Firma Erfgoed met Aldih Hunkar: aandacht voor cultuur en religie

Aldith Hunkar zet spotlight op cultureel en religieus erfgoed in de Lage Landen in het nieuw EO-programma Firma Erfgoed. Op allerlei onverwachte plekken zijn monumentale bouwwerken, kunst, beelden en objecten te vinden, vaak met een religieuze betekenis. Wat zijn de verhalen hierachter? En wat vertellen ze over de Nederlandse geschiedenis en cultuur? Aldith Hunkar gaat op onderzoek en is zo na veertien jaar weer terug op tv te zien. Firma Erfgoed kun je kijken vanaf zaterdag 7 augustus, 4 afleveringen om 19:15 uur bij de EO op NPO 2.

Erfgoed in Nederland

Aldith Hunkar vertelt over Firma Erfgoed: “De gesprekken die ik voer met lokale experts leren mij veel over het erfgoed in Nederland. Het is verbluffend hoeveel schatten er te vinden zijn in de Lage Landen, zowel tastbaar als symbolisch. Alles lijkt met alles te maken te hebben en onze geschiedenis laat nu nog duidelijke sporen zien.”

Toevluchtsoord Den Haag

In de eerste aflevering bezoekt Aldith Hunkar Den Haag: de stad van het Vredespaleis – een symbool van vrede en recht. Door de eeuwen heen was de stad al een toevluchtsoord. Portugese Joden, Walen en Hugenoten vonden er bescherming. Zo ook de bekende Haagse Hugenoot Daniël Marot, architect en decorateur, die door de hele stad zijn sporen heeft nagelaten. De presentatrice gaat op zoek naar de verhalen achter deze Haagse toevluchtsoorden – van Bethelkapel tot Soefi Tempel.

Katholiek erfgoed in West-Brabant en Antwerpen

Aldith Hunkar trekt in de tweede aflevering naar het Zuiden van Nederland waar het rijke roomse leven nog zichtbaar is. Maar tijden veranderen en de krimp wordt steeds meer zichtbaar. Ze gaat op onderzoek bij de zusters van de OLV-Abdij in Oosterhout, treft in Wouw beelden aan waar het Rijksmuseum jaloers op is en vindt in Antwerpen een beeldschone Maria met diamantenkroon.

Sporen slavernijverleden in Zeeland

De reis wordt vervolgd naar Zeeland. Het gevecht tegen het water is nog altijd verbonden met het Zeeuwse land. ‘Luctor et emergo’ ik worstel en kom boven- staat er in de wapenspreuk van Zeeland. Dat er ook geworsteld wordt met een verborgen verleden is minder bekend. Aldith Hunkar gaat op zoek naar sporen van het Zeeuwse slavernijverleden in Vlissingen en Middelburg – waar het Archief van de Middelburgse Commercie Compagnie op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. Zelf ben ik van origine een Zeeuwse en ik moet toegeven dat het slavernijverleden van Zeeland voor mij ook nieuw is. Ik ga deze aflevering dan ook zeker kijken.

Wortels van het Nederlands protestantisme

Ook Nederlanders hebben ooit moeten vluchten vanwege hun geloof. In het Duitse Emden – waar de wortels van het Nederlands protestantisme liggen – wordt in oktober gevierd dat het 450 jaar geleden is dat de Synode van Emden bijeenkwam. Aldith Hunkar trekt door het hoge Noorden dat de kaalheid ademt van dit oer-protestantisme. Maar schijn bedriegt. Ze vindt een protestants praalgraf met Italiaanse allure en gaat op bezoek bij de Molukse gemeenschap die 70 jaar geleden naar Appingedam kwam en er haar eerste kerk stichtte. Culturele en religieuze uitwisseling blijkt van alle tijden.

Aldith Hunkar

Journalist en presentator Aldith Hunkar presenteert het EO-programma Firma Erfgoed. Je kent haar als voormalig presentatrice van NOS-Jeugdjournaal en als nieuwsanker van het NOS-Journaal. Na een televisiestilte van veertien jaar is dit het eerste programma dat ze weer presenteert. Aldith Hunkar vertelt: “De kans om een prachtig programma te maken met dit gelijkgestemde team was bijna te mooi om waar te zijn. Het is toch fantastisch om aan de hand van schitterende beelden te laten zien wie wij zijn als natie en hoe wij zo geworden zijn? Dat het programma wordt uitgezonden door de EO, een omroep die de diepte in wil gaan en die ruimte biedt aan bezinning is een grote bonus. Want bezinning, daar zouden we allemaal wat meer tijd in moeten stoppen, vooral in onzekere tijden als deze.” Aldith Hunkar is een veelgevraagd dagvoorzitter en debatleider. Ze woont in Nederland en Jamaica. 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 juli 2021 /