plantages, cultuur, religie en de vaak verborgen geschiedenissen over wie we zijn? Op zoek naar de verhalen achter ons culturele en religieuze erfgoed – van grond van vrije mensen ‘Frimangron’ tot plantage Anna’s zorg. Van Mamakerki tot Jodensavanne, inmiddels bijna Unesco Werelderfgoed. 7 juli 22:15 bij de EO op NPO 2.
Een stamboom met een struikgewas
Aldith Hunkar keert terug naar haar geboortegrond Suriname, ons koloniale erfgoed overzee. Wat vertellen plantages, cultuur, religie en de vaak verborgen geschiedenissen over wie we zijn? Op zoek naar de verhalen achter ons culturele en religieuze erfgoed, van Koto tot Wajangpop en van Marrons tot Antonius’ lof. 14 juli 22:05 bij de EO op NPO 2.
De Golden Rock
Aldith Hunkar gaat op reis naar Sint-Eustatius en Curaçao, ons koloniale erfgoed overzee. Wat vertellen plantages, cultuur, religie en de vaak verborgen geschiedenissen over wie we zijn? Op zoek naar de verhalen achter ons culturele en religieuze erfgoed – van begraafplaatsen van Afrikaanse voorouders tot ‘sweet potato pudding’ van protestantse Fortkerk tot Afrikaanse spiritualiteit. 21 juli 22:05 bij de EO op NPO 2.
Van Tula tot Tambù
Aldith Hunkar bezoekt Curaçao en eindigt haar zoektocht naar ons koloniale erfgoed overzee weer in Nederland. Wat vertellen plantages, cultuur, religie en de vaak verborgen geschiedenissen over wie we zijn? Op zoek naar de verhalen achter ons culturele en religieuze erfgoed – van Tula tot Tambù. Van Maria Liberia Peters, onze eerste langzittende vrouwelijke premier in het Koninkrijk der Nederlanden tot inclusief herdenken middels ‘Een liefdevol verzoek’ op de Dam. 28 juli 22:05 bij de EO op NPO 2.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
7 juli 2023 /
Tips