Slavernij en wij: over slaven in o.a. Suriname en Curaçao

Je kunt vanaf vanavond dagelijks om 19.40 uur op NPO2 of om 23.40 uur op NPO1 kijken naar de driedelige documentairereeks Slavernij en wij. De reeks met Evita Mac-nack, Kizzy en Ira Kip is vanaf vandaag (woensdag 28 juni 2023) ook in zijn geheel op NPO Start te kijken.

Slavernij Nederland

In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland werd beëindigd. Formeel gebeurde dat op 1 juli 1863. Maar tot 1873 voerden tot slaaf gemaakten nog werk uit op de plantages onder ‘bijzonder toezicht’ van de staat. Naar aanleiding daarvan komen NTR en NOS met de driedelige serie Slavernij en wij, over verhalen van tot slaaf gemaakten van achtereenvolgens Suriname, Sint Eustatius & Sint Maarten en Curaçao, Aruba & Bonaire.

Slavernij en wij

Dansen, muziek, gerechten van kaaskorstjes. Maar ook gewaagde vluchtpogingen in kano’s en gewelddadige opstanden. Tot slaaf gemaakten zijn altijd op zoek geweest naar manieren om te ontsnappen aan het systeem, zich te verzetten en hun eigen cultuur te bewaren. Evita Mac-nack (presentator Jeugdjournaal),  Kizzy (zangeres en presentator) en Ira Kip (theatermaker) gaan in Suriname en op de Boven- en Benedenwindse eilanden op zoek naar verhalen over de kracht van tot slaaf gemaakten. Wat is er overgeleverd in de voormalige Nederlandse koloniën? Hoeveel trots ontlenen de bewoners aan hun voorouders?

Leestips*: recente boeken als

Slavernij en wij kijken

Deze driedelige serie van NTR en NOS wordt gemaakt in het kader van de herdenking van de officiële afschaffing van de slavernij en is van 28 t/m 30 juni te zien op NPO 2 (19.40 uur), NPO 1 (23.40 uur) en vanaf 28 juni meteen zijn geheel al op NPO Start. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding en zet die op Nederland. Zo kun je ook naar NPO Start kijken buiten Nederland.

Kijk ook: Van Bahia tot Brooklyn, Caribische verhalen van Nina Jurna

Slavernij Suriname

Presentator Evita Mac-nack gaat in Suriname op zoek naar moedige verzetsverhalen. Guerrilla-oorlogen die de marrons voeren tegen de koloniale overheid, geheime rijstsmokkel door Ma Pansa, maar ook de geest van vrijheidsstrijder Boni tonen de veerkracht waar Surinamers trots op zijn.

Slaven in Sint Eustatius en Sint Maarten

Kizzy – zangeres en presentator – duikt in de erfenis van het slavernijverleden op de Bovenwindse eilanden Sint Eustatius en Sint Maarten. Zoals het verhaal over een uit slavernij weggelopen vrouw van wie een borst wordt afgehakt, spin Anansi en de Ponum-dans. Ze komt ook dilemma’s tegen; moet de rust van een slavengraf wel of niet worden gerespecteerd?

Slavernij Curaçao, Aruba en Bonaire

Theatermaker Ira Kip reist naar de Benedenwindse eilanden Curaçao, Aruba en Bonaire en gaat op zoek naar de doorwerking van het slavernijverleden op het heden. Ze vindt bijzondere kruidenmengsels, Tambu-muziek als vorm van verzet maar ook een toenemend politiek zelfbewustzijn.

Foto: Bouwe Mulder

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 juni 2023 /